image
Shutterstock .

10 tips om Kroatië het hele jaar door te bezoeken

Waar veel landen een beste reistijd kennen, is Kroatië een bestemming die je het hele jaar door uitstekend kunt bezoeken. Of je nu de rust op wilt zoeken in de natuur of aan het strand, op zoek bent naar outdoor-activiteiten voor actievelingen of cultuur wilt snuiven in de stad: je vindt het hier allemaal. We geven je tien tips om ieder seizoen van het jaar Kroatië op z'n best te beleven. Voor welk seizoen ga jij? 

Voorjaar:

1. Verleg je grenzen in de Dinarische Alpen

Velebitgebergte, Kroatië. Foto: Getty Images

Kroatië is een walhalla voor actievelingen: hier kun je hiken, mountainbiken, paardrijden, kajakken en paragliden - en dan is de lijst nog lang niet klaar. Onze favoriete plek is de Dinarische Alpen. Waar je in de Alpen van Zwitserland en Oostenrijk mensenmassa’s (en torenhoge prijskaartjes) vindt, bieden de Dinarische Alpen een rustiger alternatief. Wél vind je hier dezelfde soort hoge pieken, panoramische vergezichten en glasheldere meren evenals een bijzonder poreuze karst en kalksteen, waarin veel grotten en ravijnen zijn uitgesleten. Het ruige noordelijke Velebitmassief, met zijn vele grottenstelsels en wilde roofdieren als de wolf, lynx en beer, is nog een stukje terra incognita. Het gebergte kent een A-locatie aan de Adriatische Zee en behoort daardoor tot de mooist gelegen bergmassieven van Europa. In theorie zou je ’s ochtends langs de kust kunnen varen om dolfijnen te spotten en ‘s middags een 1750 meter hoge bergtop trotseren. Een perfecte plek voor een hike in het voorjaar. 


2. Zoek de natuur op in Plitvice Nationaal Park

Plitvicemeren, Kroatië. Foto: Getty Images

Soms is er niets mis met binnen de gebaande paden reizen, zoals naar Nationaal Park Plitvicemeren. Deze toeristische trekpleister is zó mooi dat je ‘m simpelweg niet wilt overslaan. Reken er maar op dat je het park deelt met tal van andere toeristen, maar in het voorjaar is de trekpleister net iets rustiger dan in de zomer. Gelukkig zijn de meer dan negentig watervallen vanuit elk standpunt weer net even anders, dus staar je vooral niet blind op de bewegwijzerde borden van de zeven uitgestippelde wandelroutes: sla eens rechtsaf of linksaf en je vindt de mooiste hidden gems voor jezelf. Let wel: een plons nemen mag je hier niet, hoe aanlokkelijk het ook lijkt. 


Zomer:

3. Dwaal af naar Trogir

Trogir, Kroatië. Foto: Getty Images

Waar Dubrovnik  in de zomer als een magneet op toeristen werkt, is het een stuk rustiger in Trogir, een stadje op een klein eiland tussen het vasteland en het eiland Ciovo. Het historische centrum, in de derde eeuw gebouwd door Griekse kolonisten, lijkt gemaakt om in te verdwalen  - al zal je dat nauwelijks lukken door de bescheiden omvang – vijfhonderd flinke stappen bij driehonderd flinke stappen. Na overname van de Romeinen is Trogir tot op de dag van vandaag een van de best bewaarde Romeins Gotische complexen van Europa met tien kerken, een kathedraal, pleinen en paleizen, een kasteel, een stadsmuur en -poort en meerdere dertiende-eeuwse gebouwen. Van de drie-eenheid aan de Adriatische Zee (Dubrovnik, Split en Trogir) is Trogir het minst bezocht, maar heeft het minstens zoveel te bieden en met temperaturen tussen de 25 en 30 graden en een lekkere zeebries is het hier in de zomer heerlijk vertoeven!


4. Ga op zoek naar je eigen favoriete strand

Sunj Beach, Lopud, Kroatië. Foto: Aleksandar Gospic© Aleksandar Gospic

De stranden van Kroatië vallen onder de mooiste van Europa. Veel toeristen houden het bij de stranden in de omgeving van Split en Dubrovnik, terwijl de Kroatische kust maar liefst 1800 kilometer lang is. Dat betekent dat er tal van prachtstranden op honderden eilanden ontdekt kunnen worden, zoals  het goed verscholen Porat op het eilandje Bisevo, dat je slechts met een handjevol locals hoeft te delen. Er is één beachbar voor een drankje en verse vis, maar meer heb je ook niet nodig. Of bezoek Sunj Beach op het kleine autovrije eiland Lopud: een breed, halvemaanvormig zandstrand aan een stille, azuurblauwe baai met zeilbootjes. Paradijs.


5. Waan je in het wild in Nationaal Park Kornati

Kornati NP, Kroatië. Foto: Getty Images

Voor het echte Robinson Crusoe-gevoel reis je af naar Nationaal Park Kornati. Huur een huisje voor een week op een van de 89 eilandjes, pluk verse vijgen en vang zelf vis voor op de barbecue. Winkels vind je hier niet en het handjevol restaurants zijn alleen in het hoogseizoen geopend, dus in de zomer ziet je hier goed. Dat de elektriciteit van je vakantiehuisje het maar een paar uur per dag doet, maakt dan immers ook niet zoveel uit.  Bij de meeste huisjes krijg je je eigen bootje, waarin je de Dalmatische karstkust op je gemak verkent en in een baai naar keuze een duik in het kristalheldere water van de Adriatische Zee neemt. 
Te extreem? Wijk dan uit naar het nabijgelegen eiland Dugi Otok. Om de steile kliffen van Telašćica te bewonderen heb je geen eigen boot nodig en de jaarlijkse ezelrace begin augustus is een evenement om niet snel te vergeten.


Najaar:

6. Proef de mediterrane invloeden in Istrië

Rovinj, Istrië, Kroatië. Foto: Getty Images

Schiereiland Istrië is bijzonder populair onder toeristen en met reden: hier geniet je overal van mediterrane invloeden. Zo was Rovinj aan de westkust tot het eind van de achttiende eeuw in handen van de Venetianen. Tien procent van de bevolking spreekt Italiaans en het lokale dieet is opgebouwd rond wijn en olijfolie. Wie het zoete leven wil proeven, kan ook uitwijken naar Bale, ietsje landinwaarts. Hoewel het schiereiland in de zomer het drukstbezocht is, is het ook in de herfst nog heerlijk vertoeven met een gemiddelde temperatuur van twintig graden; laat de winterjas dus maar thuis!


7. Brac heeft voor ieder wat wils

Pustinja Blaca, Kroatië. Foto: Getty Images

Ook het eiland Brac is in de zomermaanden drukbezocht, maar hier is het in het najaar nog rond de 25 graden, wat het een uitstekende nazomerbestemming maakt. Het populairste strand is Zlatni Rat, maar wie een bootje huurt en het eiland rondvaart, kan tal van soortgelijke paradijselijke stranden voor zichzelf vinden. Liever cultuursnuiven? In Pustinja Blaca, alleen bereikbaar per voet via een geweldige wandelroute, vind je een miniversie van het klooster in Tibetaans Lhasa, opgetrokken uit de beroemde witte kalksteen van Brac. Leuk feitje: het werd ook gebruikt voor het Witte Huis in Washington! Als je dan toch 'in de buurt' bent, wandel zo'n twee uurtjes door naar de baai van Maslinova, waar een oude militaire basis uit het voormalige Joegoslavië ligt. In de klif en zijn diepe grotten uitgehakt waar oorlogsschepen zich konden verbergen voor de vijand. Je komt er alleen per boot of, voor de doorzetter, door een duik te nemen in het kraakheldere zeewater.


Winter: 

8. Ga citytrippen in Dubrovnik

Dubrovnik, Kroatië. Foto: Luka Esenko© Luka Esenko

Natuurlijk begrijpen we de aantrekkingskracht van de 1940 meter lange vestingsmuur van Dubrovnik wel. De stad leent zich dan ook perfect voor een citytrip in de winter. De temperatuur schommelt hier dan tussen de 12 en 15 graden, wat perfect is voor een ontsnapping aan de Nederlandse kou. Vanaf de muur zie je hoe het stadsleven zich eronder afspeelt en hoe schepen de haven binnen glijden. Een nóg mooier uitzicht op Dubrovnik heb je vanaf de naastgelegen Srd-berg. Even ontsnappen uit de stad? In het dorpje Trsteno, aan de zuidkust vlak bij Dubrovnik, zijn voor het derde en vierde seizoen van Game of Thrones de scènes opgenomen die zich afspelen in de paleistuinen van King’s Landing.


9. Duik de sneeuw in in Gorski Kotar

Gorski Kotar in de winter, Kroatië. Foto: Getty Images

Bij een wintersportvakantie denk je misschien aan Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland, maar ook daarvoor kun je naar Kroatië! De regio Gorski Kotar staat te boek als het Groene Hart van Kroatië en bestaat voor het merendeel uit bos. In de wintermaanden verandert al het groen echter in een wit sprookjeswonderland waarin kinderen en volwassenen kunnen skiën, langlaufen, sleeën en schaatsen, maar je óók een adrenalinekick kunt halen uit een rodelbaan of een tocht op een quad. De schitterende ongerepte natuur leent zich uiteraard ook voor prachtige wandelingen en hikes: uitzonderlijke vergezichten gegarandeerd. In deze westelijk gelegen provincie heb je zelfs nog de kans bruine beren in het wild tegen te komen. 


Het hele jaar door

10. Verwen je smaakpapillen

Geniet van Kroatische delicatessen. Foto: Maja Danica Pecanic© Maja Danica Pecanic

Het hele jaar door kunnen lekkerbekken en zoetekauwen in Kroatië terecht voor de meest heerlijke delicatessen. Elke regio kent weer zijn eigen culinaire specialiteiten: zo is de keuken aan de kust logischerwijs mediterraan, met veel visgerechten, pasta en wijn. Denk aan het platbrood komiža, afkomstig van het gelijknamige dorpje op het eiland Vis, dat gevuld wordt met uien, tomaten en gezouten vis. De Italiaanse invloeden vind je terug in Istrië, dat een walhalla is voor wijnliefhebbers. Ook staat het gebied bekend om de heerlijke truffels. In het binnenland van Kroatië zie je de invloeden van Centraal-Europa terug, met varianten van goulash zoals de herdersstoofpot čobanac, sinjski arambašići (kleine koolrolletjes gevuld met een mengsel van babyrund- en varkensvlees) en veel taartjes en gebak (waaronder kroštule). Probeer ook vooral štruklji, een traditionele specialiteit uit de regio Hrvatsko Zagorje van deeg gevuld met koeienkaas. De delicatesse is zelfs opgenomen in het register van immaterieel cultureel erfgoed van Kroatië!

Kun je niet wachten om Kroatië zelf te ontdekken? Speel de Grote Kroatië-quiz en maak kans op een vakantie voor twee!


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme. 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.