Colombia

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Colombia image

Eerste kennismaking met Colombia

Colombia
Zuid Amerika
Nick_VL

Eerste kennismaking met Colombia

Colombia, recent nog maar beschouwd als een veilige vakantiebestemming, maar sinds het vredesakkoord met FARC in 2017, kun je jezelf in bijna heel Colombia veilig voelen. Zelf heb ik mezelf geen enkel moment onveilig gevoeld, ook al hebben we een wijk bezocht waar onze gids smeergeld moest betalen om ons binnen te loodsen.

Na een lange reis van ongeveer 12u, kwamen we aan in Bogota, de hoofdstad. Hier wonen bijna evenveel mensen als in het kleine België, dus je kan je wel inbeelden hoe druk het hier soms kan aan toegaan. Ooit had deze stad een stempel van onveilig voor reizigers. De aanwezigheid van militairen, soms nog erg jonge mannen, helpen hier ook niet aan, maar eens je de lokale bevolking ontmoet, is hier echter nog maar weinig van te merken.

Zelf hadden we een volledige dagtour geboekt via Gran Colombia die ons via alle bezienswaardigheden ging gidsen. De meeste mensen hier spreken geen Engels, dus het was zeker handig om een Engelstalige gids te hebben.

De onze was Lorenzo, een antropoloog die ons de hele historie van de stad uit de doeken deed. Over elke plaats wist hij heel de geschiedenis op een boeiende manier te vertellen. Enkele van de plaatsen die we bezochten waren:

 • Monserrate, uiteraard kon dit niet ontbreken. Vanaf hier heb je een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad. Als je wil kan je de berg beklimmen (dit zou ongeveer 1u duren, maar in deze hitte en met mijn conditie had dit waarschijnlijk veel lange geduurd), maar de gemakkelijkste manier is gewoon het treintje naar boven te nemen. Dit duurt nog geen 10 minuten en het zit meestal inbegrepen in de prijs van de tour.
 • Goud museum, één van de meest bezochte toeristische plekken in Bogota. Het bevat de grootste collectie van spre-Spaans goud ter wereld.
 • Botero museum, ook wel het fat people museum genoemd. Dit komt omdat Botero op het eerste gezicht vooral dikke, opgezwollen mensen schilderde.
 • Emerald Trade Center, Colombia staat ook bekend om hun uitstekende kwaliteit van emeralds. Als je een koopje wil doen, moet je hier zij, bij ons in Europa kosten ze gemakkelijk het dubbele.

Als je dan toch in La Candelaria bent en een typische Colombiaanse lunch wil proberen, moet je in La Puerta de la Cathedral zijn voor een Ajiaco. Het lijkt een gewone soep te zijn, maar je zal me dankbaar zijn eens je dit geproefd hebt. Het is ook vlakbij Plaza de Bolivar, waar je kan genieten van het lokale leven. Nog een andere tour die je kan boeken, die trouwens ook nog eens volledig gratis is, is de graffiti tour. Het ontmoetingspunt is Parc de los Periodistas en de tour is te herkennen aan hun blauwe paraplu. Deze tour brengt je langs alle bekende kunstwerken die de straten van Bogota te bieden heeft. Zorg dat je Carlos als gids hebt, hij weet je de volledige historie over graffiti in geuren en kleuren uit te leggen.

Uiteraard staat Colombia bekend om zijn uitstekende koffie en dat is ons zeker niet ontgaan. De beste koffie die we gedronken hebben hier, hebben we toevallig ontdekt tijdens een wandeling in La Candelaria. Let op een logo van een Jaguar op de muur en je weet dat je juist zit. Deze bar is nog vrij recent, maar je merkt dat ze hier met passie werken. Ze werken ook uitsluitend met koffie van hun eigen finca. Ook al is deze beperkt in voorraad, maar als ze deze hebben, zorg dat je zeker een Chemex van hun Wush Wush probeert!

Kortom, Bogota was een geslaagde eerste indruk van Colombia. Maar onze reis was nog niet gedaan. We namen een binnenlandse vlucht richting Medellin, één van de leukste en jongste steden van Colombia.

Dit was echter niet altijd het geval, maar dit leer je allemaal tijdens een full day tour van Pablo Escobar. Uiteraard wil ik het leven van Escobar niet verheerlijken, maar het hoort nu echter tot de geschiedenis van Medellin en Colombia. Wij hadden onze geboekt via Medellin City Services. Uiteraard heb je meerdere goede gidsen, maar wij kunnen met zeer veel vertrouwen, Julio aanraden. Hij wist ons alles te vertellen over het leven van Escobar, met het uiterste respect voor de slachtoffers die hij gemaakt heeft.

Voor onze tour begon, trakteerde hij ons op een Empanada, een gevuld deegwaar die gefrituurd wordt. Nadien bracht hij ons langs alle belangrijke plaatsen die met Escobar te maken hadden:

 • The Monaco Building, dit werd eind 2019 neergeslagen door de stad en werd er een memorial park voor de slachtoffers neergezet.
 • La Cathedral, de gevangenis die Pablo voor zichzelf had gebouwd. Tegenwoordig is dit een rusthuis en zijn er enkel nog een paar restanten zichtbaar van het oorspronkelijke bouwwerk. De weg hiernaartoe is echter wel de moeite.
 • Cemetario Jardines Montesacro, de laatste rustplaats waar Pablo en zijn familie begraven liggen.
 • Huis van zijn broer Roberto, we wisten eerst niet dat dit kleine museum tot onze tour behoorde, maar hier kon je nog verschillende voertuigen en bezittingen van Pablo Escobar bezichtigen. Hier hebben we ook de broer van Pablo, Roberto Escobar, ontmoet. Om naast één van de oprichters van het Medellin Cartel te staan, had toch een zekere, duistere sfeer.
 • Barrio Pablo Escobar, volgens Julio een buurt die je als toerist beter niet alleen bezoekt. Hier wordt Pablo Escobar nog steeds enorm hard gerespecteerd, dit is ook te merken aan de immense muurschildering van hem.
 • Communa 13, moeilijk om te geloven dat dit enkele jaren geleden de meest gevaarlijke buurt ter wereld was. Op geen enkel moment heb ik mij hier onveilig gevoeld. Communa 13 is nu vooral bekend om de hoeveelheid streetart die er te vinden is. Aan het begin van de roltrappen is er een koffiebar waar je kan genieten van een goede kop koffie en ideaal voor people watching (coffeeshop com13). Probeer zeker de lokale streetfood!
 • Huis waar hij uiteindelijk werd neergeschoten, wat nu een Spaanse school is.


Aangezien we maar voor een korte periode in Colombia waren, wouden we zoveel mogelijk bezichtigen dat we konden, waaronder ook een dagtoch naar Guatapé. Hierdoor hebben we echter het echte Medellin nog niet kunnen bezoeken, want ik ben er zeker van dat deze bruisende stad nog veel meer te bieden heeft.

Het uiteindelijke doel van onze dagtocht was uiteraard de 740 treden van Piedra del Peñol te overmeesteren. Wat na een vermoeiende opgave ook wel gelukt is, en maar goed ook. Het 360° uitzicht stelt zeker niet teleur en maakt het de beproeving meer dan waard. Onderweg naar het kleurrijke dorpje Guatapé, kwamen we weeral verschillende soldaten op wacht tegen. Toen wist onze gids, Santiago, ons te vertellen dat er een guerilla groep had gedreigd met een aanslag komend weekend. Ook al was deze groep meer actief in het zuiden, het was duidelijk dat ze niets aan het toeval wilden overlaten. Als dank kocht Santiago een paar flesjes water voor de troepen.

In Guatapé zelf, merk je dat dit ondertussen vrij toeristisch geworden is. De mensenmassa is aanzienlijk groter dan op andere plaatsen die we bezocht hadden, maar laat dit je zeker niet tegenhouden. Het heeft een zekere charme. Als je er dan toch bent, zoek zeker het atelier van Toño Montoya op, een lokale schilder.

Na nogmaals een korte binnenlandse vlucht, kwamen we aan in het Caraïbische stadje Santa Marta, de oudste nog bestaande stad in Colombia. Hier was duidelijk een temperatuurverschil met de vorige steden. Onze eerste dag liepen we zelf door het stadje, waar in mijn mening niet veel te beleven valt. Begrijp me niet verkeerd, het heeft nog altijd een zekere charme om door de kleine straten te wandelen en verborgen parels te ontdekken, zoals Gnam, een klein winkeltje waar je verrukkelijk ijs kan eten. Als je dit op de vroege avond doet, bestaat de kans dat je kan genieten van live muziek door straatartiesten terwijl je hun ijs verorbert. Ikaro, een specialty coffee bar, kan je beter wel vermijden. Aan het aantal mensen te zien, dachten we dat we hier wel op de juiste plaats waren voor een koffie, maar helaas. We hebben meer dan een half uur moeten wachten voor een middelmatige koffie. Indien je wel een goede kop koffie wil, boek dan zeker een dagtrip naar Minca. Hier kan je een koffieplantage, ook al is plantage misschien niet het juiste woord, bezoeken waar je alles leert van boon tot het zwarte goud waar we allemaal van houden. In het dorpje zelf is er een koffiebar, Caficosta, waar vlak aan de overkant een klein, Frans bakkerijtje is waar je kan genieten van overheerlijk vers chocoladebrood. Tijdens deze dagtocht, bezoek je ook de bekende Marinka waterval, waar je trouwens ook een frisse duik kan nemen om af te koelen van de beklimming (die trouwens maar een kwartiertje duurt). Je kan kiezen om deze ofwel helemaal te voet te doen, enkel aan te raden met een stevige conditie, of je neemt een 4x4 en doet het laatste kwartier te voet. Kies je voor het laatste, is een 4x4 zeker aan te raden, want de wegen zijn in zeer slechte staat. Onderweg kom je, als je geluk hebt, nog verschillende tropische vogels tegen, maar helaas voor ons hebben we nog steeds geen glimp kunnen opvangen van de Toekan.

Voor onze tweede dag aan de Caraïbische kust, hadden we een relax dag aan het strand gepland. Hiervoor hadden we vervoer geregeld naar Palomino. Onze eerste keuze was natuurlijk het Tayrona natuurpark, maar dit was echter heel de maand februari gesloten.

TIP: kijk op voorhand na als je hier naartoe wil, deze sluit meerdere keren per jaar.

Onze gids had nog een tussenstop geregeld in Taironaka. Midden in de jungle vind je hier nog restanten van de Tairona cultuur. Mits ze hier enkel werken met vrijwilligers, is een Engelstalige gids zeldzaam! Als je goed rondkijkt, kan je hier verschillende kolibries zien rondvliegen. Indien je ook een boottocht neemt, of je kan tuben indien je meer tijd hebt, kan je onderweg nog verschillende diersoorten ontdekken zoals brulapen, kaaimannen, pelikanen, enz. Zorg dat je onderweg naar Palomino zeker stopt in één van de vele fruitkraampjes voor een verse Papaya of andere fruitsoort. Of beter nog, neem er enkele van mee zodat je deze kan verorberen aan het strand. Eerder gezegd niet vlak op het strand, want de golven rollen overeen het hele, maar kleine, strand. De stroming staat hier ook zeer sterk, dus wees voorzichtig! Hierdoor is het ook niet aan te raden om echt te gaan zwemmen in de zee. Maar je kan wel overheen het hele strand lopen tot waar de rivier de zee ontmoet. Smeer je ook wel genoeg in met insectenspray deze dag, want de vliegen en muggen in Colombia zijn zeer hongerig.

Tip: boek je dagtrips met Juan Carlos van Bukap Travels. Met hem ben je eerder op stap met een vriend dan met een gids. Zijn kennis van Colombia is onuitputtelijk.

Na een een stuk van de echte jungle in Minca, keerden we na twee dagen terug naar de stadsjungle van Bogota. Met de enigste regen op onze laatste dag, was dit een pijnlijke herinnering dat onze vakantie erop zat. Ook al heeft Colombia bij sommigen nog steeds de reputatie van gevaarlijk land, bewijs hen ongelijk en kom dit prachtige land ontdekken. Je zal er geen spijt van krijgen!

 

Vluchten naar Bogota zijn er al vanaf €500 met meestal een tussenstop in Madrid. Er zijn echter ook rechtstreekse vluchten met KLM.

Foto's

Uitzicht over Bogota vanaf Monserrate
Uitzicht over Bogota vanaf Monserrate
Nick_VL
Piedra del Penal
Piedra del Penal
Nick_VL
Streetart in Communa 13
Streetart in Communa 13
Nick_VL
Koffie
Koffie
Nick_VL
Palomino
Palomino
Nick_VL