Mexico

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mexico image

Puebla en de wraak van Montezuma

Mexico
Noord en Midden Amerika
Silver

Puebla en de wraak van Montezuma

Het is tijd om te verkassen onze dagen in DF (Mexico City zoals het door de locals genoemd wordt) ​zijn geteld. Morgen vroeg op en met Uber naar het busstation en dan met de bus naar Puebla is het plan. Diverse bronnen melden dat dit binnen 3 uur gepiept is.

Uh, met de uber naar Busstation dat richting Puebla aanbied is al 40 minuten vanaf ons verblijf. Och we zien wel.

Midden in de nacht de eerste zoekt het toilet op voor een niet gebruikelijke boodschap. Maagkrampen en niet helemaal lekker. Een uur later nummer 2 naar het toilet, en zo wordt het een wedstrijd wie er het eerst is.

Imodium welke reiziger kent het niet. Het geeft enige verlichting. 

En zo wordt het tijd voor ontbijt, dat we deze keer een beetje overslaan. 

Even een farmeci zoeken voor wat krachtigere medicijn. Montezuma is een sterke geest.

Na goede raad en de nodige drankjes en pillen terug naar ons verblijf. Koffers pakken en kijken hoe we redelijk in Puebla kunnen komen.  We weten dat normaal de ADO toiletten aan boord heeft dus zou te doen moeten zijn

Onze gastheer krijg mee dat we ons niet zo geweldig voelen. Ik ga redelijk mijn wederhelft minder.

Onze gastheer komt met een plaatselijk drankje, ja ook zij kennen de kracht en de grillen van Montezuma al heel lang. 

Zij hebben een top middel gebrouwen. Een eetlepel en alles komt binnen 15 minuten ok. Vol ongeloof nemen we beiden een lepel. 

Baat het niet dan schaad het niet hopen we dan maar. 

En met alles wat we al hebben geslikt, zal er toch wel een zijn werk gaan doen. 

We kijken nog eens goed naar de bus verbinding. Eerst met vervoer naar het busstation. De site van de ADO geeft veel goede info, 3uur rijden naar station noord in Puebla. Ok en dan? Even maps raadplegen, ons hotel is 45 minuten rijden gelegen van het busstation.

Dat is dus 2x uber en de bus. We besluiten een uber voor het hele stuk te pakken.

Blijkt dit maar 15€ duurder te zijn dan dat wat wij wilden.

Even bellen en binnen 3 minuten zitten we in een pracht auto. Alsof hij het wist en voor onze deur stond te wachten

Hoe lang duurt deze rit vragen we. Oh ongeveer 4 uur als het niet druk is en er geen ongelukken gebeuren op de snelweg.   

We kijken elkaar aan en denken het zelfde "als Montezuma zich maar rustig houd".

Er is veel te zien onderweg, eerst een uur door een deel van DF dat we nog niet gezien hebben. Onze chauffeur rijd graag via zijstraten en binnendoor-wegen.

Dan eindelijk de snelweg, en het schiet op. 

Wondermiddel schijnt te helpen, Montezuma is getemd.  

Waarom zou het in Mexico anders gaan, na anderhalf uur snelweg, snel weg van de snelweg, file door een groot ongeluk. Gelukkig staan we vlak bij een afrit en weet onze chauffeur vanaf hier een mooie binnenweg. En zo trekken we door de bergen richting Puebla.

Puebla ligt op +/-2200 m. Df op +/- 2000 m maar van de een naar de ander ga je eerst door een dal.

Prachtige vergezichten met uitzicht op diverse vulkanen en mooie dennenbossen. Maar de weg is smal en in Mexico is een rijbewijs halen toch iets anders dan bij ons geloof ik, net als de afspraken over hoe je te gedragen in het verkeer.

Dan, we maken boven op de berg een bocht en hebben uitzicht op een pracht dal.

Helaas ook op de grootste autofabrieken van Volkswagen en Audi buiten Europa. 

Puable stad is in zicht. Weer anderhalf uur later stopt de auto voor onze volgende slaapplek. Alles bij elkaar dus 5 uur onderweg geweest. We hoorden dat de bus uren stil stond op de snelweg. 

Bedankt Montezuma dat we nu een andere keus maakten.

We betrekken een kamer in een voormalige glasfabriek.

Top locatie net buiten het oude centrum. Na ons te hebben ingekwartierd nemen we plek op de leuke binnenplaats. Gezellige zitjes en heerlijke drankjes met als toetjes prachtig weer wat wil een mens nog meer.

Even ons gammele lichaam op adem laten komen.

Het oude centrum van Puebla staat op de werelderfgoed lijst van de UNESCO. Als je er bent geweest snap je waarom. Veel eeuwenoude gebouwen die prachtig hersteld zijn. Ook de nodige die nog wat achterstand hebben. 

Je kan er goed rondlopen er is veel te zien en te beleven. Vriendelijke mensen, winkels voor elk wat wils.​ Eet en drinkgelegenheden zijn er ook de nodige maar deze zijn wel erg bij elkaar geconcentreerd gelegen en niet goed verdeeld over het centrum.  
 

Heroica Puebla de Zaragoza zoals de stad officieel heet. Is de hoofdstad van de staat Puebla en heeft +/- 1.4 miljoen inwoners, daar merk je in het centrum nagenoeg niets van. Het de 4e stad van Mexico wat grote en belang betreft. 

Als je er als toerist rondloopt zal je dat veelal in het centrum doen. 

Cholula is een klein plaatsje dat net buiten de stad ligt en waar elke toerist naar toe gaat. Vandaar heb je ook een goede blik over de stad als je tenminste de weg naar boven beklimt om bij de kerk waarom Cholula bekend staat rond te lopen. Je ziet al de wolkenkrabbers en een skyline die hoort bij een moderne mondiale stad.

Ook heb je van daar kans dat je Popocatepetl ziet roken.

Vanuit het oude centrum naar Cholula is +/- 45 minuten autorit.

Na een goede nachtrust waar Montezuma geen storende factor meer vormde, lekker aan het ontbijt. Alles op de kaart in het Spaans en een vrolijk en hartelijk ontvangst in rap Spaans. Oeps waar heeft ze het toch over.

Ze ziet onze gezichten en snapt het meteen no hable espanjol, si.

Ja je hebt het door. 

Ok dan maar met plaatjes, wijs maar aan wat je wil. Koffie klink overal wel goed dus die kan wel zo en we weten wel wat suiker en melk is dus dat komt goed.

Na een heerlijk ontbijt de Tevas aan en richting een groot park dat we wilden bezoeken. 

Maps zegt dat we de 3e straat links moeten en dan alsmaar recht door.

Je komt dan ook langs een mercado, plaatselijke markt voor localen in dit geval.

Voor ons een attractie maar voor hun zijn wij dat. Je kon aan alles zien dat er maar zelden een toerist op deze mercado komt. 

Allemaal vriendelijk lachende gezichten die ons aan- en nakijken. 

Verder naar het park en het wordt steeds steiler en steiler. 

Na de nodige kerken en een vreemde bocht in de weg zien we de ingang van het park, alleen die er naar toe is zo steil dat het zweet spontaan over onze rug begint te lopen. 

Na de nodige pauzes zijn we dan toch bij de ingang en zien een bankje.

Even uitpuffen, wow wat een uitzicht  we zitten al behoorlijk hoog en kijken dus mooi over de stad, de klim is snel vergeten. 

Verder het park in de fontein en het museum bezichtigen. 

Het is een emens park, "Zona Historica de los fuertes" waar van alles te zien is. Je kan er zelfs de nodige fitness oefeningen doen alles is er voor aanwezig, ook de koperen ploert die er voor zal zorgen dat je zweet er aan alle kanten uitstroomt.

Puebla is een en al geschiedenis. Vele adellijken hadden hier hun zetel. Maar ook menige slag is hier gestreden. Je kan de ondergrondse gangen die een rol speelden in die strijdlustige geschiedenis nog bezoeken. Ik vond deze zeer de moeite waard.  

Wij deden in Puebla dat wat de meeste toeristen doen. Maar ook wat de meesten niet doen, namelijk door de straten lopen buiten het oude centrum en dat is zeker ook leuk. Ondanks dat het een redelijk rijke stad is zijn er toch ook nog de nodige arme mensen, die niet bij VW of Audi werken.

Al met al is Puebla een stad om te bezoeken en niet met een dagtocht vanuit DF maar echt een paar dagen blijven en je even verdiepen via deze site of een van de vele andere. 

Wij zaten in een hotel net buiten het oude centrum, even de straat oversteken en we stonden aan de rand van het historische centrum.  Het voordeel van lagere prijzen en geen last van de toeristen en hun doen en laten. ;-)

Ik heb alleen maar positieve dingen kunnen ontdekken.De stad is wel veel groter dan ik verwacht had na alles dat ik gelezen had.

Het nieuwe centrum heb ik niet bezocht, we hadden helaas niet genoeg dagen ingepland.