Machu Picchu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoe ontwijk je massa toerisme op machu picchu en maak je kans op een mooie foto's.

Machu Picchu,
Peru


hoe ontwijk je massatoerisme op machu picchu en zie je het wonder in zijn meest oorspronkelijke vorm :
tijdens mijn machu picchu bezoek in september, dus nog net in het droge seizoen, was het tijdens de eerste ochtend compleet dichtgetrokken. omdat ik een nachtje geslapen heb beneden in het dorp kon ik de ochtend er op nog terug voor een herkansing en daarna rond 10.00 de trein genomen naar de cuzco vallei. de treinen lopen nl meerdere malen per dag heen en weer. een herkansing kost je alleen 35 euro extra aan entree. entree tickets kan je tot 19.30 kopen in het dorpje beneden. het is zeer verstandig om de dag van te voren ook je busticket te kopen. Dat kan tot een uurtje 18.30. je moet dan tussen 4.30 en 5.00 op het busstation staan om nog redelijk vooraan in de rij te staan. de eerste bus vertrekt om 5.30 en doet er 20 minuten over. de busjes rijden feitelijk achter elkaar aan naar boven dus je hoeft niet om 4.00 in de rij te staan om als eerste boven te staan. boven bij de entree staat er ook niet echt een rij want iedereen doet er zijn ding. pas om 6.30 gaat de poort open. dat is het gehele jaar door. omdat machu picchu redelijk dicht bij de evenaar ligt is dat een uitstekende tijd om het gehele jaar door rond dezelfde tijd de sunrise te kunnen zien. als je eenmaal binnen loopt neem je na 50 meter het eerste pad links naar boven. je loopt dan stijl omhoog naar de watch tower. vanaf die kant heb je het mooie overzicht.
een nachtje slapen beneden in het toeristen dorp raad ik iedereen aan want verreweg de meeste dagen werkt het weer niet mee op machu picchu ! in het regenseizoen moet je zowiezo veel geluk hebben. belangrijkste tip. blijf tot het eind vd dag !
Rond 17.30 werd het schemering en juist rond die tijd ging het laatste busje naar beneden. Aangezien het personeel ook naar beneden moet zul je nooit hoeven lopen. Om 17.00 dien je Machu Picchu zelf te verlaten. Gelukkig deden de laatste hordes dat. Rond 16.00 werd het al opvallend rustig omdat de meeste mensen toch aan verplichtingen vast zitten. Het laatste uurtje was net als het eerste half uurtje vd dag puur mystiek.