Lima reisblogs

Blog van mijn reis naar Lima & Cusco (1)

Globetrottermriek was er (tot 06 sep 2008) Gepost op 06 mei 100 reacties

Woensdag 20 augustus 2008
Veilig en wel aangekomen ondanks de verkeerschaos. Ik dacht eerst, die mensen vallen me aan en overvallen me, wat ben ik opeens in een andere cultuur beland. Van te voren dus duidelijk niet over nagedacht, hèhè..
Maar vandaag wende het wel hoor, toen ik voor de 3e keer over straat liep. Bijgepraat met Albert / Marijke en de jongens. Jonatan maakt overdag huiswerk, heerlijk gedisciplineerd maar niet heus, want hij doet het liefst niks.
Vandaag, dinsdag dus, naar de NL ambassade geweest, want Marijke moest 2 paspoorten ophalen. Wat een chique gedoe, aan de andere kant van Lima. Eerst met een busje de stad door. Net St. Maarten, spring gewoon in een bus die je tegenkomt, best herkenbaar. Wat een getoeter enzo joh, 4 auto’s op een 3-baansweg en overal tussendoor sjezen. Onderweg getuige van een ongeluk, vrouw met bloedend hoofd, bah. Mijn benen bijna gesandwiched toen ik over moest steken tussen twee auto’s door, maar goed. Daarna het strand gezien, super mooi aan de kust, wel bewolkt dus, maar de foto’s zijn gelukt. Sta je daar even aan het andere eind van de wereld! Het schijnt dat er ook op een bepaald gedeelte riool uitkomt in de zee.. Niet in zwemmen dus. Hier binnen kun je geen wcpapier door het toilet spoelen, water moet apart gezuiverd worden en de was droogt helemaal niet, want de luchtvochtigheid is 80%. Lekker primitief dus.

Vanmiddag boodschappen gedaan en opeens... viel er een stuk dak naar beneden, een dakpan kletterde naast me kapot. Dat was bijna m’n dood. Zo heb je weer iets te vertellen aan het thuisfront ;) De mensen zijn wel apart hoor, iedereen kijkt me onwijs aan en men fluit en roept. De familie van Blijderveen en ik zijn de enige blanken in de hele wijk. Gaaf hoor, want dit is een wijk waar toeristen normaliter niet komen! Ik bevind mij echt tussen de locale bevolking.
Boodschappen gedaan en in een winkel geweest waar ze ganzen slachten voor je neus en de cavia’s, eenden en andere (huis)dieren met ingewanden eruit boven de toonbank hangen.. Ik begrijp je volkomen Ellen, dat je Spaanse les hebt gevolgd hier. Als ik een langere periode zou blijven, zou dat absoluut de moeite waard zijn! Ik zou willen dat ik het kon momenteel, zodat je tegen een local kunt zeggen dat zijn marktkraam er verzorgd uitziet!

Net met de jongens huiswerk gemaakt. Met David gepraat over het ontstaan van de olympische spelen. Erg boeiend hoor. Spaans lezen, hij wat vertalen en ik een verslag typen in het Nederlands.
Heb vanmiddag oorbellen gemaakt op een Peruaanse manier, echt te grappig. Met Marijke onwijs leuke dingen geleerd, gaan nog taarten maken en recepten uitproberen die ze uit Costa Rica en Peru heeft. ‘k Heb trouwens papaya gegeten en grana dilla.. erg lekkere vrucht. Met een lepel kun je dat zó leeghalen. De pitjes glijden heerlijk over je tong naar binnen;)
Mijn mobiel doet het niet, ik ontvang dus ook niets van niemand. Maar dat geeft niet. Ik zit dit even in Alberts kantoor te typen. Tot de volgende blog!


Vrijdag 22 augustus
Hey allemaal. Hier een bericht van mij. Moet wel over 2 minuten aan tafel zitten, dus vandaar even kort. Het is hier erg bijzonder, grote veelzijdige stad met van alles om te zien: de vele gezichten van Lima. Krottenwijken, rijke buurten, markten, handel, veel stof en uitlaatgassen. Drie weken hier is hetzelfde als een jaar roken schijnt.. Als je een washandje langs je gezicht haalt, wordt het gewoon zwart! Je hebt geen mascara meer nodig om je wimpers zwart te laten worden.

Ik heb gisteren voor het eerst en het laatst in mijn leven stierenballen gegeten, Lourdes de werkster heeft het klaargemaakt. Ze heeft tevens een konijn geslacht en het vachtje heerlijk tussen mijn was aan de waslijn gehangen..
Mensen moeten hier leren om met geld om te gaan, te lezen en te schrijven en Marijke leert vrouwengroepen om zelf een eigen handeltje te kunnen beginnen. De mensen leren creatief te zijn met plastic, papier en bakken/koken. Het is echt een ontwikkelingsland, bijzonder om dat mee te maken.
Pap, je autootje rijdt hier op 300 plaatsen rond als taxi, in allerlei verschillende kleuren ook. Ik lach me rot. De politie hier zit in een torentje op straat om het verkeer te regelen. Soms laten ze hun schoenen poetsen op de hoek van de straat. Ik zal een foto voor je maken. Tjeerd, eten is hier genoeg, de kippen hangen aan het plafond en als je wilt mag je hen zelf de nek omdraaien. Ook tongen van koeien hangen hier op zodat je ze kunt bestellen. En gehakt mag je zelf van koeienvlees maken..

Ben bijna elke dag in verschillende delen van Lima geweest om te kijken. Vandaag met Marijke naar het oude centrum. Het paleis van de president gezien, wisseling van de wacht meegemaakt met veel muziek en bombarie, erg leuk! Het leek Buckingham palace wel. Uitkijkend over de droogstaande rivier zie je de krottenwijken. Het lijken wel duizenden schoenendozen op elkaar gestapeld. Het zijn krotten! Bovenin zijn geen wegen en ligt geen waterleiding. De overheid stelt hier geen geld voor beschikbaar. Ik besef me opeens hoe rijk ik het heb. Je midden in een ontwikkelingsland bevinden geeft een apart gevoel.
Ik krijg superveel informatie elke dag, zou zo een geschiedenisboek kunnen schrijven. Gisteren een Nederlands meisje ontmoet dat net klaar is met de pabo en hier voor 10 maanden blijft om les te geven, Arjanne. Vrijdag ga ik met haar naar Cusco voor 5 dagen, gaan we de Inkatrail doen, langs een van de 7 wereldwonderen (Machu Picchu!). Ik ben razend nieuwsgierig! Volgende week ga ik bij haar op school kijken. Het wordt net opgezet allemaal en moet nog door de inspectie worden bekeken. Uhm.. er dwarrelt van alles door m’n hoofd, wat moet ik nog meer typen? Maandag ga ik met haar naar de dierentuin.

Slaapse allemaal, aangezien het bij jullie al nacht is. Ik ga aan tafel!
Marieke.

Globetrottermriek Positie 24585 (0 p.) Lid sinds 06-05-2010 Foto's en tips: 8 Blogs: 3 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Laatste blog Peru (3)
0 0
Gepost op 06 mei
Peru Cusco

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.