Amman

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Romeins Theater van Amman

Amman,
Jordanië


Amman, de hoofdstad van Jordanië, wordt door reizigers vaak overgeslagen of enkel gebruikt voor een overnachting alvorens men het land door gaat reizen. Mijns inziens is dat zonde, want de stad heeft een eigenzinnig karakter en best één en ander te bieden.

Op de foto zie je het Romeins theater van Amman, reeds gebouwd in de 2e eeuw na Christus en nog steeds in gebruik voor voorstellingen. Het ligt tegen een heuvel aan gebouwd in het oude centrum van de stad. Er zijn 33 rijen met zitplaatsen en het theater is het best bewaarde exemplaar van Jordanië. En toch wordt het relatief weinig bezocht. Toen ik er was deelde ik het alleen met een enkele lokale toerist, Jordaniërs van buiten de stad die een dagje hoofdstad deden. Zoals deze twee dames die door hun kledij wat onhandig de hoge treden beklommen. Gelukkig hielpen ze elkaar.

De stad vond ik bovenal de moeite waard vanwege de sfeer. Struin over de markten, en door de stoffige luidruchtige straten om te zien hoe de stadse Jordaniërs leven. En vooral ook hoe traditie en de moderne tijd hier samen gaan. Waar het ene meisje in een boerka loopt, komt de volgende je met knalroze lippen, lange nep-wimpers en een trendy coupe tegemoet. Naar mijn gevoel leerde ik hier echt het land kennen.