Mexico

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mexico image

Klimaat analise

Mexico
Noord en Midden Amerika
Geo

Klimaat analise

Elektriciteit een goed alternatief?

Ik las de bijdragen van Columbus (Eyeopener over vliegen en over de cruiseschepen).
Een zeer gewaardeerde RR. Schreef over een alternatief, Elektrische cruiseschepen in de fjorden van noorwegen.
Mijn eerste reactie was WOW goed idee.
MAAR.... is het goed? Hoe komt elektriciteit in het net en of op de boot?
Het overgrote deel elektriciteit word nog steeds niet proper met fossiele brandstoffen (kolen, gas, hout en olie) opgewekt. Bij elk productie proces heb je verlies, je gaat dus meer brandstof verbruiken door eerst elektriciteit op te wekken als door de brandstof in de machine te injecteren, VB. in de winter verbruikt je auto meer brandstof door de elektrische verbruikers. Een schip heeft daar nog behoorlijk wat meer van.
Zonnepanelen? In Nederland en België is de maximale opbrengst 22% , verder noordelijk (Noorwegen) vermindert dat nog aanzienlijk.
Windmolens? Over de werkelijke opbrengst word weinig info verspreid. Niemand wil ze in zijn tuin, wegens het geluid en de optische aspecten. In natuurgebieden storen ze het wild en de vogels in de buurt van de molens worden ook opvallend veel dode Murciélago's (bat) gevonden hun sonarsysteem kan blijkbaar de draaiende wieken niet detecteren.
Kernenergie? De gevaren kennen wij intussen, Fukushima, Tsernobyl enz... Zijn ze proper?
Met halftijd waarden van meerdere duizend of meer jaren voor straling van de kernelementen laat ik het aan U om daar een antwoord op te geven. Welke gevaren kennen wij nog niet?
Natuurlijke bron Geiser: In het noorden worden deze reeds gebruikt voor verwarming staan dus niet meer ter beschikking om stroom op te wekken, Het zijn bovendien toeristische trekpleisters die je dus niet moet (gevangen) zetten, ook de inpakt op het leven in de poelen, beekjes onvoorspelbaar.

Wat werkt waarschijnlijk wel? Het herbeplanten van vrije ruimte, verminder massaal het kappen in alle landen en wijs niet alleen naar de derde wereld landen die door armoede geen betere keuze hebben, beginnen wij bij onszelf.
Een studie van onderzoeker Alexander Koch en zijn collega's van de University College London toont aan dat door de kolonisatie 1492 veroorzaakte, massaal uitsterven van de native bevolking in America een klimaat verandering teweeg bracht, het terugkeren van de planten en bomen op de ongebruikte velden, haalde zoveel CO2 uit de lucht dat de temperatuur wereldwijd om een halve graad zakte, in Europa zelfs om twee graad wat in de 15 en 16de eeuw voor een kleine ijstijd zorgde, nagewezen in ijskernen op antartica.
Het menselijk leed was ongekend, van geschatte 60 miljoen indio's = 10% van de wereldbevolking toen, bleven er amper 5 tot 6 miljoen over.
Bron: boven vermelde Alexander Koch en zijn team.
Mijn geliefde Mexico telde rond 1500 ca 22 miljoen inwoners 100 jaar later waren er dat minder als 1 miljoen.
Bron: Een activist derecho's humanos bij Frayba. San Cristobal De Las Casas.