Quito

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Quito image

Luieren in Banos

Quito
Ecuador
Globetrotteramsterdam

Luieren in Banos

Heb de afgelopen dagen heerlijk rustig aangedaan. Genoten van de meer dan heerlijke shakes en echte cappucino bij Ali Cumba, beetje door de straten van Baños gedwaald, me heerlijk laten masseren en gisteren mezelf in de omgeving rondgereden in een buggy (vergelijk het met een grote gemnotoriseerde skelter voor 2 personen). Erg leuk om te doen en vooral ook leuk omdat ik op die manier ook iets van de omgeving te zien kreeg. En die is mooi. Watervallen in overvloed. Op sommige plekken kun je de kloof over in een soort kabeltje, maar na alle avonturen van de afgelopen dagen heb ik dat maar aan anderen overgelaten. Laatste plekje gaf een mooi uitzicht over Baños. Je kunt hier in Baños ook wel merken dat het kerstmis is. Als ik ´s avonds na het eten de kerk inloop wordt er druk gerepeteerd en iedereen in de kerk zingt enklapt er lustig op los. Zo kom ik er ook achter dat om 10.00 ´s avonds de kerstviering begint.

En kerst wordt hier duidelijk anders gevierd. In de loop van de middag is er al een optocht met Maria, Jozef, Jezus, de 3 Koningen. herders engeltjes etc. Achter deze hoofdrol spelers de vrouwen van Baños die met bloemen achter de optocht aanlopen. In de loop van de avond verbaas ik me erover waarom iedereen het kindje Jezus uit de kribbe gehaald heeft en ermee loopt te pronken op straat. Sommige aangekleed als poppen (ja, je leest het goed. En ja, je kunt deze kleding gewoon kopen), sommige rustig liggend in een bedje gemaakt van een mandje of een doos, maar dan wel uitbuindig versierd. Ook zie ik een man lopen met een beeld van zo´n 60 cm. Het beeld is aangekleed in een roze glitterjurk. Het mag duidelijk zijn dat de man behoorlijk wat bekijks heeft. En iedereen gaat met de beeldjes naar de kerk. Dat belooft nog wat.
De nachtdienst is hier totaal anders. Als de dienst begint schrijden de engel, Maria met het kindje Jezus in haar armen, Jozef, de 3 koningen en de herders onder luid gezang de kerk binnen. Iedereen zingt mee en klapt mee op de maat van de muziek. Terwijl een van de muzikanten iedereen die niet meedoet nog eens uitnodigd door luid ¨TODO¨ te roepen.De kerk is vol. Bommetje vol. Mensen zitten op de knielbankjes voor de banken, de zijkanten zijn vol en zelfs buiten staan mensen. De kerkdienst zelf eindigt met een eerbetoon aan het kindje Jezus. En nu begrijp ik waarom iedereen het kindje thuis uit de kribbe gehaald heeft. Iedereen houdt vol trots het kindje boven het hoofd. Zo ga je in ieder geval een goed gezegende kerstmis tegemoet. En natuurlijk een Feliz Navidad ontbreekt ook niet. Dat gaat hier heel spontaan, door de mensen naast je, voor je en achter je en wie dan ook simpelweg Feliz Navidad te wensen. Bijzonder om te zien hoe een kerkdienst zonder hier zonder poespas is. Waarin de kinderen door de kerk heen rennen, spelletjes doen, de hond onder de bank bij zijn baasje ligt te slapen en mensen soms even van plaats wisselen omdat ze een bekende een gespot hebben.

Vannacht wakker geworden van een rommelende vulkaan. En wegrijdend uit Baños zien we grote aswolken de lucht in gaan. Vrijwel elke 5 - 10 minuten een nieuwe grote uitbarsting. Bijzonder om te zien. Toen ik aankwam in Baños kwam er eeen kleine rookpluim uit de vulkaan, wit. Nu zie je echt wervelende grijze aswolken uit de vulkaan komen.

Inmidels aangekomen in Rio Bamba. Een slaperig stadje aan de voet van de hoogste berg van Ecuador. Morgen vertrekt hier de trein naar de neus van de duivel. Schijnt een erg bijzonder stukje natuur te zijn. Vroeg op dus morgen want de trein vertrekt om 7.00. Net al slenterend de stad verkend en midden in een optocht terecht gekomen. En ook hier weer Marie en Jozef die de hoofdrol spelen, maar ze worden hier vergezeld door dansende mensen in verschillende uitdossingen. Het lijkt meer op carnaval dan kertsmis. Heb me vervolgens in de drukte op La Merced gestort. De plek waar je kunt eten, groente, vlees en fruit kunt kopen. En me op een van de terrasjes laten verrassen door wat iedereen hier lijkt te eten: Caldo Patas. Een gekruide aardappelpuree die op een grote bekplaat gebakken wordt, samen met wat salade, bietjes, ui, avocado, ei en worst. Niets bijzonders maar het smaakt me erg goed.

Foto's

2550d.jpg
2550d.jpg
Globetrotteramsterdam
e795b.jpg
e795b.jpg
Globetrotteramsterdam