Mexico

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mexico image

Mexico

Mexico
Noord en Midden Amerika
Silver

Mexico stad doen of niet?

Mexico City.

Doen of niet was de vraag toen we onze volgende reis aan het plannen gingen.

Na 5x Yucatan werd midden Mexico het reisdoel. Landen in Mexico city en afzakken.

Maar wat te doen met die grote stad? Na wat gegoogle en vele reisverhalen later toch maar wat dagen ingepland om deze stad eens nader te bekijken.

Voorwaar geen straf en dat voor een niet steden liefhebber. 

We hadden een verblijf aan de rand van de wijk Roma Norte vlak bij het historisch centrum. Volgens google 45 minuten tot de Zocalo het grote centrale plein.

Na een lange vlucht met onze zwaan landen wij vroeg in de avond in deze mega stad met zijn naar schatting 27 miljoen inwoners. (23 miljoen officieel)

Op het vliegveld ga je naar de desk voor taxi's en zegt waar je wezen moet. Je krijgt dan een kaartje nadat je betaald hebt en gaat naar de taxi standplaats. Geeft je kaartje af en even later zit je lekker in je vervoer naar je stekkie. Zo betaal je niet teveel en heb je betrouwbaar vervoer. Uber kan ook maar ik had zo snel na het landen nog geen internet verbinding kunnen regelen.

Na een vlucht van 12 uur en de nodige uren vooraf mag het wel even makkelijk zijn. En 15€ voor een 50 minuten taxirit vind ik niet echt duur.

Na een aangename nachtrust wilden we naar het oude centrum wandelen. Iedereen aan de ontbijttafel keek ons vreemd aan. Ja in dit hotel was er een grote tafel waar iedereen zijn ontbijt kon nuttigen, nee niets van ieder zijn eigen plekje. Heel gezellig en je maakt snel kennis en doet al snel nuttige info vergaren. 

Maar lopen was iets dat de vele Canadezen niet direct zagen zitten. Op een ouder echtpaar na die net als wij ook van het lopen waren en ons meteen vertelden hoe te gaan en waar op te letten.

De route die ik thuis al op mijn  telefoon had gezet werd dan ook danig bijgesteld. En zo gebeurde het dat een 45 minuten loop 3 uur werd. Maar wel een 3 uur die wij niet snel vergeten. Lopen van de ene na de andere verbazing.

Pracht gebouwen zowel oud als nieuw, leuke levendige parken en vrolijke vriendelijke mensen.  

Druk, nou ik vind Amsterdam drukker en meer hectisch.

Men heeft hier een pracht metro en bus systeem waardoor vervoer hier goed verloopt en ja er ook wel eens files in de spits. Maar de mensen zijn hier geduldiger. En aangezien niet iedereen genoeg geld heeft voor een auto rijden er dus ook minder dan je zou verwachten

Het oude centrum met zijn oude en nieuwe gebouwen zijn grote pleinen en parken is prachtig. Een groot gedeelte is winkelstraat en verkeersvrij, heerlijk dus om doorheen te lopen. Het is net of je door een groot museum loopt.

Je ziet dat hier oud maar ook veel nieuw geld zit. Musea bezoeken is een van de vele hobby's hier. Voor alles is hier wel een museum.

Een café is nooit ver weg, eten en drinken is de nationale bezigheid hier. Alles is verkrijgbaar in alle prijsklassen.

Voor mij waren de grote muur tekeningen wel een aandachttrekker. Tekeningen van van 6 tot 9 etages hoog en zo breed als de hele flat en met details zo als je alleen bij grote meesters ziet. Gezichten met ogen die je overal volgen denk je soms. De ene in zwart wit de ander zo gekleurd dat de kleuren niet te tellen zijn.

Kom je via allerlei omwegen dan eindelijk bij de Zocalo dan val je weer in verbazing, een plein zo groot dat je je ogen niet geloofd. Aan de rand mega grote oude gebouwen waarbij ons paleis op de Dam een bezemkamertje zou zijn.

Overal kom je kerken tegen, de een nog protsiger dan de ander. Maar overal zie je geschiedenis.

De stad is te groot om helemaal te voet te doen de diverse interessante wijken zijn te groot en te ver uit elkaar. 

De wijk (Coyoacán) met het Frida Kahlo museum b.v. is meer dan een uur rijden van het oude centrum verwijderd. 

Wij hebben de Turibus genomen om snel meerdere plekken te kunnen doen. Dit is een hop on/off bus die de meeste plekken aandoet. Er zijn diverse routes, kies die die bij jou past maar zoek dat thuis alvast uit er is veel te zien. Als basis kan je elke 12 minuten een bus verwachten maar het blijft een grote stad met veel verkeer dus tel er niet te vast op.

De wijk met het Kahlo museum is ook de moeite waard er zijn leuke kunstenaar winkeltjes en markten, veel cafeetjes en parken. Er is een leuke gezellige sfeer alsof je niet is een mega stad bent.

Voor het Frida museum kan je beter enkele dagen vooraf een kaartje kopen met tijdslot anders sta je lang in de rij, er mag telkens maar een beperkt aantal mensen naar binnen.

Mexico stad heeft heel veel pracht musea maar let wel op maandag is alles dicht ook het grote park Bosque de Chapultepec.

Als niet stad liefhebber heeft deze stad me toch zeer goed bevallen, er is veel te zien en te doen.

Er zijn enorm veel parken waar van alles gebeurt. Heel veel vriendelijke mensen.

Voor de digi-verslaafden is er veel gratis wifi in veel parken en op de meeste pleinen.

Ook viel mij op hoe netjes de stad was. 

Mensen liepen echt 10 tot 15 meter om hun afval hoe klein ook in de prullenbak te gooien. Rokers waren een minderheid ze waren er maar als zeldzaamheid en peuken gingen zelden op de grond maar netjes in de bak.

Sigaretten koop je hier per stuk als je wil.

Wat mij echt verbaasde waren de enorme hoeveelheid aan tekeningen op de vele huizen en muren. Schutting taal heb ik niet gezien. 

Geen enkel moment heb ik me onveilig of niet gewenst gevoeld maar altijd welkom en met een lach ontvangen. 

Gewoon door de woonwijken lopen en je verwonderen in de parken op de terrasjes en in de parken dit is een andere wereld dan onze dagelijkse wereld. 

Tip, zoek thuis al uit wat je wil zien in deze stad en kijk op welke dagen dat je daar bent en dus in welke volgorde je dingen zou moeten doen. Aangezien op maandag veel dicht is.

Maar bedenk reizen doe ieder op zijn eigen manier en ieder ziet zijn eigen wereld met zijn eigen gedachten dus kan een zelfde stad voor een ieder totaal anders zijn.

Reis en verwonder je.