Wales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wales image

Vaarvakantie Narrowboat 4

Wales
Groot-Brittannië
Jan10e

Vaarvakantie Narrowboat 4

Regio Llangollen Vaardagen 7 t/m 9

Dag 7
Weer een goede nacht gehad. Lekker ontbijtje en dan gaan de trossen weer los. De eerste bruggen passeren we soepel en dan kondigt zich weer een sluis aan. The New Marton Locks. Hier mogen we even op ons beurt wachten. Er liggen wat snuisterijen op het muurtje bij het sluiswachtershuis. De eigenaresse komt een praatje met ons maken. Ik maak haar complimenten over de tuin. De omgeving is weer prachtig.
We naderen Chirk en langs de oevers liggen vele boten en de pubs volgen elkaar op. En dan liggen we voor het Chirk aquaduct. Het is een dubbel aquaduct. Eerst werd de vallei ‘overbrugt’ voor het kanaal. Het eerste ontwerp vond men maar niks. Het gevolg is het zwaar uitgevoerde stenen aquaduct. Maar de treinmaatschappij wilde ook de vallei overbruggen en wilde er niet voor onder doen. En werd er een nog hoger aquaduct naast gelegd. Met de boot varen we in een lange bak. Het spooraquaduct nog hoger naast ons. ]
Gelijk daarna volgt de Chirktunnel. We verkennen eerst weer of er geen tegenliggers komen. Er is veel tegenstroom en gaan met een slakkengang door de tunnel. Daarna leggen we aan om Chirk te bezichtigen. Eerst naar het kasteel, maar dat ligt toch verder weg dan gedacht. We komen tot aan het hek. Dan via de camping naar het stadje. Is sfeervol met aardige winkeltjes, kerk en natuurlijk het uitzicht over het aquaduct. Ook verkennen we het aquaduct nog te voet en lopen via de tunnel terug naar de boot. Alleen hadden we geen zaklamp bij ons… was toch echt wel donker. Gelukkig was er een leuning.
We varen langs de enorme Chirk Marina en passeren dan nog een tunnel, maar deze is een stuk korter. We naderen Froncysyllte. De huizen staan hoog boven ons. Niet alles ziet er pico bello uit. (en dat is nog positief uitgedrukt). Nog weer een ophaalbrug en dan komt het 2e aquaduct in zicht. ‘Pontcysyllte’. Dit is een heel bijzondere. Namelijk van ijzer. Er zijn meerdere tegenliggers en we kunnen er nog niet overheen. We varen stukje achteruit. En dan besluiten we gezien het tijdstip en het licht om gewoon voor het aquaduct te blijven overnachten. Liggen mooi naast een waterkraan da’s ook makkelijk. Te voet gaan we naar het aquaduct. Het is hoog! En maar een heel smal randje om ons morgen tegen te houden!

Dag 8.
Na het ontbijt vullen we eerst nog water bij en zijn al snel vaarklaar. Dit viaduct is wel spannend hoor met alleen maar dat smalle randje om ons tegen te houden. Een grote ijzeren bak is het. ‘Stream in the Sky’ wordt het genoemd. Een voetbalveld ligt ruim 40 m. beneden ons. Aan de andere kant ligt Trevor. Ziet er best leuk uit, maar we zijn net op weg dus gaan hier niet stoppen. Een scherpe bocht waar we twee keer voor moeten steken anders halen we de bocht niet.

Het laatste stukje naar Llangollen ligt voor ons. Smal, bochtig, rotsachtig. Sommige stukken eenrichtingsverkeer en zodoende lopen we om beurten weer vooruit om te checken of we doorkunnen. Dit deel is weer heel anders dan de vorige dagen. Prachtige natuur langs de rivier Dee.

Bij Llangollen wordt het ineens hectisch. Smal en meerdere boten. De warf ziet er gezellig uit. Hier liggen de rondvaartboten die worden voortgetrokken door paarden. Zij mogen nog verder door het kanaal richting de Horseshoe Falls. Wij mogen niet verder dan de Marina in Llangollen. Point of Return. Maar het is een erg leuke plek om te overnachten. Het is pas 12.00 uur. We hebben nog voldoende proviand voor een lunch aan boord en daarna gaan we wel gelijk het stadje in. En dat is erg leuk!

Llangollen is een toeristisch trekpleister. Het is zaterdag, dus best druk. Drukte zijn we niet meer gewend na de rust op de boot. Leuke gebouwen, vele winkels, pubs en restaurants. Hier begint ook het traject van een stoomtrein. Het station is heel sfeervol. De rivier biedt kano en rafting mogelijkheden. Toch wel lekker zo’n middagje ‘lanterfanten’. En hier gewoon te leuk om niet buiten de deur te eten. Dat doen we dan ook.

Dag 9
Zondagochtend komt ons bezoek uit Londen aan. Die gaat paar dagen met ons meevaren. Maar dat is pas tegen 10.00. Actief als we zijn besluiten we voor haar komst nog langs het kanaal naar de horseshoe falls te lopen. Daar waar het kanaal begint. Dan kunnen we pas zeggen dat we het hele kanaal hebben ‘gedaan’. Deze wandeling brengt ook weer veel schoons.

Het weerzien met ons bezoek vieren we met koffie en gebak. Ook voor haar is het leuk om eerst nog Llangollen te bekijken dus wij doen de verkenning nog even dunnetjes over. En om een uur of 13.00 verlaten we pas Llangollen. We mikken op overnachten in Chirk. Voor ons is het inmiddels bekend. Voor haar alles nog nieuw. Vandaag wel gelijk de hoogtepunten aan aquaducten en viaducten. Chirk wordt gehaald.
De eerste pub ‘Last pub in England’ die we voor het avondeten proberen is om 16.00 uur al gestopt met food. Jammer want hier prachtig zicht op het dubbele aquaduct en binnen brand de open haard. Gelukkig is er stukje verderop nog wel een prima restaurant met geroosterde kip als specialiteit. Gewapend met zaklampen lopen we over het trekpad terug naar de boot.
Wel vreemd om nu ineens met z’n drieen op de boot te zijn. De salontafel wordt omgebouwd tot een 2p. bed. Hopelijk slaapt ze net zo lekker als wij.


Handige websites:
https://www.waterwaysholidays.com/
http://www.canaljunction.com
www.abcboathire.com
Wordt vervolgd.

Foto's

27294.jpg
27294.jpg
Jan10e
27294.jpg
27294.jpg
Jan10e