Wales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wales image

Vaarvakantie Narrowboat 3

Wales
Groot-Brittannië
Jan10e

Vaarvakantie Narrowboat 3

De heenreis naar Llangollen Vaardagen 4 t/m 6

Dag 4
We komen weer op het Llangollen canal. En zien een prachtige regenboog. Na de eerste sluizen van de dag te hebben genomen leggen we aan bij Swanley Bridge Marina om brood te kopen, maar dat komt jammer genoeg uit de diepvries. Met de carrotmuffins zijn we ook blij. Leuk om de jachthaven te zien. Al die narrowboats bij elkaar. Een voor ons uniek gezicht.

We passeren Wrenbury Mill (waar we de boat gehuurd hebben) en laten hier gelijk een paar zaken controleren. Alles in orde. Halen wat boodschappen bij de buurtwinkel in Wrenbury en besluiten nog door te varen. We mikken op brug 24 bij Marbury. Daar is weer een pub. We liggen zeer landelijk met schapen onderaan de dijk van het jaagpad. De pub bleek al een half jaar ‘under construction’. Ha, volgende keer dus eerst even bellen. Gelukkig had ik nog een heerlijke kipschotel aan boord.

Dag 5
We nemen de sluizen bij Grindley Brook. Dit zijn er 6 achterelkaar! In het seizoen schijn je hier een vertraging te kunnen oplopen van 2 uur. Daar is vandaag geen sprake van. Maar toch stoppen we hier even. Leuke entourage hier. In het oude werfgebouw is een galerie. Er zijn mooie kaarten te koop.

Na deze sluizen hebben we 20 mijl zonder sluizen te gaan. Maar eerst nemen we nog een kijkje in het marktstadje Witchurch. We volgen te voet het jaagpad want durven nog niet de arm naar het centrum in te varen. Had achteraf wel gekund trouwens. Een deel van de arm is jaren geleden gedempt, dus zo wie zo vaar je niet tot aan het centrum. En te voet heb ik het ook niet gehaald, want beetje te veel last van voetblessure die opspeelde. Dus terug naar de boot. En varen nog zo’n 2 uurtjes tot aan brug 46. Er zijn dan wel geen sluizen meer, maar toch nog wel een paar ophaalbruggen die we mogen bedienen. We overnachten In the middle of nowhere, dus weer lekker zelf potje gekookt.
De lucht kleurt nog mooi rood voordat we aan tafel gaan. ´s Nachts jaagt er een storm over ons heen. De boot ligt als een blok beton en we hebben er totaal geen last van.

Dag 6
De storm is gaan liggen en het weer is weer helemaal opgeklaard. Na een half uur varen komen we bij een watertappunt. Dus maar even bijtanken. We hebben een sleutel die op alle sloten van de watertappunten past (en op de evt. bruggen als dat nodig mocht zijn). Kon er gelijk het vuil dumpen. In een afgesloten hok (ook hier past de sleutel op) staan zo’n 20 vuilnisbakken met deksel. Goed georganiseerd door de Canal Trust. Ik moet zeggen dat ik vrijwel geen zwerfvuil langs en in de kanalen heb gezien.
Deze dag varen we via bosrijke natuurgebieden. Maar ook wat ze ‘mosses’ noemen. Lijkt op onze heide. Diverse meren en landerijen glijden voorbij. Kerktorens in de verte. Aan stuurboord is het Wales. Aan bakboord is het Engeland. We naderen Ellesmere en passeren de eerste tunnel. De kortste van de hele trip. Maar lang genoeg om de lichten te ontsteken en eerst te voet te controleren of er geen tegenliggers aankomen. De tunnels zijn te smal om elkaar te passeren. We meren aan t.o. de werf. Die ziet er nog steeds uit zoals het vroeger was. Eerst nog lunchen en dan lopen we via het jaagpad naar het centrum van Ellesmere.
Ellesmere is een slaperig stadje in landelijke omgeving. Ooit het centrum van bedrijvigheid op en rond het kanaal. De kraan is nog een bewijs van het industriële leven hier. De toenmalige gebouwen wachten nog steeds op een nieuwe bestemming. We lopen een uurtje in de rondte. Zien een paar vakwerkhuizen, het stadhuis, de kerk en leuke straatjes. Ook zien we nog het meer waar Ellesmere aan ligt. De winkels die er nog zijn zijn lokale ondernemers. Of ze het zullen redden met de enorme Tesco supermarkt aan de kade? Het is wel waar wij onze proviand voor de komende lunches en diners inslaan.
We varen nog verder door. Bij Frankton Junction stopt de brugtelling bij nr, 69. En begint dan met 1W. Er staat een enorme ‘spookboom’ tegen de lucht afgetekend. Nog een paar bochten en dan is het weer mooi geweest voor vandaag. Brug 4w is onze aanlegplek. We maken ons op voor morgen: dan komen we in het World Heritage deel van het Llangollen kanaal en passeren we de tunnel en het aquaduct van Chirk. Ben benieuwd.

Handige websites:
https://www.waterwaysholidays.com/
http://www.canaljunction.com
www.abcboathire.com

Wordt vervolgd.

Foto's

a6568.jpg
a6568.jpg
Jan10e
f6992.jpg
f6992.jpg
Jan10e
9d52b.jpg
9d52b.jpg
Jan10e
b5d7e.jpg
b5d7e.jpg
Jan10e
9c992.jpg
9c992.jpg
Jan10e
4f061.jpg
4f061.jpg
Jan10e
acba0.jpg
acba0.jpg
Jan10e
a6568.jpg
a6568.jpg
Jan10e