Verenigde Staten

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Verenigde Staten image

12X GRATIS TO DO'S IN NEW YORK

Verenigde Staten
Noord en Midden Amerika
Diaryofdi

12X GRATIS TO DO'S IN NEW YORK

Oh boy, how I love New York! Dat ik er niet snel over uitgepraat raak, heb je misschien al gemerkt. Maar laten we eerlijk zijn, the city of dreams is niet goedkoop. It’s a NYC thing. Goed nieuws: zo duur als deze stad is, sommige van de beste belevenissen zijn ook gratis, of in ieder geval low budget, te doen. Inspiratie nodig? Ik help je op weg met een aantal gratis to do’s.

TIPS VOOR GRATIS ACTIVITEITEN IN NEW YORK

1. Oog in oog met Lady Liberty
Tuurlijk, als je in New York bent moet je het Vrijheidsbeeld bewonderen. Maar vergeet de dure tours die je naar Liberty Island brengen. Want er is een leuk(er) alternatief: de gratis ferry die 24/7 vaart tussen Lower Manhattan en Staten Island. Tijdens de 25 minuten durende rit passeer je Lady Liberty herself. Los daarvan geniet je vanaf het water van de betoverende skyline.

2. These lights will inspire you
For free, priceless en mijn persoonlijke alltime favorite: het uitzicht op de skyline van New York. Want deze stad is heaven als je gek bent op plekken waar je even stil wordt van het uitzicht. En dat zelfs als je er voor de vierde keer bent! Mijn aanradersvoor de mooiste uitzichten: de Manhattan Bridge, Brooklyn Bridge Park en East River State Park.

3. Gratis kunst kijken
New York heeft misschien wel de meest fascinerende musea van de wereld. Handig weetje: de meeste zijn één dag per week gratis te bezoeken en sommige werken met het zogenaamde suggested admission-systeem. Oftewel, pay what you wish. Voor je planning:

  • MoMo (Museum of Modern Art): gratis op vrijdag van 16u tot 20u
  • Whitney Museum: gratis op vrijdag van 18u tot 21u
  • 9/11 Museum: gratis op dinsdag van 17u tot 20u (laatste entree 18u)
  • The Met (Metropolitan Museum of Art): pay what you wish
  • Guggenheim Museum: pay what you wish op zaterdag van 17:45u tot 19:45

4. De achtertuinen van New York
New York mag dan bekend staan als concrete jungle, je vindt er ook de leukste parken. Natuurlijk mag een bezoekje aan Central Park niet ontbreken, maar de minder grote parken, zoals High Line Park, Bryant Park, Madison Square Park, Battery Park en Washington Square Park, zijn pas écht leuk. Zeker in de zomer, dan worden er veel toffe activiteiten georganiseerd. Denk aan concerten, yoga-lessen en film avonden. Ook nog eens gratis! Doen: ga ook op zoek naar de ‘verborgen’ stadsparken Paley Park, het parkje bij McGraw Hill Building en Greenacre Park.

5. Laat je wandelend rondleiden
Wandelen is dé manier om New York goed te ontdekken. Ook al ben je er voor het eerst, je heb steeds het gevoel dat je op bekende plaatsen loopt. Nog leuker en leerzamer is het om met een gids buiten de gebaande paden van de stad te wandelen. Verschillende organisaties, zoals Free Tours by Foot, bieden gratis tours aan. Een fooi wordt wel gewaardeerd.

6. Categorie ken de klassiekers

De bekende iconen en symbolen van New York zijn druk, maar dat maakt ze niet minder aantrekkelijk. Bovendien zijn ze hartstikke gratis, des te meer reden om een dagje de cliché toerist uit te hangen. Denk aan de Brooklyn Bridge, Flatiron Building, 911 Memorial, Crystler Building en natuurlijk Times Square.

7. Met je neus in de boeken in Public Library
Na de drukte van de toeristische hotspots is het heerlijk om even in stilte bij te komen. Waar kan dat beter dan in een bibliotheek? En niet zomaar een bibliotheek, maar één van de meeste bekende ter wereld. New York Public Library is met haar hoge plafonds, grote trappen en prachtige zalen een dikke aanrader om binnen te lopen. So you know.

8. Skyhigh op een rooftop
Oh New York, wat ben je mooi. Overal maar nét even extra vanaf grote hoogte. The city that never sleeps staat synoniem voor rooftops. Fun fact: het uitzicht vanaf een dakterras is, op je drankje na, helemaal gratis terwijl het niet onder doet aan die van Empire State Building of Top of the Rock. 230 Fifth, Jimmy at the James New York en Skylark zijn mijn favoriete adressen voor een indrukwekkend uitzicht. Dan heb ik Westlight, Arlo NoMad en Monarch nog niet eens genoemd. Volop keuze dus! Een extra budget-tip: ga tijdens happy hour.

9. Gouden kroonluchters, een sterrenhemel, Tiffany klok en meer
Over indrukwekkend gesproken.. Grand Central Station is een pareltje om te bezoeken. Hier vind je misschien wel meer toeristen dan daadwerkelijke reizigers maar dat is ook niet gek. Het grootste station ter wereld bestaat uit maar liefst 44 perrons en 67 sporen. Ga naar de stationshal en let op de Tiffany klok boven het informatiepunt. De waarde van deze klok wordt geschat op meer dan 10 miljoen dollar. Daarnaast zijn het astronomische plafond en de kroonluchters echte eyecatchers. Vergeet ook zeker niet om de whisper gallery op te zoeken!

10. Met de kabelbaan naar Roosevelt Island
Roosevelt Island is een mini-eilandje in het midden van de East River. De leukste manier om hier te komen is met de kabeltram. Met de rode gondel, ook wel bekend uit Spiderman, hang je zo’n 75 meter boven de rivier. De kabelbaan kost je een metroticket, maar mocht je al een dagkaart voor de metro hebben dan is het natuurlijk gratis. Aanrader: scoor vooraf een take away lunch en geniet op één van de bankjes van een uniek uitzicht op Manhattan’s skyline.

11. Zon, zee en strand? Coney Island!
Even weg uit de stad? Misschien niet het eerste waaraan je denkt bij een citytrip in New York, maar zeker bij goed weer is het strand lekker om even te ontsnappen aan de Manhattan rush. Coney Island  in Brooklyn heeft, naast het iconische pretpark, een lang zandstrand en de gezellige boulevard is een must go. De metro brengt je binnen een uur naar deze fijne plek.

12. Op de fiets door New York
Het is niet helemaal gratis, maar te leuk om niet te delen: pak een fiets en ontdek The Big Apple op de pedalen. In New York is een ware bike boom gaande, letterlijk op bijna elke straathoek vind je Citi Bike stations. Een blauwe leenfiets van Citi Bike kost je $12 per dag. Op de website en app check je simpel en snel hoeveel fietsen er bij een station staan. De stad voordelig en sportief verkennen wordt zo wel heel aantrekkelijk!

Foto's

Blog foto
Blog foto
Diaryofdi
Blog foto
Blog foto
Diaryofdi
Blog foto
Blog foto
Diaryofdi
Blog foto
Blog foto
Diaryofdi
Blog foto
Blog foto
Diaryofdi