Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Engeland image

Highlight Dartmoor

Engeland
Groot-Brittannië
Hillebrand

Highlight Dartmoor

Dartmoor

Dartmoor is een groot Nationaal Park in de provincie Devon van Zuid Engeland. Het is een heuvelachtig (tot plusminus 500 meter hoogte) heide gebied. Veel kleine riviertjes stromen door dit ruige terrein dat voor een groot gedeelte uit graniet bestaat. Graniet is zeer duidelijk terug te vinden op de vele “Tors” (Tor is een verzameling granieten rotsblokken boven op een heuvel). Naast vele natuurlijke rotsen zijn er ook cultuur elementen uit een ver verleden terug te vinden. Her en der vindt je Menhir (staande stenen) en stone circles. Wij hebben deze helaas niet gezien, maar ik heb wel de restanten van een middeleeuws dorp teruggevonden. Heel bijzonder om daar te zijn. Apart sfeertje.
Net als in Cornwall hebben we ook in Dartmoor een week een cottage gehuurd. Via House of Britain hebben we de Beckaford Cottage kunnen vastleggen. Dit is een cottage op een “ working farm” vlakbij Manaton. Dat betekent dat je huisje op een boerenerf staat waar bedrijvigheid is. Fantastisch voor de kinderen. Ze werden ’s ochtends wakker met uitzicht op de paardenstal. Nu is onze dochter helemaal gek van paarden. De vakantie kon dus niet meer stuk! Naast de paarden ontmoet je hier Lenny de Lama, de imposante stier en gangster Ned Kelly, vele koeien en schapen.
Onze Cottage was behoorlijk centraal gelegen zodat we vrij snel naar veel leuke of interessante plekken konden gaan. Vanuit het huisje kan er prachtig gewandeld worden naar verschillende Tors. Ik heb onder andere een route uit het boekje “ Dartmoor Walks” gedaan. Dit is een Pathfinder guide (ISBN: 978-0-7117-0515-9). Pathfinder guides worden voor heel Engeland uitgegeven en zijn incl. Ordnance Survey Maps en GPS informatie. Erg praktisch en informatief!
Tijdens onze vakantie hebben we de volgende plekken bezocht:

Tors: Haytor, Hound Tor en Bowerman’s Nose. De eerste 2 zijn gemakkelijk vanaf een pakeerplaats te belopen.

Dorpjes/ stadjes:
Bovey Tracey is een erg leuk dorp met een mooi centrum waar veel te vinden is. Zowel voor de dagelijkse boodschappen bij de Spar of Tesco, maar ook speciaalzaakjes.
Widecomb in the Moor: Leuk om even in de kerk te kijken en een kop koffie op het terras te drinken, maar verder vonden wij het niet geweldig. We snappen niet waarom er zoveel bussen hier een stop maken om dagjesmensen rond te leiden. Wellicht hebben we wat gemist......
Brixham: Brixham is een klein vissersplaatsje met een fraai centrum rond de baai (Torbay of ook wel de Engelse Riviera met andere leuke plaatsen als Torquay en Paignton). Veel vrolijk gekleurde huisjes in de nauwe straatjes. Mooie haven. Leuk om rond te lopen en te genieten van een pastie, fish&chips of iets anders lekkers uit de zee.

Overige bezienswaardigheden:
Devon Guild of Craftsmen
Voor degene die van kunst houden is het Devon Guild of Craftsmen een mooie locatie om eens te bezoeken. Het expositie centrum is gevestigd in Bovey Tracey. Er is werk van 240 kunstenaars te zien. Wij vonden het prachtig. Schilderijen, foto’s, sieraden, kleding, aardewerk, etc. etc. Veel leuke hebbedingetjes.

House of Marbles
Dit is zo’n plek waar het hele gezin uren kan rondhangen. Wie heft er nu niet met knikkers gespeeld? In het house of Marbles worden knikkers gemaakt en verkocht. Allerlei soorten, maten en kleurtjes. Er zijn indrukwekkende knikkerbanen te zien. Eentje hangt oven de trap naar de bovenverdieping. Het is een immense ding waar altijd wel 10 tot 15 mensen naar staan te kijken. Prachtig. Het filmpje op Youtube geeft een indruk, maar doet niet echt recht aan de experience.
Naast de knikkerwinkel is er ook een glasblazerij een restaurant waar je even lekker kan zitten met een kopje thee en scones met clotted cream.

Powderham Castle
Powderham Castle is een kasteel vlak buiten Exeter. Wij waren er tijdens de Robin Hood week. Leuk voor de kinderen omdat er dan allerlei extra activiteiten waren. Ze mochten vechten met de sheriff, boogschieten, paardrijden en meer van dat soort leuke dingen. Het kasteel zelf is meer dan de moeite waard. De rondleiding van een uur is erg interessant. Je wordt door het kasteel geleid door mijnheer met echte Engelse humor. Soms hilarisch.
Tijdens ons bezoek werd er ook een roofvogelshow gegeven. Ik ben wat verwend wat dat betreft en vond het persoonlijk niet heel veel toevoegen. Voor de kids wel leuk om te zien hoe er met een aantal vogels gevlogen werd.

Becky Falls
Becky Falls is een natuurpark waar je prachtige wandelingen langs de uitgezette nature trails kunt maken. Er zijn drie moeilijkheidsniveaus en nummer drie is soms een kleine uitdaging met stepping stones en behoorlijke hoogteverschillen. Voor de kinderen is er een puzzletocht en ze kunnen aan het eind van de tocht een prijsje ophalen bij het info centrum. Hier is ook een kinderboerderijtje. Er worden shows gegeven zoals o.a. de “ugly bug” en “cute & cuddly” show, maar er zijn ook meer informatieve en creatieve activiteiten. Wij vonden het leuk.

Foto's

ea49a.jpg
ea49a.jpg
Hillebrand
b68cd.jpg
b68cd.jpg
Hillebrand
7578f.jpg
7578f.jpg
Hillebrand