Costa Rica

Op zoek naar de rijke kust van Costa Rica

michaelwaalwijk was hier op 2019-09-15 Gepost op: 2020-05-11 6 reacties.

Zonder geld sta ik met de huurauto bij het eerste tolhuis. De situatie uitleggen lukt mij niet, het gevolg van onoplettendheid tijdens de Spaanse les. De man achter de kassa aarzelt niet en haalt direct zijn laatste muntjes uit zijn portemonnee, ontroerd rijd ik door. Zal deze natuurschoonheid invloed hebben op de vriendelijkheid van de mens? 

Het is 5.45 en we worden wakker in Atenas. Mist maakt plaats voor de prachtige licht inval. Romantiek hangt in de lucht. Dieren worden wakker. Dit wordt het ritme van de aankomende maand. Vroeg op, vroeg in bed. Het bevalt mij wel. Voordat we de rit starten besluiten we ‘’Gallo Pinto’’ te eten bij het plaatselijke busstation. Een goed gevuld bord met bruine bonen, rijst, koriander en paprika zorgt voor voldoende energie voor de dag. 

Zuurstof tip! Atenas is omringd door bergen en koffieplantages. De ligging zorgt voor de schoonste lucht van Costa Rica.Een rustig plek waar je bij kan komen van je reis (35 km van San Jose). 

 

Vulkaan Arenal

‘’Als je niet uitkijkt sta je op een slang’’ zegt mijn vriendin Suus. ‘’Ja ja, dat zal allemaal wel! Lekker Amerikaans’’ antwoord ik. Nog geen kilometer verder en ik spring op omdat er een slang van rechts de weg over komt steken. Voorrang is dan geboden, want we zijn en blijven op visite in deze jungle. De wandelroute ‘’Arenal 1968’’ gaf naast een imposant uitzicht over de vulkaan een goed beeld van de veelzijdige natuur in Costa Rica. In 2004 is deze actieve vulkaan als laatste klaargekomen en dat zie je aan de verharde lava route. 

Na vijf kilometer kwamen we bij een gigantische boom van 400 jaar oud van het model “El Ceibo”. Als je wel is droomt van een jungle waarin Tarzan rondhangt zal dit de boom zijn. Ruim 40 meter hoog en heeft de vulkaanuitbarsting overleeft. De vulkaan zorgt ook voor vele hot springs in het gebied. De grootste en meest bekende warmwaterbron is Tabacon. Het heeft een ontspannen sfeer waar je wel de portemonnee voor moet trekken. Tijdens ons bezoek ontstond er nevel door de stort regen en onweer. Het troebele zicht zorgde voor een levensecht sprookje.            
Vulkaan tip! Neem stevige lunch bij ‘’Organico Fortuna’’ en wandel vervolgens de ‘’Arenal 1968 trail’. In de avond kan je bijkomen in de natuur sauna ‘’Tabacon’’ 

 

La Fortuna

De rit naar de waterval zou volgens maps.me 93 kilometer zijn waar we ruim 4 uur nodig hadden. Hoogtes kunnen hier oplopen tot 3400 meter dat bestaat enkel uit onverharde kronkelende wegen. In z’n eerste versnelling ging het soms goed en soms net niet. Door wegwerkzaamheden in een steile klim (+12%) moest onze kleine viervoeter in z’n eerste versnelling erlangs. De adrenaline schoot in mijn keel en we gleden schuin naar beneden tegen de betonnen blokken. De vriendelijkheid en rust straalde van de tien wegwerkers af. Ze namen de tijd om onze auto weer op de weg te duwen en we bekeken de kleine schade. Het liep deze keer met een sisser af. 

Met knikkende knieën komen we aan bij een goed aangelegd pad naar de waterval van La Fortuna. De waterval zien en horen we van een afstand zijn werk doen. De jungle om ons heen blijft ongecontroleerd doorgroeien. Groen krijgt hier een andere dimensie. Daarnaast hoor en zie je slangen, spinnen, aapjes en vele soorten vogels. Een walhalla voor de natuur liefhebber. Een duik in het water bij de waterval is de kerst op de taart, echter klettert het water in deze tijden van het jaar (regenseizoen) zo hard naar beneden dat voorzichtigheid geboden is! 

Foto tip! Kies een 4WD auto met navigatie. Knipper soms met de ogen om de natuur schoonheid te bevestigen en vast te leggen als een gedachten foto.

Naast de vele natuurparken is er genoeg strand te vinden in zowel het oosten als het tropische westen. Puerto Viejo is één van de plekken waar je de heupen kan losgooien op een surfboard en in één van de vele nachtclubs. Geef je de voorkeur aan rust en regelmaat kies dan voor het oostelijke Nosara. Het enige vervelende aan deze plekken is dat je er nooit meer weg wilt. 

Strand tip! Informeer wanneer de schildpadden eitjes uitkomen op ‘’Ostional Beach’’ voor het meemaken van deze babyboom. 

Costa Rica werd ontdekt door Columbus en noemde het direct “rich coast”. Toen wisten ze nog niet dat het rijkste wat het land ooit zal bezitten de vriendelijkheid van de mens is. 

Wil je meer lezen over onze reis in Costa Rica? Ga naar: https://www.polarsteps.com/MichaelWaalwijk/2447491-mike-and-his-ladylike
of naar:  www.wereldgezicht.nl 

 

0
6

Foto's bij dit blog

Op zoek naar de rijke kust van Costa Rica
Op zoek naar de rijke kust van Costa Rica
Op zoek naar de rijke kust van Costa Rica
Op zoek naar de rijke kust van Costa Rica
Alle blogs van michaelwaalwijk
 

6 reactie(s) bij "Op zoek naar de rijke kust van Costa Rica"

 • profile image comment

  Goed verhaal, om de een of andere reden hebben wij dit land nog niet aangedaan. Moet toch eens beter bekijken waarom niet als ik zo lees.

  Door silver • geplaatst op 2020-05-19 12:45:56
 • profile image comment

  Een klaarkomende vulkaan betekent wel erg hete vuren.... Wat een enthousiasme met fijne info een doosje humor. Vermakelijk!

  Door TravelGoom • geplaatst op 2020-05-14 22:54:14
 • profile image comment

  Meer dan genoeg tips. Leuk!

  Door corriedewinter • geplaatst op 2020-05-12 22:51:17
 • profile image comment

  Hier staan een hele boel goede tips in. Heel leuk verhaal

  Door dreamer666 • geplaatst op 2020-05-12 14:15:06
 • profile image comment

  Thanks voor je reactie Elleke. Ik zou het veranderen naar 2004 ;)

  Door michaelwaalwijk • geplaatst op 2020-05-12 12:31:51
 • profile image comment

  Leuk en herkenbaar. Een 4x4 is in sommige regio's daar zeker geen overbodige luxe. Echter, dat de Arenal 'het laatst klaarkwam' in 2000, dat klopt niet. Toevallig heb ik vandaag nog een foto geplaatst van een uitbarstende Arenal en ik denk dat ik er in 2001 was. En dus andere RR's waren er ook nog getuige van in 2004. Het klopt wel dat er de laatste jaren geen lava meer te zien was ;-)

  Door Elleke • geplaatst op 2020-05-11 17:44:20

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.