Guardalavaca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Guardalavaca image

Activiteiten en excursies vanuit Guardalavaca

Guardalavaca
Cuba
JSpauwen

Activiteiten en excursies vanuit Guardalavaca

Na onze groepsreis door Cuba in maart van dit jaar hebben we nog een week bijgeboekt in hotel Sol RIo de Luna y Mares in Guardalavaca om lekker te relaxen en na te genieten van alle fantastische belevenissen en indrukken van dit prachtige land met zijn bijzondere politieke en geografische status. Guardalava ligt aan de noordkust van Cuba in de provincie Holguin niet ver van de hoofdstad met dezelfde naam. Guardalavaca ( de naam betekent "bewaak de koe" ) is in 1970 gesticht toen de streek populair was onder de Sovjetfunctionarissen. Sinds hun vertrek is het populair bij Canadezen, die hiernaar maar op 4 uur vliegen vandaan wonen. Amerikanen kom je er niet tegen, omdat er ( nog) geen vliegtuigen van de VS op Cuba vliegen.
In de reisgids hadden we gelezen, dat de kans op goed weer in deze regio groot is en gelukkig was dit ook het geval. We hebben prachtig weer gehad, geen regen, zonnige dagen met een temperatuur van rond de 25 tot 30 graden en af en toe een stevige bries. Dus alle goede uitgangspunten voor een lekkere luie strandvakantie zijn daar aanwezig.
Nu ben ik best wel een Bourgondiër en kan ik me een paar dagen heel goed overgeven aan de luxe van zo'n vijfsterren resort, coctails drinken en op het strand liggen, maar het gaat bij mij op een bepaald moment toch kriebelen om wat actiefs te gaan doen. Daarom volgen hier suggesties voor degenen, die hetzelfde gevoel herkennen.
Je kunt met zijn tweeën of vieren in een paardenkoets een tocht maken en het plaatsje Guardalavaca en de nabije omgeving verkennen. Dit ritje bracht ons ondermeer naar het vissersdorp, waar de koetsier met zijn gezin woont. Hij liet trots zijn vrouw, tuin, kippen en zijn huisje, ook vanbinnen, zien. Voor hem is een ritje van twee uur, dat 20 CUP opbrengt ( 5 euro per persoon) een godsvermogen. Als je de eenvoudige behuizing ziet heb je dat er graag voor over.
Je kunt met je huurauto of met de bus naar het Museo Aborigen Chorro de Maita gaan, het is Cuba's grootste pre-Colombiaanse vindplaats van skeletten, sieraden en speerpunten. Daar schuin tegenover kun je een bezoek brengen aan het Indianendorp Aldea Taina. Hier zagen we een demonstratie van een indianendans en een genezingsritueel met veel tamtam en bezwerende uitroepen erbij.
Als je vroeg een wandeling wilt gaan maken met een gids kun je een ecologische wandelexcursie maken in het binnenland, waarbij je langs een authentiek Cubaans dorpje wandelt, van een oude Cubaan een kokosnoot krijgt, omhoog klimt naar een vleermuizengrot en geniet van het grandioze uitzicht.
Als je niet mee wilt lopen met een groep kun je op eigen initiatief gaan wandelen in het naast het hotel gelegen natuurreservaat Reserva Ecologica las Guanas, waar een zeldzame bladloze boom, la Guana, groeit. Ook hier vind je overblijfselen van grotwoningen van de indianenstam Taina, die de oorspronkelijke bewoners van Cuba waren, voordat Columbus niet ver hiervandaan in 1498 een voet aan land zette en de Taina indianen door verovering werden gedood of door besmettelijke ziekten dood gingen.
Tenslotte hebben we een dagtocht gemaakt op een grote catamaran. Vanaf de boot heb ik gesnorkeld en prachtig koraal en de meest kleurrijke vissen gezien. De catamaran legde ook aan bij een dolfijnencentrum, waar je met dolfijnen kunt zwemmen en knuffelen. Ik had nooit gedacht dat ik dat leuk zou vinden om van een gevangen gehouden dolfijn een zoen te krijgen, maar het aanraken van een dolfijn maakt toch bij iedereen die ervoor openstaat een stofje in het brein los, waardoor je je happy gaat voelen.
Er zijn nog legio andere boeiende excursiemogelijkheden in de buurt of iets verder weg van Guardalavaca, zoals een jeepsafari, diepzeevissen en paardrijden, kortom voor ieder wat wils. Ik kan zo'n verlenging van je Cubareis in Guardalavaca echt aanraden. Je zult je er zeker amuseren!

Foto's

e680b.jpeg
e680b.jpeg
JSpauwen
60f1b.jpeg
60f1b.jpeg
JSpauwen
76ab2.jpeg
76ab2.jpeg
JSpauwen
c8929.jpeg
c8929.jpeg
JSpauwen
f8232.jpeg
f8232.jpeg
JSpauwen
2ac98.jpeg
2ac98.jpeg
JSpauwen
4d5ea.jpeg
4d5ea.jpeg
JSpauwen