Chili

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Chili image

Prachtig Patagonië per four-wheel drive

Chili
Zuid Amerika
Dalix

Prachtig Patagonië per four-wheel drive

Voor wie van avontuur en ruige landschappen houdt is Patagonë een must! Twee keer eerder bereikte ik het zuiden van Chili. De eerste keer met de bus vanuit het merendistrict via de slaapverwekkende pampa’s van Argentinië, een rit van 36 uur.
De tweede keer met de boot, van Puerto Montt naar Puerto Natales. Een schitterende tocht van vier dagen langs prachtige bergen en gletsjers. En dit alles, omdat een van de mooiste wegen ter wereld, de Carretera Austral, nog niet af was.
Nu, twintig jaar later, is hij af. Nou ja ‘af’, hij is voor ongeveer vijftig procent geasfalteerd. Maar duidelijk niet aan te raden zonder four-wheel drive. Dus huren mijn vriendin en ik zo’n stoere bak en beginnen in Puerto Montt aan de tocht naar het zuiden in drie weken. Let op, de Carretera Austral is 1.240 kilometer lang, maar als je echt al het moois van Patagonië wil zien zul je een aantal keren de grens met Argentinië moeten oversteken en dat kost kilometers. De dagen variëren van enkele uren rijden tot de hele dag. Af en toe nemen we een lifter mee. Zo kunnen we eindelijk iets terugdoen, omdat de Chilenen ons heel vaak een lift gaven toen we anderhalf jaar door Zuid-Amerika reisden. Achterin een pick-up zaten we tussen de Chilenen en als je eruit wilde, sloeg je op het dak en werd er voor je gestopt. Vaak konden we de chauffeur niet eens bedanken, omdat deze direct zijn weg vervolgde.
In Patagonië rijd je door woest landschap, dwars door de Andes, langs besneeuwde bergen, gletsjers en meren. Je ontmoet de vriendelijke Chilenen en Argentijnen, overnacht in prachtige plaatsjes en maakt onvergetelijke wandelingen. Op vele plekken zie je guanaco’s, nandoes, vossen en af en toe de indrukwekkende condor.
In het Llao Llao park in Bariloche hiken we naar de top van de Cerrito en worden overweldigd door prachtige meren en besneeuwde bergtoppen. In Queulat bij Puyuhuapi zien we de ‘hanging glacier’, een prachtige blauwe gletsjer in een overwegend groen landschap. Bij Puerto Rio Tranquilo varen we langs marmergrotten die onwerkelijk in het turquoise water liggen. We rijden door de Chacabuco vallei, met haar woeste landschappen en honderden guanaco’s. Hier komen we geen enkele toerist tegen.
Een hoogtepunt is El Chaltén, waar je prachtige wandelingen kunt maken naar Mount Fitzroy en de Laguna de los tres. in Lago Argentino bij El Calafate genieten we van de ijssculpturen en de indrukwekkende gletsjers (zoals de beeldschone Perito Moreno en de Spegazzini). Een kers op de taart is het natuurpark Torres del Paine, waar je allerlei soorten trekkings kunt maken, van één dag tot een dag of zeven (‘El circuito’, een pittige hike, maar een absolute aanrader).
Een trip die je noot zult vergeten!

Foto's

De woeste Chacabuco vallei
De woeste Chacabuco vallei
Dalix
Het merendistrict met de Osorno vulkaan
Het merendistrict met de Osorno vulkaan
Dalix
De marmergrotten bij Puerto Rio Tranquilo
De marmergrotten bij Puerto Rio Tranquilo
Dalix
Gletsjers in Lago Argentino
Gletsjers in Lago Argentino
Dalix
Natuurpark Torres del Paine
Natuurpark Torres del Paine
Dalix