Port Vila

'546082' door Bowral '546082' door Bowral

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Op het strand van Rah

Bowral

Wil je echt eens helemaal weg van de drukte? Ga dan voor een paar dagen naar het eilandje Rah (hoort bij de Bankseilanden) in het uiterste noorden van Vanuatu. Het eiland heeft een oppervlakte van 0,5 km2 en telt gemiddeld zo’n 150 inwoners. De stranden zijn er prachtig. Overnachten doe je bij Rachel en Young in hun ‘Paradise Bungalows’: drie houten/rieten hutjes op het strand. De maaltijden die ze je voorschotelen zijn eenvoudig doch lekker en voedzaam. Is er nog meer te doen dan alleen aan het strand liggen? Jazeker! Het is erg leuk op zondag een dienst bij te wonen in het mini-kerkje. Je kunt er vissen en gezellig keuvelen aan de kava-bar. De kava zelf zou ik niet zo snel drinken. Het is licht alcoholisch en het smaakt naar ‘modder’ (zo ziet het er ook uit …). Cultureel gezien is het meemaken van een ‘snake dance’ een enorme belevenis. Mannen en jongens schilderen hun lichaam zwart met witte strepen. Hiermee verbeelden ze zeeslangen. Ze dansen op het strand. Deze dans wordt al eeuwen op dit eilandje uitgevoerd. Hoe kom je op Rah? Neem een vliegtuig naar Brisbane. Daar stap je over op een vlucht naar de hoofdstad van Vanuatu Port Villa. Van hieruit vlieg je door naar Luganville op het eiland Espiritu Santo om vervolgens met een rammelende Twin Otter - met een tussenstop op het eiland Vanua Lava - te vliegen naar het eiland Mota Lava. Eenmaal geland op het hobbelige grasveldje neem je plaats in de laadbak van een aftandse pick-uptruck (de enige op het eiland) voor een enerverend ritje van een uur naar de andere kant van het eiland. Daar stap je in een kano die je naar Rah vaart. Dan is het nog maar 200 meter lopen naar Rachel en Young … Op de foto zijn de dansers zich aan het voorbereiden voor hun optreden. Het publiek bestond uit de overige eilandbewoners en vier buitenlanders … Leuk detail: de man links (bij het bootje) is degene die je met de kano overzet naar Mota Lava en op zondag is hij de zingende en gitaarspelende pastoor die de kerkdienst leidt

'343144' door Esthers '343144' door Esthers

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Blauw

Esthers

Dit meisje was in de buurt van Port Vila op het hoofdeiland Efate van Vanuatu op zoek naar schelpdieren bij het lage tij. Het ondiepe water lag bezaaid met blauwe zeesterren die zij ons liet zien. Alles is blauw, de lucht, het water, het jurkje en de zeester.

'410209' door jeannette '410209' door jeannette

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Stofjes

jeannette

Midden in het centrum van Port Vila is een leuke overdekte markthal waar allemaal naaisters aan het werk zijn. Je kunt hier een stofje kopen of je eigen stof brengen en er wat leuks van laten naaien.

'411140' door jeannette '411140' door jeannette

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Markt in Vila

jeannette

In de hoofdstad van Vanuatu, Port Vila op het eiland is elke dag behalve op zondag markt. De meest vrouwelijke verkoopsters dragen hun traditionele jurken van na de missionaristijd: lang en bedekt.

'398236' door jeannette '398236' door jeannette

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Op de markt in Port..

jeannette

In de hoofdstad van Vanuatu kun je op de markt een eerlijke plaatselijke maaltijd eten: lap lap met kip of vis. Lap lap is een gerecht gemaakt van geraspte maniok of cassave dat na enig kneedwerk, in bananenbladeren, in een vuur gebakken wordt en geserveerd wordt met kokosmelk.

'404342' door jeannette '404342' door jeannette

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Hideaway island

jeannette

Dit piepkleine eiland ligt bij Efate, het grootse eiland van Vanuatu. Je kunt er met een veerbootje naar toe of bij laag water zelfs lopen. Je kunt er heel mooi snorkelen en er is een onderwater postkantoor waar je een kaart kan versturen. (zie voor meer info mijn tip).

'398947' door jeannette '398947' door jeannette

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Naaister

jeannette

Midden in het hoofdstad van Vanuatu is een een markt waar je kleding kunt kopen of ter plekke laten maken. De kleding voor de vrouwen bestaat vaak uit een wijde lange jurk uit gebatikte stof met aan de 2 zijkanten een soort flappen.

'423406' door rowin '423406' door rowin

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Vanuatuaan op de mark

rowin

Vanuatuaanse jongen op de markt van Port Vila, op Efate in Vanuatu. Zijn moeder had een kraam op de markt en hij hielp haar een handje. Een beetje dan.

'292979' door MJ1972 '292979' door MJ1972

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Zeesterren

MJ1972

Rond de eilanden van de archipel Vanuatu barst het van de zeesterren. De meeste houden het midden tussen grijs en beige met een paar grote zwarte vlekken, maar er zitten ook knalrode exemplaren tussen. Deze twee rode zeesterren kleurden mooi bij de ernaast gelegen boot. En dat allemaal op twaalf meter lopen van mijn hotel...

'423414' door rowin '423414' door rowin

VanuatuPort Vila

VanuatuPort Vila

Markt Port Vila

rowin

Groente op de markt van Port Vila. Als iemand weet wat hier verkocht wordt, hoor ik het graag. Ik heb een idee, maar ik weet het niet zeker.