Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Praag image

Praag

Praag
Tsjechië
Daisypanis

Citytrip Praag

Onze dag begint om 06.30 om de laatste spullen bij elkaar te rapen en naar Schiphol te gaan voor ons weekendje Praag. Vlucht OK617 zal iets te laat vertrekken op een heel acceptabel tijdstip van 09.25. Toch altijd een beetje spannend checken we in met ons ipb-ticket bij de incheckbalie van Czech airlines. Gelukkig zijn er nog zat open stoelen en krijgen we plaatsen bij de nooduitgang.
Na een vlucht van 1 uur en een kwartier landen we op luchthaven RuzynÄ›, Praag. We hoeven niet te wachten op ingecheckte bagage, dus kunnen we meteen op zoek naar de goede bus die ons naar het centrum van Praag moet brengen. Na een kwartier zitten we in bus 100 richting Zličín, waar we zullen overstappen op de metro naar metrostation Andel, wat vlakbij ons NH-hotel ligt. Zo gezegd zo gedaan... ware het niet dat een metrostation maar liefst 5 verschillende uitgangen heeft. Laten wij dan nu net niet de goeie gekozen hebben. Een half uur verder en met de hulp van een vriendelijke mevrouw van de bakkerij hebben we ons hotel gevonden. We worden verwelkomd met een glaasje champagne en gaan dan naar boven om onze spullen daar achter te laten.
Dan is het tijd om de stad te gaan verkennen. Om de hoek van het hotel ligt op 5 minuten lopen een bus/tram/metrostation waar we de gele metro richting het oude centrum van Praag nemen. Drie haltes verder stappen we uit en gaan we eerst op zoek naar een restaurantje waar we even wat kunnen eten en bij kunnen komen van de eerste indrukken. We belanden in een typisch oost-blok, iets gedateerd, restaurant waar we een biertje en wat te eten bestellen. Zodra we weer op krachten zijn lopen we verder door de winkelstraat in de richting langs het Wenceslas plein in de richting van de kruittoren. Natuurlijk moesten we even naar binnen bij de grootste en mooiste mango die we tot nu toe gezien hebben. Bij de kruittoren slaan we links een straatje in richting het grote marktplein waar we ons mengen in de mensenmassa om te kijken hoe de astronomische klok het hele uur slaat en de raadhuistoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over Praag. Daarna vinden we dat we wel een Chai Tea Latte van starbucks verdiend hebben.
We lopen verder door de gezellige straatjes en komen uiteindelijk uit bij de rondvaartboten die je Praag laten zien vanaf de Moldau. Onze magen beginnen ondertussen te smeken voor wat te eten en na bij twee restaurants bot te hebben gevangen lopen we terug naar een Italiaans restaurant wat we eerder op de dag ontdekt hadden. Drie trapjes en gangetjes onder de grond komen we in een sfeervol en drukke wijnkelder, waar we eten bestellen onder het genot van een glaasje prosecco. Na een uitstekend voor- en hoofdgerecht is er zelfs geen plaats meer voor een dessert en gaan we langzaam terug naar het hotel om ons bed in te kruipen.

18 augustus 2010
Iets vroeger dan we graag zouden willen staan we op om te ontbijten, want we gaan met een excursie mee naar het Karlsteijn kasteel, 38km zuidwest van Praag. We verzamelen op het Wenceslas plein en van daaruit brengt een busje ons in ongeveer 45 minuten naar Karlsteijn. Na een klim over een bospad komen we bij de toegangspoort van het in de 14e eeuw gebouwde kasteel. Bij de ingang verzamelt de groep voor een rondleiding in het kasteel van ongeveer een uur. Er wordt verteld over de historie van het kasteel en haar bewoners. In het kasteel heeft de destijds regerende Karel IV gewoond en werden de kroonjuwelen bewaard achter een 7m dikke muur achter de kapel van het heilige kruis.
Na de excursie lunchen we in een goede bagel-zaak uit ons boekje; 100% Praag! Daarna bekijken we de Karelsbrug van dichtbij en beklimmen we de toren aan de westelijke kant van de brug. Na de inspanning is het tijd voor een welverdiend wit bier(tje). Als we weer op krachten zijn gekomen lopen we verder bergop richting de burcht van Praag. Dit paleizencomplex heeft zijn eigen garde wachters, kathedraal, aparte gouden straatje en een paar unieke uitzichten over de stad. We lopen naar beneden langs de wijndruifplantage en door de paleistuinen richting de rivier om via de Karelsbrug weer terug naar de oude stad te lopen. Op zoek naar een gezellig restaurant komen we langs de duurste plekken, maar met de mooiste uitzichten over de rivier. We dineren bij een Italiaans restaurant iets voorbij de Karelsbrug, maar voor het toetje lopen we toch nog even terug naar het restaurant van gister omdat daar een uitnodigende chocoladefondue met aardbeien op de kaart hadden staan, met keuze uit 3 soorten chocolade van Zwitserse makelij. Dit konden we niet aan onze neus voorbij laten gaan en we werden dan ook niet teleurgesteld. Dit vinden wij een mooie afsluiting van de dag.
19 augustus 2010
Met nog een paar uur in Praag willen we nog even door de Joodse wijk lopen om het laatste beetje cultuur op te snuiven. We lopen langs enkele synagoges, door de PC Hoofdstraat van Praag en als afsluiting eten we een pizza in een restaurantje dat zegt de beste pizza's van Praag te maken. Ook hier moest een felbegeerde tartufo gegeten worden voor we onze spullen in het hotel gaan ophalen en teruggaan naar het vliegveld. Ook op de terugreis werd de traktatie door de crew van czech op prijs gesteld en als dank mochten we plaatsnemen op de eerste rij stoelen in business-class. We landen op schema in Amsterdam waar ons avontuurtje Praag eindigt met veel mooie foto's en verhalen als aandenken.