Noordwest Argentinie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noordwest Argentinie image

Sneeuwpoppen maken in noord Argentinië

Noordwest Argentinie
Argentinië
Antwan

Sneeuwpoppen maken in noord Argentinië

Het noorden van Argentinië staat in de winter bekend om zijn blauwe luchten en de zon die dan altijd schijnt. Dus wanneer gaan wij naar Argentinië? In juli en augustus zodat we kunnen genieten van het koude maar mooie weer. Zo gezegd zo gedaan en dus passen we het noorden van Argentinië in het schema van onze wereldreis in en zo bezoeken we het dus in het ideale seizoen.

Helaas blijkt het dit jaar een El Niño jaar te zijn en dat bekent dat er warmer water aangevoerd wordt waardoor het klimaat van slag raakt. En dat merken wij aan de temperaturen, brrr wat kan het koud zijn hier. De bevolking heeft er ook mee te kampen en kleedt zich net als ons dik aan en iedereen warmt zich graag op bij de vuurtjes die aangestoken zijn.

Onze grootste verrassing komt echter wel in Purmarmarca. Als we ’s ochtends wegrijden voor onze dagactiviteiten denken we een aantal sneeuwvlokjes te zien, maar dat zullen we wel verkeerd zien, want het sneeuwt hier bijna nooit. De gehele dag hebben we mooi weer maar als we tegen de avond weer Purmarmarca inrijden blijkt er toch echt sneeuw gevallen te zijn.

De volgende ochtend blijkt het nog harder te sneeuwen als we onze weg vervolgen naar San Lorenzo (in de buurt van Salta) en als we onderweg stoppen weten we niet wat we zien: langs de kant van de weg staan tientallen auto’s stil. Onze nieuwsgierigheid wordt geprikkeld want wij willen graag weten wat de inzittenden van de auto’s aan het doen zijn. Al snel krijgen we dat te zien als de Argentijnen op motorkappen, laadbakken en op het dak van de auto’s (of op alle drie) sneeuwpoppen aan het bouwen zijn. Met het hele gezin wordt sneeuw verzameld en in hopen op de auto gegooid waar meerdere personen er een echte pop van maken. De chauvinistische Argentijnen hebben aan alles gedacht en versieren de pop met een bezemsteel, een das, een gezicht en natuurlijk een “Argentijns” tintje zoals de nationale vlag of een das in de nationale kleuren van Argentinië.

Als echte Nederlandse sneeuwpopbouwers mét ervaring (de laatste keer dat het hier in het noorden van Argentinië gesneeuwd heeft was 11 jaar geleden) kunnen wij, nadat we meegeholpen hebben bij verschillende Argentijnse families, natuurlijk niet achterblijven en dus verzamelen wij ook sneeuw en beginnen aan onze sneeuwpop. Helaas ontbreekt bij ons de nationale vlag maar het oranje voetbalshirt doet gelukkig goed dienst als sjaal.

Net als de Argentijnen rijden we 2 dagen lang, met de pop op het dak, trots rond met onze zelfgemaakte sneeuwpop. Na 2 dagen begint het echter te dooien en een voor een smelten of waaien de sneeuwpoppen weer van de auto’s en verdwijnen ook de sneeuw uit het straatbeeld. Kleine restjes sneeuw in een verder weer groen landschap herinneren ons nog een paar dagen aan de geweldige sneeuwpret die we met de Argentijnen gehad hebben.