Nieuw-Zeeland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nieuw-Zeeland image

1000 dagen op reis in 1000 woorden

Nieuw-Zeeland
Oceanië
MariekeH

1000 dagen op reis in 1000 woorden

Veel van de wereld zien, de combinatie van reizen en werken, de vrijheid die aan je voeten ligt.. ´Hoe doen jullie dat nou?´ is een vraag die we vaak te horen krijgen. Eerder hebben we met een grote reis onbetaald verlof opgenomen. Deze keer hebben we onze banen en huurhuis opgezegd. Een tijd van voorbereiding begon waarin o.a. het working holiday visum voor Canada werd aangevraagd. Van het spaargeld kochten we in Canada een 4WD en kampeeruitrusting. Tijdens het wwoofen op Vancouver Island hadden we mooi de tijd om houten kastjes achterin te timmeren. Wwoofen is werken op een organische boerderij voor eten en accommodatie. Na onze trip door de Rocky Mountains werkten we op een boerderij waar we allebei een combine bestuurden om erwten te oogsten. Voordat de winter inviel wilden we persé naar Yukon en Alaska, dit werd één van de highlights van de reis. Daarna werkten we in het grondverzet, in een woonwinkel en samen in een skihotel. Daar mochten we een keigoedkope skipas kopen en tien weken lang skieën. Na dertien maanden Canada hebben we een geweldige reis door de westelijke staten van Amerika gemaakt. Met eigen auto reden naar Los Angeles en weer terug naar Canada. Deze staat nu bij een boer geparkeerd, leuk om later nog eens een trip mee te maken! Na een fantastische tijd op O´ahu (Hawaï), vlogen we naar Singapore en Bali, ontdekten veelzijdig Maleisië en daarna bivakkeerden we een jaar Down Under. Manlief had er nog een auto staan die we konden ophalen. De boer betaalde onze vliegtickets waar we vervolgens voor werkten. Ik sprokkelde allerlei banen binnen in het dorp, drie kwartier rijden van de boerderij. Daarna reisden we via de oostkust naar Sydney, door de outback via het zuiden en zuidwesten naar Perth en langs de westkust omhoog. Australië zijn we in ieder geval rond, het was de derde keer dat we hier waren. Toen kwam het heikele punt dat we weer aan het werk moesten. Via ´gumtree´ vonden we een baan in de échte outback. We werkten op een klein vliegveld voor een autoverhuurbedrijf. Fifo´ers vanuit Perth (fly in, fly out) pikten hun auto op. We runden het kantoor met z´n tweeën, handelden schades af en brachten auto´s weg voor service. In zes maanden sprokkelden we onze bruiloft bij elkaar en de mogelijkheid om daarna een fantastische reis te maken: 80 dagen in Indonesië plus Borneo, Cambodja, Laos en Vietnam. We leren onderweg veel van de lokale bevolking over de landen, natuurverschijnselen, wildlife, de cultuur en de smaakvolle keuken. We zien veel van de wereld en hebben respect voor het land waarin we te gast zijn! We hebben ons inmiddels duizenden kilometers verplaatst op de gebaande paden en daarbuiten...

Natuurlijk slaan wij weleens een flater of hebben we pech. In Sydney hebben we een camerabody en een lens laten repareren. Tandartsen wereldwijd vinden het altijd leuk om twee ´Dutchies´ onder de loep te nemen, die ´dagelijkse´ dingen gaan ook gewoon door. Een ongeluk met skieën waardoor een operatie sleutelbeen als gevolg plaatsvond in het buitenland. Je leert samen snel een keuze te maken en vooruit te kijken in wat nodig is. Zo belden we ´s nachts de verzekering en de volgende ochtend was er een mail met ´goedkeuring´ voor operatie. Omdat we aan het werk waren op dat moment, was er een gemis aan inkomsten, maar dat loste zich fantastisch op. We kregen al het recyclemateriaal van het skihotel mee naar huis. Dat sorteerden we en haalden er $120 CAD per week mee op, zeven weken lang. Reizen maakt zo ongelofelijk creatief. We zijn trots dat we van niets ´iets´ kunnen maken. In Inuvik of all places brak de distributieriem van onze auto, de camping sloot precies die ochtend vanwege de kou en zo boden we aan te werken op een holidaypark met huskyhonden voor accommodatie. ´Wwoofen´ en ´workaway´ zijn prima mogelijkheden om de geldkraan tijdelijk dicht te draaien. Je leert veel van lokale mensen en zij leren weer van jou! Soms durven we ook risico´s te nemen. Eén van ons had officieel nog geen working holiday visum toen we in Canada arriveerden, maar we geloofden 100% dat deze spoedig afgegeven zou worden. Bij alle keuzes is het goed om je gezonde verstand te gebruiken. Allerlei antennes gaan uit bij het boeken van vliegtickets, het regelen van een visum, het aanschaffen van een auto, het vinden van een baan, het zoeken naar benzine, eten en een slaapplaats. En alle dingen die ons overkomen daar tussenin!

Onze Engelse taal is enorm gegroeid door de verschillende banen die we hebben gehad. Het vocabulaire wordt daardoor in no time uitgebreid! Bij de eerste baan praat je met handen en voeten en wil je kruipend naar huis bij wijze van spreken. Nu is het niveau boven gemiddeld. We hebben de rijke ervaring om mee te mogen maken hoe het is om langere tijd in een land te leven. Het meest bijzondere was een Canadees stel dat hun basement twee maanden aanbood om in te wonen, zonder hiervoor een vergoeding te vragen. Hun motto was: ´zo kunnen jullie straks nog meer van de wereld zien´. Wauw, dát is nog eens gastvrijheid! Een ontmoeting met Nederlandse vrienden gaf ons de kans om les te geven in een weeshuis in Siem Reap. We hadden een fantastische tijd in Zuidoost-Azië! Kleurrijk, hectisch, tropisch en plekken om helemaal zen te worden. Na zes maanden was het ook fijn om uit het vliegtuig te stappen en in Nieuw Zeeland schone lucht in te ademen! We werken op dit moment op een mountainbikepark in een fantastisch berggebied!

De allertofste ervaring: zes maanden bij de vrijwillige ambulance werken in de outback in West-Australië. Nachtshifts of weekendshifts, heftige outbackongelukken, Aboriginal akkefietjes in het dorp, mensen van het plaatselijke ziekenhuis naar de Flying Doctors transporteren... we hebben dit allemaal meegemaakt. We kregen een EHBO cursus en een ´level 1 ambulance officer course´ en een bestuurderstraining. Dit was een te gekke ervaring! Nooit gedacht dat dit op ons pad zou komen!

Foto's

9b4ca.jpg
9b4ca.jpg
MariekeH
16b1c.jpg
16b1c.jpg
MariekeH
20a90.jpg
20a90.jpg
MariekeH
bc4fd.jpg
bc4fd.jpg
MariekeH
29330.jpg
29330.jpg
MariekeH