Atacama reisblogs

Nada Bunga Bunga

awesomemore was er (tot 20 sep 2009) Gepost op 15 sep 113 reacties

'Amerikanen begonnen vaak over Yellowstone: 'We zijn hier dan wel hoog en het is koud, maar bij ons in Yellowstone, daar spuiten de geisers veel hoger!' Sinds een week is dat anders. Toen ging het mis bij een proefboring en nu hebben we onze eigen Yellowstone hier in El Tatio.'

De Chileense gids vertelt zijn verhaal terwijl uit zijn mond kleine geisertjes komen. Twee kilometer verderop spuiten water en stoom onder luid geraas ruim honderd meter de lucht in.

Op 4320 meter boven zeeniveau speelt een blaasorkest van geisers haar muziek. Het publiek bestaat uit de toppen van de Andes. Wanneer om 7 uur de zon de lange weg naar boven heeft gemaakt, krijgen de bergen gezelschap van een handvol schimmen. Het zijn de mensen die het konden opbrengen om 4.00 's nachts vanuit San Pedro de Atacama naar het grensgebied tussen Chili en Bolivia te vertrekken.

Na een 2,5 uur durende rit waarbij hoogtes tot 5000 meter zijn bereikt worden er eitjes gekookt bij een van de vele geisers. In de tussen bergruggen ingeklemde geologische soepkom komen water en stoom uit alle kieren en gaten. Vanwege de hoogte kookt water hier op een graad of 85. Om de zoveel tijd begint er bij een gat of een mini-vulkaan wat te borrelen en spuit een kolom water en stoom meters de lucht in. Tot voor kort niet hoger dan 10 meter. Maar een week geleden kwam daar verandering in.

Nu energie schaars en duur wordt zoekt Chili alternatieve bronnen. Daarbij kijkt men ook naar El Tatio. Na een mislukte poging in de jaren zestig probeert men nu een uniek stuk natuur te veranderen in 's werelds hoogst gelegen energiecentrale. De lokale bevolking vreest het ergste. En een week geleden werd vrees werkelijkheid toen het ingehuurde Italiaanse bedrijf de mist in ging. De proefboring mislukte. Het gevolg is een ruim honderd meter hoge geiser die als een waarschuwende vinger de lucht in priemt: ‘Nada bunga bunga a esta montaña!’

awesomemore Positie 54 (33615 p.) Lid sinds 06-04-2011 Foto's en tips: 1252 Blogs: 70 Fans: 12

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Italiaanse geiser
blogfoto nr. 2
Overblijfsel jaren 60 met op achtergrond Italiaantje
blogfoto nr. 3
Natuurlijke geiser
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Motor City Break
8 5
Gepost op 01 december
Verenigde Staten Wisconsin Illinois Michigan
Memories of Marseille
2 2
Gepost op 28 maart
Frankrijk Marseille
California Zephyr Dreaming
4 4
Gepost op 15 maart
Verenigde Staten Utah

Reacties bij deze blog

kokkeeri

Door: kokkeeri • Geplaatst op

goede blog!

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Proefboringen? Energiecentrale? In dit gebied? Doodzonde hoor, kan me voorstellen dat de locals het ergste vrezen. Staat ook nog op ons lijstje, maar we moeten dus snel zijn begrijp ik. Mooi verteld weer!

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

is dat actueel nieuws of van 2009?
Ik kreeg toen de verhalen al mee en schrok van de enorme stomiteit

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.