Lapland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lapland image

Jacht op het noorderlicht

Lapland
Finland
DonaldBurghardt

Jacht op het noorderlicht

Haar echte naam is Aurora. Danst ze in het noorden is het Aurora Borealis, in het zuiden Aurora Australis. The dancing lady in the green dress with the red top.
Dit natuurverschijnsel wordt veroorzaakt door de zonnevlekken die met een cyclus van 11 jaar verschijnen en verdwijnen. Deze vlekken slingeren zonnemassa de ruimte in die botst met onze atmosfeer en onder bepaalde omstandigheden een gloed opwekt. Dit is vooral zichtbaar vanaf, afhankelijk van de intensiteit, de 63e breedtegraad en hoger. Is het intenser dan komt het ook lager en heel soms zoals op 17 maart 2015 tot in Slovenië en Noord-Frankrijk.
Maar voor zekerheid volg je de grofweg 2 jaar durende top van de zonnecyclus en ga je naar een plek op of boven de poolcirkel waarbij het handig is om rekening te houden met het sneeuwseizoen. Waar het sneeuwt zie je wolken, geen feest, ik praat uit ervaring. Ik koos voor Fins Lapland en daar is het weer ongeveer even voorspelbaar als het noorderlicht zelf, not...
De beste momenten met het felste effect zijn rond de equinox wanneer de aardas loodrecht op de zonnewind staat dus rond 21 maart en 21 september. Voor de koukleumen september met nog groene natuur voor de diehards februari of maart voor sprookjesplaten met sneeuw. Diverse safarimaatschappijen bieden je isolerende kleding en die wil je, heel graag... temperaturen kunnen er in de nacht dalen tot -35 graden.
Wanneer je op een ECHT donkere plaats staat en over de eerste verbazing van de sterren heen bent ga je op zoek naar het licht. Dat kan ineens vol losgaan boven je of heel zacht in de verte opgloeien als een dunne witte mistsliert met dit verschil dat er dwarsdoorheen sterren blijft zien.

Ik ben zelf 4x keer gegaan en heb alles zelf geregeld. Ik reis eenvoudig in kleine simpele hotelletjes. De vlucht naar Rovaniemi via Helsinki kost me rond de €450-€550 en dan neem ik 43 kg bagage mee waaronder mijn 8kg zware statief en mijn poolkleding. De airporttaxi in Rovaniemi kost €7 en brengt je naar je hotel of op bestelling weer naar de luchthaven.
Finland is ongeveer de goedkoopste van de Scandinavische landen maar voor onze begrippen wel stevig aan de prijs. Finnair is een zeer goede en stipte vlieger maar gierig en duur evenals Helsinki Airport.
Zelf rijden in Finland is in de winter geen optie als je geen Fins rijbewijs hebt dat staat voor het beruchte winterexamen dat de Finnen die zomers examen doen nog eens apart moeten halen. Bovendien moet je met de motorverwarming overweg kunnen want na 2 uur in de nacht licht kijken is de olie door de intense koude zo stroperig geworden dat je motor zonder die verwarming niet meer start, wederom: geen feest.
De beste safarimaatschappij is Lapland Welcome. Zij doen alles wat mogelijk is om het licht op te zoeken en schuwen er niet voor de tocht 2 uur langer te laten duren dan afgesproken wanneer dat nodig is. Is er geen licht te zien dan verzorgt de gids Anthony de avond/nacht met zijn verhalen over Finland, het noorderlicht en sjamaanse gewoonten van de bevolking. De plaats waar deze maatschappij het licht zoekt is de heuvel van Kätkävaara wat ongeveer een uur rijden is van Rovaniemi. Onderweg wordt minimaal 1x gestopt om te kijken of het licht al te zien is en dat is maar goed ook want het kan zijn dat het maar 5 minuten verschijnt maar 5 uur non-stop is ook mogelijk... Deze heuvel is wel even klimmen maar dan heb je ook een uitzicht tot aan Zweden! Deze heuvel heeft een microklimaat waardoor de bewolking er minimaal is al is dat natuurlijk geen garantie. Kijk overigens niet op van spontane sneeuw bij heldere hemel als het goed koud is. Het vocht in de atmosfeer bevriest spontaan en dwarrelt naar beneden zonder dat er wolken zijn.
Van mijn eerste reis naar Finland heb ik een reisverslag geschreven, het is een e-book op pdf geworden en het adres vind je hieronder.

Verder is Rovaniemi de hoofdstad van Fins Lapland en telt ruim voldoende restaurants, wat nachtclubs en is voor een kleine stad van 35.000 inwoners verrassend compleet ondanks dat je geen metropool moet verwachten. Er is aan de andere kant van de Kemijoki (rivier) een skigebied Ounasvaara met snowboardheuvel en drie springschansen. Op het Lordiplein in het centrum, ja de Finse Eurovisiesongcontestwinnaar Lordi komt uit Rovaniemi, is een gedenksteen met hun handtekeningen. Verder maken 2 winkelcentra en een treinstation het plaatje compleet.

Safarimaatschappij: Lapland Welcome Ltd. Rovakatu 26, 2nd floor, 96200 Rovaniemi, www.laplandwelcome.fi
Reisverslag februari 2013: www.fotograafdonald.nl/ebooks/BoekRovaniemi.pdf