Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Praag image

Ice Rocky

Praag
Tsjechië
Awesomemore

Ice Rocky

Tram 12 spuugt ons uit bij de halte Výstaviště. Het is na vieren en dus donker in Praag. De kou bijt in de nek die bescherming zoekt in de warmte van mijn kraag. De Tjechen om ons heen komen in alle soorten en maten. Klein, groot, man, vrouw, kind, volwassen, met snor en met grote snor. Gemene deler in deze parade is het oversized shirt dat veel mensen dragen. Paars met wit en vaak voorzien van de opdruk Ton P.

Ton P. blijkt Petr Ton te zijn, een Tjechische cultheld op schaatsen. Zijn team, Sparta Praha, staat vanavond oog in oog met de mannen van Energie wiens meegereisde fans bij het betreden van het ijs er hoogstwaarschijnlijk doorheen zouden zakken. Sommige mensen zijn nu eenmaal erg goed in het kijken naar sport in het gezelschap van warme worst en geirrigeerd door een halve liter bier. Per periode.

Voor een euro of 8 de man nemen we plaats in een kleine loge. We zijn de arena ingekomen na een tocht door de betonnen catacomben waar de tand des tijds zich op heeft stukgebeten. De charme van een doorleeft gebouw ademt ook door in de arena zelf. Harde banken, of in ons geval plastic kantinestoeltjes uit de jaren 70, een kamertemperatuur van -1 en tientallen spots die je aandacht wegtrekken van dit alles en je blik laten werpen op de pitch waar zo de matadoren zullen binnen glijden.

Maar voor dat het zo ver is, is er muziek. Harde muziek. Snoeiharde muziek. Voor het eerst in jaren luister ik weer eens naar Iron Maiden, Motorhead en Judas Priest. AC/DC's Brian Johnsens stem splijt mijn schedel om 15 seconden later al weer geheeld te worden met de warme beats van Gangnam Style.

De DJ van dienst moet ADHD hebben, tussendoor weet hij ook nog orgelklanken ons gehoor binnen te slingeren.Na een minuut of 10 te zijn opgezweept zijn we helemaal klaar voor de beijzerde strijders. Klaar voor sticks, pucks en bodychecks.

De lichten doven, rook stijgt op, vuur wordt ontstoken. Daar zijn ze, daar is Petr Ton. Door de vlammen schaatsen ze het ijs op, klaar voor 3 maal 20 minuten geweld dat het ijs laat smelten. De feeërieke klanken van Mozart's Zauberflöte waar we gisteravond van genoten zijn opgetild, neergesmeten en vermorzeld door mannen op schaatsen. Het is een contrast waar je vrolijk van wordt.

Foto's

6f721.jpg
6f721.jpg
Awesomemore
3a461.jpg
3a461.jpg
Awesomemore