Polen image

Polen


Reisgids

Polen
Europa
Jtenoever

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Met veertien UNESCO werelderfgoedgebieden, prachtige gebouwen, vele musea en mooie natuur is Polen een hele interessante reisbestemming. Polen staat bekend als een goedkoop en veilig land, met een gastvrije bevolking. Het is al eeuwen de brug tussen Oost- en West-Europa, en ontwikkelt zich tot een modern land terwijl het een duidelijke traditionele cultuur behoudt. Het land kent veel historische steden waar vaak nog gebouwen uit de Barok te vinden zijn. Een belangrijk aspect van de Poolse architectuur zijn de traditionele houten gebouwen. Zo staan de houten kerken van zuidelijk Malopolska op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder zijn er veel kastelen en ruïnes te bezoeken, zoals Slot Mariënburg in de stad Malbork of het gotische Wawel kasteel in Krakau. Verder wordt het museum van de concentratiekampen vlakbij de stad Auschwitz vaak bezocht. Hier kan je zelf vrij rondlopen maar een tour met een gids is ook een mogelijkheid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de zoutmijn gebruikt als opslagplaats. De productie van zout is er al jaren gestopt en de grot is een toeristische attractie geworden. Er is een kuuroord te vinden en je kan een route lopen langs allerlei standbeelden gemaakt van zout. In Warschau, de hoofdstad van Polen, kan je wandelen door de oude stad, uitrusten in het Lazienki park of genieten van het uitzicht vanaf het paleis voor Cultuur en Wetenschappen. Het stadje Gdansk is leuk om te zien vanwege de bijzondere architectuur.

Polen bestaat voor een groot deel uit laagvlakte met rivieren. In het zuiden is het gebied bergachtig. Er zijn meer dan 9000 meren in het land te vinden en ook rivieren zijn er genoeg. De twee grootste rivieren zijn de Wisla en de Odra. In Polen ligt een deel van het Woud van Bialowieza. Dit stuk natuur bestaat uit ongerept oerbos en is een van de oudste parken en reservaten in Europa. De natuur kan in dit gebied zijn gang gaan waardoor het bij uitstek geschikt is om vele soorten planten en dieren te bewonderen. Hier is de grootste populatie wisenten, Europese bizons, te vinden in het wild. In het woud bevindt zich ook het nationale park Bialowieza. Hier gaan de meeste mensen naartoe om kennis te maken met de prachtige natuur. Toerisme wordt streng gereguleerd dus het is er nooit druk. Hier kan je erg goed fietsen en wandelen. In het nationale park Ojcowski kan je veel grotten en kastelen bezichtigen. Verder heb je nog veel meer nationale parken zoals Slowinski, Biebrzanski, Narwianski en Poleski. 

Wat zegt de community

(16)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Beste uitzicht op de stad
Beste uitzicht op de stad
Gdansk
TheBrunettePassport
Zeearend
Zeearend
Warschau omgeving
Hillebrand
kung fu fighting
kung fu fighting
Warschau omgeving
Deerik

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Polen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Polen dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: zloty (PLN). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  6 januari – Driekoningen
  Op deze dag wordt de Bijbelse gebeurtenis herdacht waar de wijzen uit het oosten een ster zagen en zo Jezus vonden.

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Viering van de strijd en waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

  3 mei – Proclamatie van de grondwet
  Nationale feestdag waarop het aannemen van ‘de grondwet van 3 mei’ wordt gevierd. Het was de eerste moderne grondwet van Europa.

  11-14 mei – IJsheiligen
  De naam IJsheiligen staat voor een aantal katholieke heiligen van wie de naamdagen op de dagen 11 tot en met 15 mei vallen. Deze dagen zouden de laatste dagen zijn waarop er nog vorst kan voorkomen. Hierna zullen de gewassen op het platteland minder gevaar lopen door koud weer.

  15 augustus – Maria Tenhemelopneming
  De dag waarop de opneming van Maria in de hemel wordt herdacht en gevierd.

  1-2 november – Allerzielen

  11 november – Onafhankelijkheidsdag
  Op deze dag wordt herdacht dat Polen na vele jaren van bezetting, op 11 november 1918 weer onafhankelijk werd.

  6 december – Sint Nicolaas
  Net als in Nederland komt Sint Nicolaas snoepgoed en cadeautjes brengen.

  25-26 december - Kerstmis

  Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Sacramentsdag vallen ieder jaar op een andere datum.

   

 • Polen – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Polen, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Polen gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type E

 • De hoofdstad van Polen is Warschau.
  Het oppervlak van Polen is helft van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Pools.