Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Praag image

Praag

Praag
Tsjechië
ZEN.bertmargreet

stedentrip Praag en bezoek omgeving

Stedentrip naar Praag

Afgelopen december 2012 hebben mijn vrouw en ik een korte stedentrip gemaakt naar Praag.
Voor de reis van vliegveld naar de stad hebben we dankbaar gebruik gemaakt van een tip van een eerdere Columbusreiziger: eerst met de bus naar het begin van de metrolijn (omdat er verschillende metrolijnen zijn thuis wel even uitzoeken welke metrolijn je moet hebben) en vervolgens met de metro naar de stad. Dit scheelt aanzienlijk met de taxikosten die de meeste mensen maken. Koop in de hal op het vliegveld een kaartje voor 1,5 uur (voor zowel bus als metro en vergeet niet af te stempelen!).
Zit je ergens in het centrum en je wil met de metro van of naar het vliegveld let dan op het volgende. Wij gingen voor de terugweg vooraf alvast een kijkje nemen voor de looproute naar het metrostation Narodni trida, lijn B, maar konden het nergens vinden, Uiteindelijk kon één van de stedelingen ons vertellen dat dit metrostation sinds juli 2012 wegens werkzaamheden de komende twee jaar gesloten is.

Via internet een prima hotel geboekt (hotel Leonardo) heel dicht bij de Karelsbrug en een mooie uitvalsbasis om de stad en omgeving te verkennen. Een mooi alternatief is K+K-hotel Central een heel mooi art deco-hotel (vlakbij de Kruittoren en twee heel grote winkelcentra) met vooral aan de straatkant een paar heel mooie kamers en ook een schitterende ontbijtzaal.

Praag bezoeken betekent uiteraard een aantal highlights langsgaan (de Karelsburg - het liefste -'s-ochtends vroeg-, de pleinen, het stadhuis met de astronomische klok, de Praagse Burcht (je hoeft geen kaartje te kopen voor alle attracties: de korte route is voldoende), de "dansende huizen" en de joodse wijk.

Wij hebben de stad vooral lopend verkend en dat is heel goed te doen. Neem dan vooral ook de tijd om de zijstraatjes in te gaan (ook bij het oude Stadsplein en het Wenceslausplein).
Door onze wandelingen hebben we ook de ongeveer 12 vestigingen van Starbucks ontdekt.
Voor wat betreft lunch en diner hebben we ook dankbaar gebruik gemaakt van de actuele tips die op Zoover staan en heerlijk gegeten voor schappelijke prijzen.

Nog wat praktische tips voor wat extra attracties. Er is heel veel aanbod voor concertuitvoeringen van klassieke werken. Ik zou zeggen: pak zo'n folder aan en lees deze eerst rustig en bedenk of je het bedrag er ook werkelijk voor over hebt en kijk ook waar het concert gegeven wordt. Weet dat de meeste, overigens uitstekende, concerten worden gegeven door conservatoriumstudenten.
Wij hebben een concert bezocht in het concertgebouw en het bleek uiteindelijk na enig zoeken in een zijzaaltje te zijn, maar evengoed wel genoten.
Zeer aan te bevelen is ook een bezoek aan Theriesenstadt (vml concentratiekamp en ghetto) ook in combinatie met daarna een bezoek aan de Joodse wijk. Je kan op eigen gelegenheid naar Theriesenstadt maar wij vinden het aan te bevelen om dat georganiseerd met een gids te doen (ook hiervoor geldt zoek vooraf naar prijsverschillen, maar vergeet ook niet te vragen waar je opgehaald en weer afgezet wordt. Wij werden keurig opgehaald bij het hotel (bij de Karelsbrug) maar op de terugweg afgezet bij het Wenceslausplein en dat is toch een eindje lopen.

Wat wij aanbevelen is om vooraf je via het lezen van boeken voor te bereiden op je reis. En dan doelen we niet alleen op reisgidsen maar ook literatuur.
Om een beetje gevoel te krijgen bij wat de koude oorlog bijvoorbeeld voor mensen betekende, maar vooral ook om te genieten van een magistrale roman van de Tjechische schrijver Milan Kundera: de ondraaglijke lichtheid van het bestaan.
Meer toegespitst op je bezoek aan Praag en Theriesenstadt de volgende recente boeken:
HhhH (Himmlers hersenen die Heydrich heten) van de franse schrijver Laurent Binet. Het gaat over de moordaanslag op Heijdrich in Praag, maar ook over een ontdekkingstocht door Praag. Het is dan toch even anders als je richting Theriesenstadt gaat en de gids vertelt over het monument waar je langs rijdt ter nagedachtenis aan deze aanslag.
Het boek Terugkeer ongewenst van Charles Lewinsky over het maken van een propagandafilm over Theriesenstadt komt toch iets anders binnen als je dan vervolgens zelf in Theriesenstadt loopt en in de bioscoop in het museum een stuk van de propagandafilm zit te bekijken.
Al met al is Praag een zeer boeiende stad om te bezoeken.