Portugal

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Portugal image

Van life / wild camperen in Noord Portugal: van Porto tot Ericeira

Portugal
Europa
Flyingfoxnl

Van life / wild camperen in Noord Portugal: van Porto tot Ericeira

In de zomer van 2017 was ik (ahum, vooral mijn lieve vader) eindelijk klaar met het restaureren van een verroeste oude Volkswagen T3 uit 1984 naar een geel hippie busje. Bijna alles was nieuw. Het volledige interieur, de kleur, de motor, dan ook de versnellingsbak , dan ook de banden en dan verder nog onderdelen waarvan ik de naam inmiddels van vergeten ben. Mijn oude campertje brak een paar keer onderweg van Nederland naar Portugal, dus ik was blij eindelijk aan te komen. Mijn eerste stop was Porto (toen ik een rit kreeg van de wegenwacht vanuit Spanje). Het was uiteraard nog steeds een prachtige stad, meer buzzing deze keer met leuke jazz bars en hippe gezonde eet cafés. Een local raadde me ten zeerste de boottocht op de zonsondergang aan de rivier de Douro aan, ik kan me voorstellen dat het prachtig is. We gingen voor een diner aan de andere kant van de Douro, vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt op Porto, vooral als de zon net ondergaat! Ik vond deze boulevard leuker dan deze aan de andere kant. Meer ontspannen, minder toeristen, wat straatartiesten en goede vibes. We bleven niet lang hier, want de stad is gewoon niet echt de beste plek om te zijn als je in een camper woont: ik had wat natuur nodig!

Onderweg naar Nazaré passeerden we ongemerkt Aveiro, omdat ik toen niet wist dat dit het Venetië van Portugal wordt genoemd. Helaas pindakaas. Wat jammer. We zeiden hallo tegen Figueira da Foz wat een goede plek is om wat golven te vangen en we zijn doorgegaan naar Nazaré. Ja, Nazaré. Dé plaats waar de hoogste golf ooit werd gesurft en elke winter wordt dit record weer opnieuw gevestigd. Niet door mij zelf, helaas. Vanaf de vuurtoren heb je een absoluut adembenemend uitzicht over de Atlantische Oceaan, de kust en Nazaré. En meestal betaal ik niet voor dingen die ik niet hoog nodig vind (aangenaam, ik ben een minimalist) maar ik kan je echt aanraden om €1 naar de vuurtoren te brengen en een beetje over Nazaré haar surf geschiedenis te lezen en een nog beter beeld te hebben op de prachtige omgeving van bovenop de vuurtoren.

Peniche
Ik was niet zo amazed door het centrum van Nazaré. Het was allemaal behoorlijk toeristisch en als een zeer niet-professionele surfer, had ik niet het gevoel dat het een plek was om te kamperen en het water in de peddelen. Dus zijn we doorgegaan naar Peniche, wat mijn eerste Portugal-ervaring was in 2014. Toen al populair vanwege de goede surfmogelijkheden voor ieders niveau. Hoewel ik die ervaring toen niet had: er was geen golf te bekennen vanaf dag 2 na aankomst. Ik realiseer me nu, 2 grote vin-cuts met 3 en 5 hechtingen verder... De surfsport heeft me nooit echt aardig gevonden. Hoe dan ook, de 3G Surfschool was een leuke plek om rond te hangen, had gezellig personeel hebben goede prijzen voor verhuur en lessen. Toen er iets was dat op een golf leek, gingen ik met de leraar en een klein groepje het water in en pakte ik mijn eerste golfje!
Dus terug in Peniche kwamen er wat herinneringen ik moet zeggen dat ik overweldigd was door hoeveel populairder en drukker deze plek was geworden. Baleal, een klein stadje aan de andere kant van het strand, had een aantal coole bars maar (voor mij) nog belangrijker: een GEWELDIGE campspot. Wijde uitkijk uit over de zee, kalmte en een natuurlijke ondergrond. Het is achter de supermarkt (maak je geen zorgen, er is maar 1 'de supermarkt' in Baleal). Als je van het strand van Baleal komt, is het de eerste links na deze de supermarkt en dan weer de eerste links. Deze supermarkt is overigens niet alleen een supermarkt, ook een sociale plek waar mensen goedkoop bier en snacks halen en buiten benuttigen met een gesprekje over het dagelijks leven (surfen). Verder wil ik je laten weten dat de World Surf League elk jaar in oktober plaatsvindt in Peniche. Het is dan nóg drukker, maar er is een super goede sfeer en het is natuurlijk geweldig om de beste surfers van de wereld te zien surfen in Super Tubo’s. Loop ook eens een eindje verder van het wedstrijd stuk af: hier trainen en doen ze veel meer truckjes want ze zijn meer vrij om te experimenteren!

Ericeira
Voor mij was Peniche okay, maar op de een of andere manier miste ik een ziel in deze stad. Misschien door de drukte, misschien omdat het geen prachtig centrum had. Ik was in ieder geval happier om het schattige en gezellige stadje Ericeira te arriveren. Met een van de beste surfspots waar ik ben geweest: Ribeira D'Ilhas. Het kan een erg moeilijke plek zijn om in en uit het water te komen met eb, want er zijn nogal wat stenen. Maar als je er eenmaal in bent zijn de golven zijn prachtig, veel breken rechts en het is te surfen in veel verschillende omstandigheden.
Hierna of hiervoor, of beide, ga je naar Bom Amigo voor All You Can Sushi. De prijs is om te lachen: € 7,50 voor lunch en € 9,95 voor het diner. No joke. Het is echt prima sushi en daarnaast hebben ze ook fruit, gefrituurd eten en verschillende soorten toetjes. YUM!

Meer richting Ericeira en het zuiden heb je nog meer geweldige surfspots. Als je niet zo ervaren bent, denk ik dat Praia do Sol en Foz do Lizandro de leukste zijn om te wennen aan het water en je plank. En kamperen? Dan is Foz do Lizandro mijn absolute favoriet van deze kant van de Portugese westkust. Het kan behoorlijk druk zijn in het hoogseizoen, maar als het je lukt om een plekje dichtbij de klif te vinden, dan maak je je nergens meer druk om. Je hebt een geweldig uitzicht vanaf de top van de rots en een geweldige zonsondergang gegarandeerd!


Reis je verder door dan Ericeira, of wil je de volledige blog lezen? Surf dan naar mijn website!
www.flyingfoxnl.com/portugalvanlife

Foto's

Prachtig uitzicht op de woeste Atlantische Oceaan
Prachtig uitzicht op de woeste Atlantische Oceaan
Flyingfoxnl
Beste surf spots in en rond Ericeira!
Beste surf spots in en rond Ericeira!
Flyingfoxnl