Mexico

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mexico image

Las Abejas: Acteal, House of Memory and Hope

Mexico
Noord en Midden Amerika
Geo

Las Abejas: Acteal, House of Memory and Hope

El Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas, A.C.



Gewapende agressie op het hoofdkwartier van Las Abejas: Acteal, House of Memory and Hope



22 april 2018 dringende Acties gevraagd door Frayba Comunicación



Gewapende mensen vielen op 21 april 2018 het hoofdkwartier van de Civil Society Organization Las Abejas de Acteal aan en bleven met hun overmacht het leven, de veiligheid en integriteit van vrouwen, meisjes en kinderen bedreigen.



Ongeveer rond 18:45 uur waren er geweerschoten rond Acteal te horen, in het vluchtelingenkamp "Los Naranjos", in de gemeente Chenalhó, Chiapas. Op die momenten vluchtten vrouwen, mannen, meisjes en kinderen om te schuilen. De schoten werden gehoord voor het huis van de heer Javier Luna Pérez die lid is van de Groene Ecologische Partij van Mexico.



Om ongeveer 22:30 uur begon een groep van ongeveer 6 jongeren met vuurwapens, stokken en stenen het hek te vernietigen terwijl ze enkele schoten afvuurden.



Volgens een getuigenis van een lid van Las Abejas de Acteal: "Gisteren werd het bloedbad herdacht, we hebben onze pijn herbeleefd, omdat degenen die het hek en het huis hebben verwoest, de manier hebben gevolgd waarop de paramilitaire groepen op 22 december 1997 handelden om ons verdrijven Niet alleen deden ze dat vanaf de weg zij kwamen ook op het terrein, er werden ook schoten gehoord in de buurt van de rivier



Om ongeveer 23:16 uur begon de gewapende groep het huis te vernielen dat Las Abejas aan de kant van de weg had gebouwd. Op dat moment waren er ongeveer 15 mensen aanwezig, waaronder Antonio Gómez, de huidige president van de Peace Sowers Peace Council. Ze schoten op straatlantarens en lieten het gebied donker achter.



Onder de mensen die zijn geïdentificeerd als agressors zijn: Juan Vázquez Pérez, Mariano Luna Vázquez, Juan Gabriel Luna Vázquez, Esteban Pérez Gutiérrez en Pedro Oyalte Vázquez.



Las Abejas van Acteal hekelen deze feiten om schade aan het leven, veiligheid en integriteit te voorkomen, aangezien de gewapende mensen nog steeds in vrijheid zijn. "We zijn erg bang dat de gewapende groep naar de vluchtelingen gaat. We willen niet dat meer gewelddadige acties worden gepleegd tegen desplazados en onze organisatie. "Vandaag gooiden de agressors stenen naar de ruimte waar de maandelijkse herdenking van het Acteal-bloedbad plaatsvond.



Geconfronteerd met de risico's voor het leven, de veiligheid en integriteit van vrouwen, mannen meisjes, kinderen van de Civil Society Las Abejas de Acteal, verzoeken wij u dringend een beroep in te dienen bij de Mexicaanse staat, waarin een einde wordt gemaakt aan agressies die de autonomie van Las Abejas de Acteal schenden.

Tekst en foto met persoonlijke toestemming van:



El fuente   de bron van dit artikel.



El Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas, A.C., (Frayba)



Centrum voor de rechten van de mens. Fray Bartolomè de Las Casas, Centraal America



(Frayba)



Dirección Adres



Calle Brasil 14

Barrio Méxicanos

29240 San Cristóbal de Las Casas

Chiapas, México



email:



solidaridad@frayba.org.mx