Tufi

'539369' door Esthers '539369' door Esthers

Papoea Nieuw GuineaTufi

Papoea Nieuw GuineaTufi

Welkom ceremonie

Esthers

We hebben enkele dagen in Tufi doorgebracht. Hier kan je alleen per vliegtuig komen of met de boot. We liepen door het dorpje en hoorde allemaal tam tam. Het bleek dat er een delegatie van de regering met het vliegtuig kwam en er werd een welkom ceremonie voorbereid, met zang en dans in traditionele kleding zoals je kunt zien. Wij vonden het een hele eer hier als enige toeristen bij te zijn.

'549418' door Esthers '549418' door Esthers

Papoea Nieuw GuineaTufi

Papoea Nieuw GuineaTufi

Het ''zonnetje'' uit.

Esthers

Tijdens de dagen dat we Tufi waren, hebben we meerdere ceremonie's meegemaakt. Deze vrouw met de verentooi die lijkt op een stralende zon was hierbij ook aanwezig. Het gezicht van deze vrouw is ook voorzien van de gezicht tatoeage die in dit gebied nog veel voorkomt.

'539874' door Esthers '539874' door Esthers

Papoea Nieuw GuineaTufi

Papoea Nieuw GuineaTufi

Mangrove

Esthers

In de omgeving van het fjorden landschap van Tufi hebben wij een tripje gemaakt met lokale bewoners het mangrove gebied in. Ze waren traditioneel gekleed en gaven tijdens de tocht veel uitleg over hun leven in dit fjorden/mangove gebied.

'540226' door Esthers '540226' door Esthers

Papoea Nieuw GuineaTufi

Papoea Nieuw GuineaTufi

Tufi tattoo

Esthers

In het Tufi gebied in de Oro provincie vindt je nog vrouwen die tatoeages over hun hele gezicht hebben. Dit is het enige gebied in Papua Nieuw Guinea waar men dit heeft. Zelfs nu nog vinden deze gezicht tattoeage’s plaats rond de leeftijd van 18. Het is een hele langdurige pijnlijke aangelegenheid die door bepaalde vrouwen in het dorp beoefend wordt met een speciale techniek. Het wordt in etappes aangebracht zodat het meisje kan herstellen en men uiteindelijk tevreden is over het resultaat. De Tufi vrouwen hebben een ingewikkeld en uitgebreid tattoo patroon. Eerst wordt er met de steel van een taro plant het patroon getekend (houtskool vermengd met water) en daarna wordt met de doorn van een citroenplant (deze wordt als naald gebruikt) de inktvis inkt aangebracht. Dit proces neemt enkele maanden in beslag en het meisje leeft dan in afzondering. Daarna is er een groot ceremonieel feest om haar terugkomst met tattoo te vieren in het dorp.

'555932' door Esthers '555932' door Esthers

Papoea Nieuw GuineaTufi

Papoea Nieuw GuineaTufi

Relaxen

Esthers

Tijdens een wandeling door het gebied rondom Tufi komen we dit meisje tegen dat lekker ligt te luieren in de hangmat. De hangmat hangt boven een grote overdekte vlonder wat als ontmoetingsplaats dient in de kleine gemeenschap waar dit meisje woont.