Rusland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Rusland image

Trans Siberië dag 4

Rusland
Europa
Sgtravel

Trans Siberië dag 4

(vervolg dag 3 & dag 4)

Het is al laat in de avond als we een stop maken in Barabinsk, deze is weer lang genoeg om even de benen te streken en het station te verkennen. Hier is het inmiddels al -14 op de thermometer en voeg ik m’n handschoenen toe aan de uitrusting. Ondanks het late tijdstip lopen hier een aantal baboesjka’s rond met gerookte vis, we besluiten er één te kopen. Samen met een aantal viskoekjes word dit de lunch van morgen, omdat er verder weinig is te zien ga ik snel terug naar de warmte van de trein. De laatste stop van de dag is in Novosibirsk, de hoofdstad van Siberië met ruim 1.5 miljoen inwoners. Dit is het eindpunt voor m’n overbuurvrouw die hier samen met haar zoon en kleinkinderen, Nieuwjaar gaat vieren. Ik stap ook nog even uit om een paar foto’s van het station te maken, het is een groot imponerend wit gebouw met mintgroene details. Omdat de stop maar 20 minuten is maak ik alleen wat foto’s vanaf het perron, wellicht kom ik hier nog een keer in de zomer om foto’s vanaf de andere kant te maken. Als ik weer terug ben in de coupe neemt een lokale man plaats op het bed die net vrij was gekomen, hij is onderweg naar Toeloen zo’n 400 km voor Irkutsk. Het is inmiddels al elf uur (treintijd) en besluiten we te gaan slapen, morgen is het oudejaarsdag en ben ik benieuwd hoe ze oud & nieuw vieren aanboord van de trans Siberië expres.

Oudejaarsdag begint al vroeg als we de treintijd aan blijven houden, om half zeven word de bevroren toendra verlicht door de zon. Lokaal is het dan al half tien en later vandaag zullen we wederom een tijdzone passeren. Vannacht is er weer een nieuwe passagier bijgekomen in onze coupe, een vrouw van rond de zestig. Als we niet veel later aan de thee zitten legt zij heel de tafel vol met brood, worst en fruit, uiteraard moet ik hier ook weer in meedelen. Met de vertaal app kom ik er achter dat zij Nieuwjaar gaat vieren met haar (klein)-kinderen in Krasnoyarsk, wat nog zo’n vierenhalf uur met de trein is.

Het landschap word alleen maar witter en bij de eerste lange stop in Achinsk is het wederom 15 graden onder het vriespunt, hier sneeuwt het licht en worden de eerste sneeuwballen gegooid. Krasnoyarsk is de volgende stop en verlaat onze coupe genoot de trein, ik ga er ook even uit om een foto te maken van het imponerende station en een oude stoomlocomotief die hier aan het begin van het station zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Ik koop bij het winkeltje op het perron een brood voor bij de vis en na twintig minuten vertrek de trein weer, onze man uit Toeloen is dan onze enigste coupe genoot. Tot nu toe heeft hij alleen maar geslapen en niet veel gezegd, Elke en ik beginnen aan onze lunch van gerookte vis en de viskoekjes. We bieden de man ook wat aan, maar hij blijkt zich niet zo lekker te voelen en slaat ons aanbod af. Deze rest van de middag luister ik naar muziek en genieten we van het uitzicht, op het besneeuwde Siberische landschap. We passeren vele kleine houten dorpjes met enkele huisjes, die volledig zijn ondergesneeuwd. Met deze temperaturen en condities verwacht je dat ze nu volledig verlaten zijn, maar uit een enkele schoorsteen komt nog rook. Ben toch blij dat ik hier in de trein zit en niet in zo’n huisje woon, vooral omdat de echte winter nog moet beginnen.

Rond achtuur lokale tijd(16:00 treintijd) besluiten Elke en ik naar de restauratiewagen te gaan om wat te gaan eten en drinken. Onze coupe genoot heeft inmiddels ook aanspraak gevonden bij een man die twee coupes verder zit, dus die blijft gelukkig niet alleen deze oudejaarsavond.
We hebben nog een pak kaarten meegenomen om de tijd vol te maken, maar we zitten zo gezellig te praten dat deze voorbij vliegt en ze niet uit het doosje komen. Rond kwart voor twaalf (lokale tijd) bied het personeel van het restaurant ons champagne aan (iets wat later gewoon op de rekening blijkt te staan) en met een groepje Italianen tellen we af naar het nieuwe jaar. Op vuurwerk had ik niet gerekend, maar een paar minuten later passeren we een klein dorpje waar we enkele seconden kunnen meegenieten van hun vuurwerkshow!!

Om kwartvoor één besluiten we naar bed te gaan, over tien uur stopt de trein in Irkutsk waar we na vier dagen de trein(tijdelijk) gaan verlaten.

Foto's

Min 14 in Barabinsk
Min 14 in Barabinsk
Sgtravel
Het Station van Novosibirsk
Het Station van Novosibirsk
Sgtravel
Het Station van Achinsk
Het Station van Achinsk
Sgtravel
Het Siberische landschap onderweg
Het Siberische landschap onderweg
Sgtravel
Het Station van Krasnoyarsk
Het Station van Krasnoyarsk
Sgtravel