Andes

'442294' door Fietser '442294' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Andes gebergte

Fietser

We zijn voor de tweede keer het Andes gebergte overgestoken en we kijken nu van de Argentijnse kant naar het Andes gebergte. Tijdens deze reis zijn we in totaal 6 het gebergte overgestoken, uiteraard op de fiets. Dit weekend ga ik naar Ecuador om gedurende 3 1/2 maand het Andes gebergte in de lengte af te zakken naar beneden tot in San Carlos de Bariloche in Argentinië..

'494486' door Fietser '494486' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

365 bochten

Fietser

Een afdaling van 365 bochten. Hoe ga je dat n beeld brengen. Lukt niet. We dalen van de uitloper van de Alti Plano af naar Salta. Het is vaak stoppen om van het uitzicht te kunnen genieten. Ook om afscheid te nemen van een totaal andere wereld waar we 2 1/2 maand in zijn geweest. Helaas was het geen asfalt, oppassen dus.

'500688' door Fietser '500688' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Oer geweld

Fietser

De laatste dagen zie ik regelmatig foto's langs komen van de basalt blokken aan de kust van ierland. Dat deed mij herinneren dat ik dat ook gezien heb in het Andes gebergte. Wat mij eigenlijk meer bij was gebleven dat we een paar dagen tussen de "apenbomen", de Aurancaria, gefietst hebben. Dezelfde als die bij ons in de voortuinen staan. Hier worden ze alleen 40 m groot en 2500 jaar oud. Geeft goed weer hoe groot de blokken zijn.

'385793' door Schopman '385793' door Schopman

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Roze, roodbruine en..

Schopman

Hoewel je in IJsland bij Landmannalaugar, bij Kars in Oost-Turkije en in de Rocky Mountains soms mooi gekleurde bergen ziet, overtreffen de Argentijnse en Chileense Andes absoluut je stoutste verwachtingen. In geen enkel Europees gebergte zijn de kleuren zo uitbundig als hier. In de Andes zit veel koper (het groen) en ijzer (het rood). Wat de foto betreft werd ik verder getroffen door de vele diagonale lijnen in het landschap die worden doorkruist door 2 parallelle streepjes van kleine steenslagweggetjes. Deze creëren met de diagonale lijnen een Z-vorm die mij opviel. Op het bovenste weggetje in dit desolate landschap zijn kleine paaltjes te zien. Om hier te komen moet je het volgende doen: 1. Bij Purmamarca westwaarts over weg 52 richting Susques daarna 2. het zoutmeer van Olaroz in zuidwestelijke doorkruisen vervolgens 3. in zuidelijke richting over een steenslagweg naar Olacapato Grande en verder 4. bij het plaatsje Salar de Pocitos het zoutmeer oversteken en naar Tolar Grande rijden Ik maakte deze foto tussen Olacapato Grande en Tolar Grande. We zagen in Tolar Grande een klein hotelletje maar de eigenaar was niet aanwezig dus hebben we toen in onze SUV overnacht.

'436391' door chateau '436391' door chateau

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Zwarte gletsjer.

chateau

Bovenop de machtige Cerro Tronador, ruim 3400 meter hoog, ontspringen maar liefst 8 gletsjers. Deze berg ligt op de grens van Argentinië en Chili. De laatste tijd krimpen alle acht de gletsjers omdat er minder regen valt en de hogere luchtlagen te warm zijn. In het afgebeelde gletsjermeer liggen ijs/puinbergen die afkomstig zijn van de gletsjer Ventisquero Negro. De Nederlandse naam voor deze gletsjer is zwarte gletsjer, omdat er met de ijsbergen veel puin mee naar beneden komt. Het geheel ligt in een kilometers breed dal, zodat het afbreken van ijsbergen heel duidelijk te horen is omdat het echoot tegen de wanden.

'392039' door Schopman '392039' door Schopman

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Wit zand over zwarte.

Schopman

Op de foto bevinden we ons in noordwest Argentinië in de provincie Catamarca en op 600 km lange weg die het Rio Beléndal met de mijnplaats San Antonio de los Cobres verbindt. Deze niet geplaveide weg staat bekend als de Camino de la Puna en is door reizigers wel de eenzaamste weg op aarde genoemd. De landschappen die wij op deze route hebben gezien en gefotografeerd zijn bijzonder mooi, niet lieflijk maar ruig en soms haast surrealistisch. Deze foto geeft een kleine indruk.

'487311' door neretslok '487311' door neretslok

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Omgeving El Chalten

neretslok

El Chalten is een betrekkelijke nieuwe plaats, die ligt in de Andes, tegen de grens met Chili. Van hieruit is het prachtig wandelen. Deze foto is in de omgeving genomen. Het was slecht en donker weer, maar prachtig en indrukwekkend vond ik het wel!

'377658' door moma '377658' door moma

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Kloof bij Purmamarca

moma

Vanuit Salta hebben we een dagtrip ondernomen naar Purmamarca en reden onderweg langs de beroemde 7 kleuren heuvels. Purmamarca is een heel leuk plaatsje met een gezellige markt, lekkere restaurantjes en wanneer je de tijd neemt, het dorp doorloopt en een heuveltje beklimt; krijg je als beloning dit prachtige uitzicht op een verborgen kloof. Ook hier lijken de steenheuveltjes met hun mooie kleuren edelstenen in het landschap.

'498145' door Fietser '498145' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Quilmes ruïne

Fietser

De Quilmes indianen waren de oorspronkelijke bewoners van het noorden van Argentinë. Ze hadden met succes stand gehouden tegen de inca's , maar tegen de Spanjaarden waren ze niet opgewassen. Ziektes en de laatste paar duizend werden vermoordt. De ruïne's zouden maar 5 km van de weg afliggen. Dat moest te doen zijn. Er werd er niet bij vertelt dat het alleen maar wasbord en grind en keien was plus oplopend met 40 graden afzien dus en de ruine's, stja ......

'514025' door Fietser '514025' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Rode bergen

Fietser

Na een rustdag in Chilecito besloten we een "binnedoortje" te nemen naar Villa Union. Niet over asfalt dus met als resultaat dit soort wegen. De weg was van rode aarde en was erg plakkerig. 's Avonds een tijd bezig om de fiets schoon te maken. Het uitzicht vergoeilijkt veel.

'485246' door Fietser '485246' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Apen bomen

Fietser

Dit stuk Argentinië vond ik een hoogte punt. Vooral omdat ik een planten en bomen liefhebber ben. We fietsten bijna een dag door een bos met apen bomen of te wel Auracaria. In Nederland kennen we deze bomen vooral van de voortuinen waar ze vaak in staan en met mes scherpe "naalden". Je kunt je er behoorlijk aan open halen zo scherp. Ik kwam ze tegen op een hoogte tussen de 1700 en 2200 m. Ze worden 40 m hoog en met een diameter van ruim 2 m. Dus we kunnen nog wat verwachten in Nederland, alleen we moeten de tijd van leven hebben want ze kunnen 2500 jaar oud worden.

'500405' door Fietser '500405' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Guanacha's

Fietser

In de prachtig afdaling van 365 bochten zag ik deze kudde Guanacha's staan grazen, waarvan weet ik niet. Tot nu toe had ik hoofdzakelijk Lama's, Vichuna's en Alpaca's gezien.

'389835' door Feije '389835' door Feije

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Indiaanse, in de Ande

Feije

Op 4200 meter hoog in de Andes begon ik toch wat kortademig te worden. Zo niet deze vrouw, die op deze hoogte is opgegroeid. Naar het schijnt helpen de coca-bladeren - die ze vrijwel permanent kauwt - ook tegen de verschijnselen van hoogteziekte.

'443352' door Sandral '443352' door Sandral

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Uitzicht...

Sandral

Dit is het uitzicht vanaf de camping Catritre,zo'n 3 kilometer buiten San Martin de los Andes.Het weer is droog maar regen dreigt en het is licht stormachtig. .Ze zijn de ketel met hout aan het opstoken om ons een warme douche te bezorgen.

'416207' door chateau '416207' door chateau

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Rotsformaties

chateau

Vanuit Salta hebben we een driedaagse autotour gemaakt langs Cachi en Cafayate. Van begin tot einde was het puur genieten van alle uitzichten. De ene was nog mooier dan de andere.

'239726' door Mirrie '239726' door Mirrie

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Muleteer on Mt....Aco

Mirrie

Tijdens de eerste 2 dagen van de beklimming maak je gebruik van Muleteers die alle gear naar Base Camp brengen. Dit was onze hoofd Muleteer die de kudde (en al onze spullen) bij elkaar hield.

'294117' door wimraaijen '294117' door wimraaijen

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Argentijns licht

wimraaijen

Onderweg van Atacama naar Salta veranderden de landschappen, maar ook het licht. Als de hemel zich bijna sluit, dalen de zonnestralen zichtbaar af. Bijbels bijna...

'493110' door Fietser '493110' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Rood gebergte

Fietser

Na een rustdag te hebben gehad in Chilecito konden we kiezen. De route over asfalt en weinig bergen of een route binnendoor naar Villa Union. We kozen voor de laatste optie en het was genieten. Wel even openen om de weg te kunnen zien.

'498017' door Fietser '498017' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Overnachtings plaats

Fietser

Deze foto heb ik genomen vanaf onze kampeer plaats, wild kamperen, naar de weg die we morgen moeten fietsen en van onze wasplaats. De rivier beneden dus. Een hele klim om daar te komen, lekker poedelen en dan weer omhoog. Weer in het zweet werken. Voor je gevoel ben je ff schoon geweest.

'512721' door Fietser '512721' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Stof 2

Fietser

Plaatste ik in het weekend in foto over stof in Namibië en vertelde dat ik vooral last had toeristen in de auto's. Op mijn 4 maanden durende fiets reis door Zuid Amerika had ik vooral in Argentinië last van de local 's. We reisden op zo afgelegen plaatsen en daar zag ik minimaal toeristen. De vrachtwagens, hier op de RN 40, waren het ergst. Sommige scheuren als gekken langs je heen of tegemoet zoals deze. Mijn remedie was een buff dragen en in dit situatie dubbel voor je mond en neus. Eind van de dag was deze vaak zwart van de stof. 2 jaar geleden had ik nog een zware dubbele longontsteking in India opgelopen van de enorme vieze vervuiling in Bangalore. Gelukkig ging het hier goed.

'310280' door heartofargentina '310280' door heartofargentina

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Nationaal park...Acon

heartofargentina

Een wandeling in het nationale park Aconcagua (Mendoza - Argentinië) levert een fraai beeld op van een poel met op de achtergrond de majestueuze Aconcagua (bijna 7000 meter hoog). Het park is open van november tot maart.

'491715' door Fietser '491715' door Fietser

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

RA 40

Fietser

De ruta 40 is volgens mij een verlegde van de Pan America Highway en loopt van noord naar zuid Argentinie (RA 40). Ik heb deze min of meer helemaal gefietst. Wanneer het te druk was zochten we een andere rustige route op zoals hier op de foto. De bossen op de achtergrond zijn de bekende apenbomen die je bij ons veel in de voortuinen ziet. Ze zijn hier wel 40 m hoog, dus wie ze in de tuin heeft ............ Het duurt wel 2500 jaar voordat ze 40 m zijn.

'243353' door Mirrie '243353' door Mirrie

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Air on fire

Mirrie

Een onbewaakt moment in Camp 2, het hoogste kamp voor de top van de Aconcagua Mountain in Argentinie. De rood doorlopen lucht gaf het gevoel in vlammen op te gaan. in de voorgrond liggen alle klimmers in de tenten om zich warm te houden bij temperaturen rond de -18C.

'256677' door mferraro '256677' door mferraro

ArgentiniëAndes

ArgentiniëAndes

Kinderen - Verbaasd

mferraro

Een meisje bij een stoplicht in Bariloche terwijl er een optocht langskwam, die niet op de foto is te zien. Het meisje keek verbaasd naar wat ik aan het doen was en toen heb ik "geknipt". De optocht was overigens in het kader van de verjaardag van Bariloche op 3 mei en daar was ik toevallig bij.