Noordwest Argentinie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tilcara: artistieke smeltkroes met passie

Noordwest Argentinie,
Argentinië


In de schitterende Quebrada de Humahuaca (Kloof van de Heilige Rivier), ligt het vredige, artistieke dorpje Tilcara (Vallende Ster). In de drie dagen dat ik er was trof ik er maar een paar andere reizigers, wat het een authentieke ervaring maakte waarin ik volledig tot rust kwam en verliefd werd op deze bijzondere prachtplek. Enerzijds doet het aan als een hippiekolonie, anderzijds voel en zie je de nabijheid van Bolivia, wat je tevens in het uiterlijk en de traditionele klederdracht van sommige dorpsbewoners terugziet. Daarbovenop maakt de smeltkroes van ongelooflijk gepassioneerde muzikanten het ook nog eens uitermate Argentijns, waarmee de unieke mix compleet is.

Tilcara en omgeving kennen een rijk cultureel aboriginal verleden. De bewoners zijn ook nu nog echte rasartiesten op het gebied van o.a. (!) aboriginal en koloniale kunst. Dit kunstzinnige karakter uit zich ondermeer in muurschilderingen op woonhuizen, een kleurrijke kleding- en kunstmarkt op het dorpsplein, kunst- en antiekwinkels, artistiek ingerichte accommodaties, cafe's en restaurants, twee musea (Museo Archeologico Eduardo Casanova, met mummies, relikwieën en maskers + Museo Jose Antonio Terry, met voornamelijk schilderkunst) en in de muziek. Regionale muzikanten, maar ook nationale grootheden die van heinde en verre komen om hier hun ontroerende, meeslepende geluid voor een lokaal publiek ten gehore te brengen. Muziek vol passie en allure, echt waanzinnig mooi om naar te kijken en te luisteren.

M.u.v. de hoofdstraat bestaan de sfeervolle straatjes van Tilcara nog uit stoffig zand met her en der een paard en wagen of een karakteristieke steenoven voor de huizen. De adembenemend mooie omgeving kun je lopend, per mountainbike of te paard verkennen. Het is een rotsachtig gebied met enorme cactussen en wonderlijke, buitengewoon grillige bergmassieven in werkelijk alle pasteltinten die je maar kunt bedenken. Op wandelafstand vind je o.a. de waterval Garganta del Diablo (Duivelskeel) en de ruïnes van het pre-Inca fort Pucará de Tilcara, inclusief fantastische uitzichten en de nabijgelegen botanische tuinen. Tilcara is goed bereikbaar per bus, bijvoorbeeld vanuit San Salvador de Jujuy (2 u), Salta (5 á 6 u) en La Quiaca bij de Boliviaanse grens (4 á 5 u).