Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Praag image

Praha

Praag
Tsjechië
Ann-dus

Praha

Praha, oftwel Praag. Ik ben er geweest, 20 t/m 23 december. En in 1 woord: jeej. Mooie stad. Dus laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Tip 1: ga naar Praag.

Op Schiphol begint het vakantiegevoel al. Bij mij dan tenminste. Inchecken, bagage droppen, langs alle beveiliging en wachten op het vliegtuig terwijl je andere vliegtuigen ziet komen en gaan. Meestal ga ik dan een boek lezen, muziek luisteren of fantaseren waar de vliegtuigen die opstijgen heen gaan, waar de vliegtuigen die landen vandaan komen en hoeveel/wat voor mensen erin zitten. Zo ook 20 december 2009. We vlogen al vroeg, half 9 (’s ochtends ja). Dat betekende kwart over 6 in de auto. En jeminee, het leek wel alsof we op de Noordpool zaten! Het was donker en het sneeuwde hevig. De snelweg was nog niet echt sneeuwvrij gemaakt dus we reden stapvoets over een klein strookje waar niet zo heel veel sneeuw lag. In de auto was ik al bang dat we vertraging hadden, in Nederland is het tenslotte meteen chaos als er 1 centimeter sneeuw ligt. Maar gelukkig, we vlogen. En nog op tijd ook. Later hoorden we dat Schiphol de rest van de dag zo’n beetje afgesloten was.
Na een kort vluchtje (1 uur en 10 minuten) landden we op Praag. De piloot vertelde ons dat het mooi weer was. Oja, maar het was wel koud: min 15. Shit. Tip 2: mocht je Praag in de winter gaan bezoeken, neem dan dikke kleding mee! Vooral dikke sokken, als je niet zulke warme schoenen hebt.
De eerste dag bestond verder uit door de stad slenteren. En hij is mooi, die stad. Prachtige oude gebouwen die allemaal mooi opgeknapt zijn. We brachten een bezoekje aan het oude stadsplein (Staroměstské náměstí) waar onder andere de astronomische klok staat. En in december ook de kerstmarkt. En een van de mooist versierde kerstbomen die ik ooit heb gezien!
Op de kerstmarkt wemelt het van de eetkraampjes. Tip 3: eet een trdlo/trdelnik. Een soort zoet deegrolletje. Lekker!
Dag twee bestond uit nog meer door de stad slenteren. En winkelen. Je vindt in Praag de standaard winkels als h&m, mango en zara. En een topshop! We brachten die dag ook een bezoek aan de burcht van Praag. Vanuit hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Tip 4: bezoek de burcht. De klim valt wel mee en het uitzicht is geweldig.
Op de burcht is ook nog het gouden straatje, wat ook wel leuk is om te zien. In de omgeving van het gouden straatje was het wel spekglad, dus zorg voor stevige schoenen als je niet onderuit wil gaan (zoals ik bijna deed).
Dag drie bezochten we Terezín, oftwel Theresienstadt, een concentratiekamp. Dit kamp ligt op een uurtje rijden buiten Praag. Vooral in de kou is het erg indrukwekkend. Tip 5: bezoek Terezín als je een dagje over hebt.
De Tsjechische keuken zelf is niet erg bijzonder. Veel vleesgerechten, maar er zijn in Praag gelukkig wel zat restaurantjes waar je lekker kunt eten. Tip 6: ga eten bij ‘La Bodeguita Del Medio’, afgekort La B del M. (Ik zou wel even reserveren, het is een populaire tent). Dit restaurant zit aan de Kaprova 5, vlak bij het oude stadsplein. Het is een Cubaans restaurant met een geweldige sfeer. Er is live muziek (Cubaanse mannetjes op tokkelende gitaartjes) en het eten is er heerlijk. En ook leuk: je mag iets op de muur schrijven! De muren staan dan ook vol met namen en teksten. Mijn naam staat in het hoekje bij de trap, naast de bar, onder een foto van een raar mannetje.

Al met al is Praag dus een mooie stad. Zeker een bezoekje waard. In de december is het er koud, maar op de een of andere manier maakt dat niet zoveel uit als je in Praag bent. Dankzij Praag ben ik weer een beetje van de winter gaan houden. Hoewel dat misschien ook wel komt door het feit dat ik een zwak heb voor mannen met een muts! ;)

Foto's

ce29b.jpg
ce29b.jpg
Ann-dus
00c48.jpg
00c48.jpg
Ann-dus