Portugal

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Portugal image

12x to do voor een citytrip in Porto

Portugal
Europa
Diaryofdi

12x to do voor een citytrip in Porto

Is Portugal het nieuwe Spanje? Wat mij betreft wel! De zon schijnt er (bijna) altijd, er hangt een bohemian vibe en met strand, cultuur en natuur heeft het land voor ieder wat wils. Naast het immer fijne Lissabon is er Porto. Deze stad is klein, compact en het is met de allure van een sprookjesbestemming dé locatie voor een ontspannen getaway. Onlangs liet ik me onderdompelen in Porto’s magie en mán, wat vond ik het fantastisch. Benieuwd wat de must sees zijn in deze Noord-Portugese stad?

1. Waanzinnig mooie kerken op elke straathoek
Liefde. Echt liefde heb ik voor azulejos, oftewel gekleurde tegeltjes. Het romantische Porto is er rijkelijk mee bedeeld! De talloze kerkjes in de stad zijn versierd met het meest knappe tegelwerk. Ik keek mijn ogen uit en kon niet stoppen met foto’s maken. Wandel in ieder geval langs de blauwwitte parels Igreja do Carmo en tweelingkerk Igreja dos Carmelitas, Igreja dos Congregados, Capela das Almas (Chapel of Souls) en de Igreja de Santo Ildefonso. No worries, in Porto liggen alle highlights op loopafstand. De Igreja de Santa Clara lijkt aan de buitenkant niet bijzonder, maar schijn bedriegt. Laat je hier verrassen door een overload aan bladgoud.

2. Ribeira, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan
Wat is het toch heerlijk om in een vreemde stad te verdwalen. Dat is in Ribeira, de volkswijk aan de kade van de rivier Douro, ook niet zo moeilijk. Het historische centrum van Porto is een labyrint aan smalle steegjes met kleurrijke balkons waar de was hangt te drogen. Geniet hier, als op geen andere plek, van het échte dagelijkse leven van de Portuenses.

3. Porto’s allermooiste brug
Vanaf de Ponte Luis I brug is het uitzicht onbeschrijfelijk mooi. Je kijkt uit op de rivier en ontelbaar veel huisjes in alle kleuren van de regenboog. Maar ook als je naast of onder de iconische brug staat, aan de kant van Porto of aan de Gaia-zijde, de fotogenieke Ponte Luis I maakt altijd grote indruk!

4. Uitkijkpunten om naar uit te kijken
Op en top Portugees zijn miradouros. Portugees voor uitkijkpunten. Porto is gebouwd op heuvels, geen wonder dus dat er veel plekken zijn met een prachtig zicht op de stad en de omgeving. Vanaf deze miradouros heb je de mooiste uitzichten op rode daken en de rivier met zijn bruggen: Miradouro da Vitória, Jardins do Palácio de Cristal en Miradouro da Serra do Pilar.

5. Taste of Porto
Porto heeft een echte foodie cultuur, vol met smaaksensaties. Het land staat bekend om zijn heerlijke visgerechten, maar ook de typische francesinha, bacalhau kroketjes en (niet te missen!) pastel de nata zijn goed voor de innerlijke mens. Ga je zelf op food excursie? Noteer dan mijn favoriete adresjes en thank me later:

  • Populaire ontbijt & brunch hotspot: Zenith (Praça de Carlos Alberto 86)
  • Iconisch café voor koffie: Café Majestic (Rua de Santa Catarina 112)
  • Fijne lunchspot met een dito uitzicht: Noshi Coffee (Rua do Carmo 11)
  • De beste pastel de nata van de stad: Padaria Ribeiro (Praça de Guilherme Gomes Fernandes 21)
  • Vegan-paradise: Cultura dos Sabores (Rua de Ceuta 80)
  • De beroemde francesinha: Cervejaria Brasão Aliados (Rua de Ramalho Ortigão 28)
  • Hét adres voor een Michelin-waardig diner: Tapabanto S. Bento (Rua da Madeira 222)
  • Heerlijk terras met geweldige petiscos (Portugese tapas): Cantina 32 (Rua das Flores 32)

6. Een sprookjesachtige boekwinkel
Livraria Lello is meer dan 100 jaar oud en misschien wel de meest indrukwekkende boekwinkel ter wereld. Het staat bekend als de plek waar J.K. Rowling haar inspiratie voor het schrijven van Harry Potter opdeed. Het mooie houtsnijwerk, de sierlijke trap en torenhoge boekenkasten maken het een must go als je in Porto bent.

7. Estação de São Bento: paradijs voor liefhebbers van azulejos
Ook het treinstation van Porto is erg indrukwekkend. Imagine: wel 20.000 blauwwit beschilderde tegels, gekleurde glas in lood ramen en een wit betegelde vloer die de stationshal sieren. Het tegelwerk vertelt het verhaal van de geschiedenis van Noord-Portugal.

8. Het grootste plein van de stad
Niet ver van Estação de São Bento ligt het sfeervolle Praça da Liberdade. Aan leuke pleinen geen gebrek in Porto, maar hier vind je meerdere eyecatchers: het stadhuis Paços do Concelho, de kerk Igreja da Trindade en het bekende beeld Estatua Dom Pedro IV. Op het plein zelf staan veel stoeltjes waar iedereen, omringd door de mooiste gebouwen, gezellig zit te kletsen.

9. Klokkentoren met een adembenemend uitzicht
Toegegeven: het uitzicht vanaf de Ponte Luis I brug is stunning, maar een ander niet-te-missen hoogtepunt (letterlijk én figuurlijk) van Porto is Torre dos Clérigos. Na een klim van 240 treden geniet je op zo’n 76 meter hoogte van een spectaculair uitzicht over de stad.

10. Even ontsnappen aan de stad? Ga naar het strand!
Pak een fiets, rijd langs de Douro en binnen een half uurtje ben je op het fijne strand van Matosinhos. Maak zeker even een pitstop bij de vuurtoren Farol de Felguieras voor een mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan. De gegrilde vis die je in de kleine restaurantjes langs het strand eet, is een fijne bijkomstigheid. Wil je even geen andere toerist tegenkomen? Ga dan met de trein naar het sprookjesachtige dorpje Miramar waar de bijzondere Capela do Senhora Pedra letterlijk als een rots in de branding staat.

11. Doen: Port proeven
Je bent niet in Porto geweest zonder een glaasje echte Port gedronken te hebben. Want Port en Porto staan natuurlijk gelijk aan elkaar. Aan de overkant van de Douro vind je alle porthuizen en wijnkelders waar je naar hartenlust Port kunt proeven. Of doe als de locals en geniet van een cocktail met Port, zoals de signature Port Tonic. Aanrader!

12. Sunset is my favorite color
Loop vóór de zon ondergaat over de Ponte Luis I brug naar Gaia en vind in Jardim do Morro een plekje tussen de verliefde stelletjes. Ook zonder gezelschap is het in dit park ultiem genieten van het inspirerende uitzicht. Niet alleen de huisjes aan de kade zijn in eindeloos veel tinten gekleurd maar ook de lucht wordt tijdens sunset met de minuut mooier!

Verliefdheid moét bijna wel in Porto zijn uitgevonden. In een paar dagen heeft deze stad mijn hart weten te stelen. Ben jij al in Porto geweest? Wat vind jij het meest bijzonder aan deze stad? 

Foto's

Porto
Porto
Diaryofdi
Ribeira
Ribeira
Diaryofdi
Porto
Porto
Diaryofdi
Estação de São Bento
Estação de São Bento
Diaryofdi
Livraria Lello
Livraria Lello
Diaryofdi
Porto
Porto
Diaryofdi
Porto is Torre dos Clérigos
Porto is Torre dos Clérigos
Diaryofdi