Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Utrecht image

Voorbereidingen voor de overlandreis door Europa en Azië

Utrecht
Nederland
Bartjroth

Voorbereidingen voor de overlandreis door Europa en Azië

De voorbereidingen voor mijn overlandreis door Europa en Aziië zijn in volle gang. Mijn Suzuki Samurai, in het vervolg af te korten tot "Sammy", staat wel weer voor de derde keer in drie maanden tijd bij de garage. Het was al een hele toer om hem door de APK-keuring te krijgen. Maar dat is na een flinke portie laswerk toch gelukt. Toen moest er nog een olielekkage verholpen worden die veroorzaakt werd, zo bleek later, door een half vergane rubberen ring in het motorblok. Ook dat had Kevin, de monteur die zich over Sammy ontfermd heeft, gefixt. Althans, dat dachten we. Maar deze week ging het gedruppeld weer vrolijk verder en bovendien begon de motor nóg meer te vibreren dan hij daarvoor al deed. Dus ben ik maar weer eens bij Kevin op bezoek geweest. En Sammy staat daar nu weer in zijn inmiddels vertrouwde omgeving. Het bleek dat hij maar op tweeënhalve cilinder liep in plaats van op vier..

Er is nog volop tijd. Pas over twee weken is de eerste etappe gepland. Ik maak me dus geen zorgen. Ook maar niet over het feit dat van de zes noodzakelijke visa er nog steeds niet één geregeld is. Maar de visumdienst die ik in de hand genomen heb, zegt dat het wel goed komt. Dus komt het vast goed. Hoop ik..

Maar laat ik maar eens tot de kern van de zaak komen. Ik ga dus op reis en die reis duurt acht maanden. Het eerste deel gaat door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Turkije. Ergens in Turkije gooi ik Marc, de vriend die de eerste vier weken met me meerijdt, eruit. Dan ga ik alleen door naar Georgië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan en Kyrgizië. Dat beschouw ik als deel twee van m'n reis. Dan zet ik koers naar Mongolië via Kanzachstan en Rusland. Ook in Mongolië zal ik nog een aanzienlijke afstand moeten overbruggen voordat ik aankom in Ulaanbaatar. Daar zal mijn vriendin Arja arriveren met de hulp van Turkish airlines. Deel drie van de reis zit er dan op.
We gaan in juli een maand samen in Mongolië rondtrekken. Dat is deel vier. Ik kijk vooral heel erg uit naar het Nadaam-festival, dat in die maand Mongolië blijkbaar in zijn greep heeft. Er worden dan overal in het land worstel- en boogschietwedstrijden en paardenraces gehouden.

Vervolgens zal ik door Rusland terugrijden naar Europa. Deel vijf. Hier zal mijn neef Stefan me vergezellen, waarschijnlijk van Irkoetsk tot Moskou. En tot slot zal mijn zusje Judith de laatste etappe meerijden van Helsinki terug naar huis.

Nou ja, dit is dan het plan. Maar plannen en de werkelijk zijn bijna altijd net iets anders. En soms heel anders..