100.000 maagden voor koning image
Thierry

100.000 maagden voor koning

Een keer per jaar begeven zo’n 100.000 maagden in Swaziland zich naar het koninklijk paleis van Koning Mswati III, waar zij met ontblote borsten voor hem dansen. Afgelopen week kwam de horde jongedames opnieuw in beweging om de traditie van deze Reed Dance voort te zetten.

Vrachtwagens vol maagden werden afgezet bij het koninklijk paleis van de koning van Swaziland. Elk jaar stroomt een nieuwe groep maagden toe om half ontbloot voor de koning te dansen. Daarmee tonen zij zich bereidwillig als de veertiende vrouw van de koning te dienen. Dit heeft vooral een symbolische betekenis, want de koning heeft de afgelopen drie jaar geen nieuwe vrouw gekozen.



De maagden, veel van hen nog meisjes, zien de reis naar het paleis niet alleen als eervertoning aan de koning, die naar hun zeggen de cultuur van Swaziland intact houdt. Het is volgens een van de deelneemsters 'ook een kans met meiden onder elkaar te zijn en van elkaar te leren'. Uiteindelijk bereiden de meisjes zich naar eigen zeggen geestelijk voor op het huwelijk.