Yucatan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yucatan image

Yucatan

Yucatan
Mexico
Silver

leuke dagtrip naar Ek Balam en Rio Lagartos

Dagtrip naar Ek Balam en Rio Lagartos

Donderdag 17 maart.

Ek Balam en Rio Lagartos.
Het is 7.15 uur in de morgen en er stopt een flinke Chevrolet Van voor ons hotel. De bestuurder stapt uit en vraagt naar ons. Yes, we gaan ons lang verwachte tochtje maken.
De reus die uit de Van stapte is onze chauffeur voor vandaag.
Er zitten al 2 personen in de Van als ook wij instappen. Het blijken Italianen te zijn, moeder en dochter. Er is plek genoeg dus er zullen nog wel wat mensen opgehaald gaan worden.
Na een ritje van 2 minuten stoppen we voor het kantoor van het reisbureau en zien we enkele mensen rondlopen. Er komt er echter maar 1 naar onze Van.
Het blijkt onze gids voor vandaag te zijn. Een vlotte jonge Mexicaan die prima Italiaans en Engels spreekt. Wat blijkt, we gaan maar met 6 personen 4 toeristen een driver en een gids, bijna een privé rondleiding.
Onze gids blijkt Maya geschiedenis gestudeerd te hebben en archeologie als hobby te hebben en heeft geholpen op de opgraving die we vandaag gaan bezoeken.
Al snel blijkt dat onze gids ook wel in is voor een geintje en blij is met mensen die al het een en ander weten en echt interesse hebben in zowel de opgraving als in natuur.
De reis naar Ek Balam duurt +/- 2 ½ uur, maar die zijn snel voorbij doordat onze gids veel te vertellen en te vragen heeft. Er wordt verteld over de opgraving en de Maya cultuur maar ook over de dingen die we onderweg tegen komen.
Aangekomen bij de opgraving kreeg iedereen een fles water mee. Heerlijk weer geen wolkje te bekennen. De gids haalt de kaartjes en we gaan het terrein op.
Een Maya krijger begroet ons met getoeter uit een grote schelp. Helemaal uitgedost als een vervaarlijke krijger is hij gereed om voor een paar pesos op de foto te gaan.
Het is een behoorlijk hobbelig pad en ook mede door het warme weer ligt het tempo laag.
Nu komt onze gids pas echt los. Alle details worden uitgelegd. De manier van bouwen, de figuren, de gebouwen de kamers en waar ze voor dienden. Alles wordt tot in detail vertelt, de 2 uur blijken dan ook te kort.
Geen probleem blijven we gewoon zo lang als nodig is. Om verhalen over bloedstromen die langs de trappen naar beneden komen ( door geulen die er speciaal voor zijn ingebouwd) en harten die uitgerukt worden.
Als we dan 1 uur later dan gepland onderweg zijn belt de gids even met het restaurant waar de lunch voor ons gereserveerd is. Het is dan wel in het spaans maar ik kan er uit opmaken dat we er over een half uur zijn en dat de tafel gedekt kan worden.
En ja hoor 25 minuten later staan we voor de deur van een echt Mexicaans eettentje en kunnen we meteen aan tafel. Er heerst een typisch Mexicaans sfeertje, en we hebben een prachtig uitzicht op de haven ergens in het natuurgebied Rio Lagartos.
We krijgen drinken voorgezet en even later staat de tafel vol met een overheerlijke visschotel met groente en rijst. 6 soorten vis voor iedereen. Het een is nog lekkerder dan het ander en we eten allemaal veel te veel maar de schaal raakt maar niet leeg.
Na het heerlijke maal de boot in om in het natuurreservaat rond te kijken. De bootsman deed zijn uiterste best om ons zo veel mogelijk te laten zien. Helaas zagen we maar één krokodil maar er was zo veel te zien dat het niet echt een gemis was. Als natuurlefhebber is het wel smullen tijdens dit boottochtje. Vele vogelsoorten komen vlak voor mijn lens, en als we op het laatst de flamingo’s bezoeken worden we wel even stil. Overweldigend de kleur maar ook de hoeveelheid. De dik 2 uur op de boot zijn veel te snel om en na een modderbad zijn we zo weer bij de haven.
Alles pakken en weer in onze Van. De terugreis kan beginnen. Op de terugweg wordt er aardig wat gekeuveld over van alles en nog wat. De gids zegt dat hij even stil zal zijn zodat we wat kunnen rusten. Dat even duurt nog geen 10 minuten.
Door de gezellige gesprekken is de tijd zo om en voor we het in de gaten hebben is 21.00 uur en zijn we terug in Playa. Even de mail gegevens uitwisselen en afscheid nemen.
Een zware dag, maar een om nooit te vergeten en lang van te genieten.
Ek Balam en Rio Lagartos zijn echt de moeite waard, er is veel te zien en het is er niet druk.