Hongarije

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Hongarije image

Een weekje genieten van uitzonderlijke vogelpracht

Hongarije
Europa
Marpauproductions

Een weekje genieten van uitzonderlijke vogelpracht

Na een vliegreis vanuit Eindhoven van ongeveer 1,5 uur aangekomen op Sebrecen in Hongarije. Onze chauffeur Erik staat al op ons te wachten om ons naar onze eindbestemming Puszta Eldorado te brengen. Na ongeveer een prachtige rit van een kleine twee uur worden we hartelijk ontvangen door Hellen en Sjors (George) die ons gelijk brengen naar onze bungalow. Door de kleinschaligheid is het hier buitengewoon goed vertoeven. Voor de een is er het aanbod van prachtige vogels zoals de kleurrijke Bijeneters, de hop of de wielewaal en zoveel meer voor de ander de absolute rust.

In Nederland al besproken wat ik absoluut wilde gaan zien of bezoeken.
Bijeneterwand, Hortobagy safari, Hortobagy hut, Tiszameer tour, diverse hutten en kraanvogelspektakel. Het laatste heb ik nog niet mogen meemaken maar zal zeker in de toekomst gebeuren.

Mijn voorkeur ging uit naar de bijeneterwand en de hop.

Hellen had al een prachtig programma in elkaar gezet zodat ik me kon verheugen op wat zou komen. Sjors zorgde dat je op tijd dus vaak ‘ s morgens vroeg en dan praat ik over 3 uur half 4 met de auto op pad ging. Soms dichtbij maar de Hortobagyhut is toch echt bijna een uurtje rijden. Hellen had die ochtend een heerlijk ontbijt klaargemaakt vervoerd in een koelbox zodat je er de hele dag van kon smullen.

Na een uurtje wordt je reis vervolgd naar de eindbestemming. Anna zorgt vakkundig maar vooral met veel passie dat je heel aankomt in de hut.

Anna verzorgd ook op verzoek de Hortobagytour. Dit betekent rijden door het prachtige landschap op zoek naar wildlife. Met het nodige enthousiasme wordt de ene naar de andere vogel aangewezen. Anna is zelfs nog enthousiaster dan ik als ze weer een bijzondere vogel heeft gespot. Maar dat gebeurde op een andere dag.

In deze hut heb je zowel een beneden als boven verdieping waar je een prachtig overzicht hebt. Er zat een paartje scharrelaars en een paartje hoppen te broeden wat zorgde voor het nodige spektakel.
Vooral heel vroeg in de morgen kon je genieten van de toch bijzondere kraanvogels die in grote getallen aanwezig waren. Om een uurtje of 11 wordt je weer opgehaald en gaat de reis in omgekeerde volgorde.
Moe maar voldaan en met een memorycard vol met onvergetelijk materiaal ga je terug naar je bungalow.

De volgende dag staat het volgende hoogtepunt de bijeneterwand al te wachten. Dit keer gelukkig wat later op want het blijft toch een beetje vakantie.
De rit wederom met Sjors duurt een stuk korter ( 10 minuten) .
Ook hier na een vooraf afgesproken tijdstip wordt je keurig opgehaald.
Wat zijn het toch kleurrijke vogels kan er maar geen genoeg van krijgen.

Dan toch een van de hoogtepunten van deze reis op pad met Sjors naar het Tiszameer.
De gids staat al te wachten. Vorig jaar bijzonder genoten omdat Sjors de tour zelf verzorgde en tegelijk gids en schipper was. Dit jaar helemaal terecht wilde hij ook van al het moois op het water genieten. Onze erg deskundig en niets was te gek gids bracht ons iedere keer in perfecte positie zodat ik mijn plaatje kon schieten. Mijn vrouw genoot zonder camera wat ook erg is aan te bevelen. Na ruim 5 uur en echt waar de tijd vloog voorbij met een heerlijk gevoel weer naar onze hut.

Om alles te beschrijven wat wij nog hebben ondernomen wordt echt veel te lang maar wat was het een feest om bij de lieve enthousiaste en zorgzame gastheer en gastvrouw een weekje mogen te verblijven.
Ook mag niet worden vergeten de heerlijke tosti’s met veel liefde gemaakt door Sjaak een buitengewoon aardige man die als je het wil zijn voeten onder zijn lijf loopt alleen voor jou.

Lieve Hellen, Sjors, Sjaak, Anna en Eric enorm bedankt voor een heerlijke vakantie ook namens mijn vrouw.

Foto's

Hop
Hop
Marpauproductions
Jonge Hop
Jonge Hop
Marpauproductions
Bijeneters
Bijeneters
Marpauproductions
Bijeneters
Bijeneters
Marpauproductions
Onbekend
Onbekend
Marpauproductions