Adelaide reisblogs

Service

Martinatsea was er (tot 03 mrt 2010) Gepost op 05 mrt 107 reacties

3,5 jaar heb ik een opleiding genoten aan de zeevaartschool in Vlissingen. Regelmatig kwam er een onderwerp voorbij dat nou niet echt mijn interesse opwekte, maar dat is overal. De opleiding is uiteraard erg breed, zo krijgen we natuurlijk les in navigatie met daarbij kennis van de sterren om positie te bepalen. Aan de andere kant veel techniek, die van toepassing is in de machinekamer. Aangezien een schip een varend dorp is komt daar veel bij kijken, van watermakers tot elektrische systemen en dieselvoortstuwing. Daar er geen dokter aan boord is, hebben we ook lessen in gezondheidsleer en een stukje medische kennis. Wat is zeg, veel bredere opleiding of beroepen bestaan er bijna niet… Nu is er echter een ding dat ze ons niet op school leren, laat staan dat ik er ooit interesse in getoond heb: service…
De Stad Amsterdam wordt tijdens zijn reizen niet alleen gebruikt om te zeilen, vakantie tripjes en wedstrijden, maar in de haven wordt ze meestal gebruikt door Randstad om partijen, vergaderingen en workshops te geven voor werknemers/relaties. Zo gebeurt het dus, dat ook in Adelaide (waar we ondertussen zijn beland) een partijtje voor de beste heren en dames was. Het overvliegen van bedieningspersoneel, koks e.d. is echter een wat te kostbare bezigheid. En och, die bemanning die normaal het schip varen, zullen ook vast wel een dienblad kunnen vast houden?!
Zo leer ik deze stage niet alleen varen, maar ook vooral met hapjes lopen waarvan ik de naam nauwelijks kan onthouden en natuurlijk lief glimlachen. Tot de gasten -de een meer beneveld dan de ander- tevreden de loopplank af waggelen alsof ze maanden op zee hebben gezeten. Wat een heerlijk vak heb je toch als je op een avond 200 keer ‘welkom on board’ en vervolgens ‘good night, by by’ mag zeggen!
Ik denk: het lespaket van het nautisch onderwijs in Nederland moet veranderen, een nieuw vak als “service”, lopen met dienbladen is onmisbaar!
Door alle partijen en onze, niet erg romantische kade: ‘een container terminal’, is het er helaas niet van gekomen de stad Adelaide zelf te zien, verder dan het strand (waar een catamaranschool trouwens niet zou hebben misstaan) en een bar om wat alcoholische versnaperingen te nuttigen, ben ik niet gekomen. Degene die er wel zijn geweest vertelden me niet veel gemist te hebben, dus laat mijn echte Australië ervaring nog even op zich wachten tot Perth.. En och anders komen we toch nog eens terug?
We varen op het moment op de motor (geen wind) zuidelijk een kleine depressie tegemoet, waar uiteraard wel wind te verwachten valt. Vandaar een zuidelijke bft 5 krimpend naar oost is de verwachting. Dat brengt ons vanzelf in 10 dagen naar Perth!

Martin

Martinatsea Positie 32760 (0 p.) Lid sinds 16-02-2010 Foto's en tips: 18 Blogs: 18 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

SAIL
2 7
Gepost op 27 augustus
Nederland Amsterdam
Het koude Noorden
3 3
Gepost op 08 augustus
Noorwegen Kristiansand
Lisboa
4 4
Gepost op 28 juli
Portugal Lissabon

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Hoi,
Hoorde vanmorgen op radio 1 een interview van ene Tjiske ? met een stuurman henning rieger. onderwerp het gebruik van enkel de sextant om het eiland Mauritius te vinden.op zich voor ons achterblijvers leuk omdat je van alle kanten berichten omtrent jouw reis hoort. heb er nu bijna een hobby bij met het lezen van de blogs. valencia ,zuid afrika en de indische oceaan hebben geen geheimen meer ! nou ja .. bijna niet.
het gaat je goed ! en we lezen graag je bevindingen.
van lodevie nog geen nieuws
pp

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Het is toch wat, dat de boot ook voor Randstad en zo wordt gebruikt. Tja het zal allemaal wel met sponsering te maken hebben. Zo kom je wel met allerlei ervaringen rijker thuis :-) In ieder geval veel plezeier nog verder. Leuk stage doe je!!!

Door: • Geplaatst op

Ik hoor het alweer.. je moet bij mij in de leer.. of heb je misschien nog goed opgelet tijdens het kampje vorig jaar; scouting in de dop? :p. Het is zondag, kwart over 9, en ik zit op de bank, gesloopt na het kampje, maar met ned2 op de buis. Ik ben vastbesloten om je te spotten. Twee weken is namelijk al veel te lang!

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

Ach, op zich klinkt het nog best relaxed! Een vriend van me heeft dezelfde opleiding gedaan als jij en had als stage de bananenboot naar Nigeria. Kan je vertellen dat je daar niet met dienbladen hoeft te lopen, maar zo gauw je aanlegt krijg je prachtige foto's van kleine minderjarige meisjes in je handen gedrukt, die voor een nacht de jouw mogen zijn, wordt je laadruim besprongen door Nigerianen die zich verstoppen als verstekeling en mocht je een avondje uit willen, hou dan rekening met een flink met op je keel ;-)) Goede reis!!

Door: • Geplaatst op

Zozo, dus na al die jaren toch nog de horeca in, hihihi. Is het niets voor je om de bezoekers wat lesjes "navigeren op de sterren" of "EHBO voor gevorderden" te geven.
Behouden vaart in de depressie...
je zus!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.