Guanaja

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tears for Maya

Tears for Maya door Sitara (Geo)

Op reis door Centro Amerika kwam ik met mijn (pleeg)dochters in een klein stadje in Honduras, het is wel erg toeristisch. In het dorp is niet veel te doen maar het ligt dicht bij de ruines .

Vorig jaar was ik er met mijn vrouw en wij hadden er een jonge Maya vrouw met twee kinderen leren kennen, zij verkoopt poppetjes van maisbladeren aan een dollar per stuk. S'avonds op restaurant hoorden wij haar verhaal, haar man had haar in de steek gelaten en zij overleefde met haar kinderen en haar moeder van de verkoop van de poppetjes, een goede dag verkoopt zij er vijf. Ca. 100 dollar per maand
Ik besloot toen reeds haar te helpen maar behalve haar voornaam en dat zij uit de bergen kwam wist ik eigenlijk niets, de volgende morgen moesten wij vroeg vertrekken zodat wij haar niet meer zagen.

Wij hadden dit jaar veertien dagen voorzien, om haar te vinden, wat ons gelukt is met de hulp van enkele mensen uit het dorp.

Hier begint het verhaal van Maya, haar naam was Sarita.
Het gaat niet om de jonge vrouw die ik zocht, die gaat het goed.
Op zoek naar info om de jonge vrouw te vinden kwam ik in de buitenwijken van het stadje terecht, hier leven de extreem armen, het is er niet echt veilig, maar als ik iets besluit heb ik er ook wat voor over.
Ik liep tussen de vervallen huisjes van leem en koestront met golfplaten daken het een al erger als het ander, toen drie kindjes mij aan de hand vast pakten { señor, ayuda mama por favor, ayuda mama} {meneer, help mama}.
Eerst was ik op mijn hoede maar ging dan toch mee, in een (huisje) van half opgeroeste golfplaten vond ik een jong meisje, uitgemergeld, uitgeput, ziek.
Haar buurvrouw vertelde mij haar verhaal.
Negen jaar geleden zij was nog geen tien stierven haar beide ouders kort na elkaar na korte heftige ziekte, zij bleef achter met een berg schulden.
Het beest dat haar moeder begroef liet haar lichamelijk betalen naast het lichaam van haar dode moeder, daarna kwam hij regelmatig terug om de schulden te innen op steeds de zelfde manier.
Hij bracht ook anderen mee, hij nam het geld en zij kreeg wat te eten.
Met elf jaar kreeg zij haar eerste kind, zij begint zich te verzetten en neemt nu zelf het geld in ontvangst.
Met dertien jaar komt het tweede kind en amper een jaar later het derde.
Uit de prostitutie komt ze niet meer weg.
Een jaar geleden werd zij ziek diagnose SOA.
Een deel van haar klanten blijven weg en zij kan geen dokter of medicatie betalen, een geneesbare aandoening word haar fataal.
Toen ik haar vond was zij zo verzwakt dat geen hulp meer kon baten.
Ik was de laatste uren bij haar.
Haar naam was Sarita, zij werd niet eens negentien jaar, zij was onschuldig maar ging door de hel.
Ik schrijf haar verhaal en mijn ogen branden van :

Tears for Maya