Tsjechië image

Tsjechië


Reisgids

Tsjechië
Europa
Muchacha800

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Tsjechië staat vooral bekend om zijn hoofdstad Praag. Deze stad ligt aan de rivier de Moldau en wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vliegtickets zijn erg goedkoop en ook de stad zelf is helemaal niet duur.

De prachtige architectuur en de mix van verschillende culturen trekken veel toeristen. De stad heeft meerdere bijnamen zoals Gouden stad en Parel aan de Moldau. Verder is de stad geschikt om als voetganger te ontdekken vanwege de vrij korte afstanden tussen de bezienswaardigheden. Toch is het zonde dat veel mensen alleen aan Praag denken want Tsjechië heeft veel meer te bieden. Zo heeft het land ook prachtige natuurgebieden waar je mooie wandel- en fietstochten kan maken.

Het land bestaat uit twee belangrijke gebieden: de Bohemen in het westen en Moravië in het oosten. Als je een natuurliefhebber bent dan moet je vooral in Zuid-Bohemen zijn waar het nationale park Sumava ligt. Hier vind je een ruig landschap met bossen, rivieren, bergen en valleien. Ook ligt hier het Lipnomeer, wat de ideale bestemming voor vis- en watersportliefhebbers is. Hier kan je lekker zonnen op een zandstrandje, of vissen naar snoeken, baarzen, forellen, voorns en brasems. Sumava maakt deel uit van het grootste boscomplex van Centraal-Europa.

Verder ligt in het noorden het nationaal park Krkonoše, wat ook een prachtig natuurgebied is. Het park ligt in het Reuzengebergte, die zijn naam dankt aan het verhaal dat er een reus zou wonen. Dit gebergte bestaat voor een groot deel uit een door UNESCO erkend biosfeerreservaat en hier ontspringt de rivier de Elbe. Toeristen komen naar dit park omdat er honderden kilometers aan gemarkeerde wandelroutes zijn en je er in de winter kan skiën. De rotsformaties in het Boheemse Paradijs (Cesky Raj) en de grotten in de Moravische Karst zijn ook spectaculaire locaties om te bezoeken.

Naast Praag zijn er nog meer leuke historische steden te vinden zoals Kutná Hora, Olomouc, Telc en Brno. Ook zijn er meerdere plaatsen waar je helemaal kunt ontspannen dankzij de vele warmwaterbronnen. Het kuuroord Karlovy Vary is de meest bekende.

De zomermaanden in Tsjechië zijn over het algemeen vrij warm. In de zomer is er meer neerslag dan in de winter. Meestal zijn de lagergelegen gebieden wat warmer en droger en is het in de bergen wat koeler en natter. De winters zijn kouder dan in Nederland en vooral in bergen valt er vaak sneeuw wat het land geschikt maakt voor de wintersport.  

Wat zegt de community

(13)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Bijzondere trap in Praag
Bijzondere trap in Praag
Praag
Antwan
Zonsondergang in Praag
Zonsondergang in Praag
Praag
Antwan
Praag in Corona tijd
Praag in Corona tijd
Praag
Antwan

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Tsjechië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Tsjechië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: koruna (CZK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag en Dag van de Onafhankelijke Tsjechische Staat
  Naast Nieuwjaarsdag wordt er ook gevierd dat Tsjechië na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk werd van Slowakije.

  30 april - Heksenverbranding

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

  8 mei – Bevrijdingsdag
  Op deze dag werd Tsjechië in 1945 bevrijd van Nazi-Duitsland en was de oorlog in het land voorbij.

  5 juli - St. Cyrillus en Methodius
  Op deze dag worden de broers Cyrillus en Methodius, twee christelijke monniken, geëerd omdat ze in Zuidoost-Europa hebben bijgedragen aan de verspreiding van het christelijk geloof.

  6 juli – Dag van Jan Hus
  Op deze dag wordt Jan Hus herdacht, geboren in 1369 in Tsjechië. Hij bracht verschillende misstanden binnen de kerk aan het licht maar werd daarvoor veroordeeld tot de brandstapel.

  28 september – Sterfdag St. Wenceslaus Dag
  St. Wenceslaus was de eerste koning van de Bohemen en wordt gezien als de vader van de Tsjechische natie. Op 28 september 935 werd hij vermoord door zijn broer en sindsdien is zijn heldstatus alleen maar gegroeid.

  28 oktober – Dag van de onafhankelijkheid
  Op deze dag is Tsjechoslowakije in 1918 onafhankelijk geworden van Oostenrijk-Hongarije.

  17 november – Vrijheid en Democratie dag (Studentenopstand)
  In 1939 werd op 28 oktober door studenten geprotesteerd tegen de Duitse bezetting. De Duitsers hebben toen studentenleiders vermoord en 1200 studenten gedeporteerd naar werkkampen. Later zou op deze gedenkdag, in 1989, de fluwelen revolutie beginnen waarbij het communistische regime omver werd geworpen.

  5 december – Sint Nicolaas
  Vergelijkbaar met het feest in Nederland alleen wordt de Sinterklaas in Tsjechië vergezeld door een duivel en een engel.

  25-26 december – Kerst

  De data voor Pasen en Goede Vrijdag verschillen elk jaar. Pinksteren en Hemelvaart worden niet gevierd.

 • Tsjechië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Tsjechië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Tsjechië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type E

 • De hoofdstad van Tsjechië is Praag.
  Het oppervlak van Tsjechië is 1,9x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Tsjechisch.