Sleeswijk-Holstein

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sleeswijk-Holstein image

Helgoland mei 2010

Sleeswijk-Holstein
Duitsland
Hillebrand

Helgoland mei 2010

De trip naar Helgoland zit er al weer op. Wat gaan de dagen toch snel voorbij als je veel mooie vogels en dieren voor je lens krijgt! Het enthousiasme en humor van de groep cursisten was top! Heerlijk om met zo’ n cluppie mensen op stap te zijn en de prachtige natuur op Helgoland te kunnen laten zien.

Woensdag 5 mei vertrokken we naar Helgoland. We waren al vroeg op pad. Laura en Marquerita zijn ’s ochtends vroeg bij mij in de auto gestapt en bij de carpoolplaats in Scheemda hebben we Kunny opgepikt. DMet een volgeladen zijn we lekker rustig richting Cuxhaven getuft. We waren er mooi op tijd. De tickets voor de boot lagen al klaar. Verschillende Park Platzen strijden onderling om je te mogen laten parkeren. Je kan in de garage, maar ook gewoon buiten. In beide gevallen moet je er wel voor zorgen dat je voldoende klein geld hebt om te betalen. De lokale horeca is in ieder geval niet erg bereidwillig om te wisselen.

De overtocht verliep soepel. Het weer en was goed en hoe verder we op zee waren werd het steeds beter. Strak blauwe lucht met een enkel wolkje. Dat ziet er goed uit! Nadat we van boort kwamen was het slechts 5 minuten lopen naar het Hotel. Ik denk dat we rond een uur of 2 al boven op het klif stonden om de Jan van Genten te bewonderen. Prachtig! Wat zijn het toch een mooie vogels. ’s Middags hadden we heerlijk weer. Veel zon en een harde wind. Hierdoor helaas wel keihard licht met veel contrast. Lastig fotograferen. Keuzes maken. Overbelichten of dichtgelopen schaduwpartijen.

Na een paar uurtjes fotograferen is het heerlijk dineren in ons restaurant. De bediening en het eten is dik voor elkaar. Na het eten weer het klif op. We hebben nu prachtig licht. Vooral de zeekoeten knappen er flink van op. Eindelijk detail in de schaduwpartijen. Aan het eind van de avond hebben we nog een prachtige zonsondergang! Mooi, mooi, mooi! Dik tevreden lopen we via het Noordstrand weer terug naar het hotel.

De volgende ochtend zijn we voor het ontbijt al op stap. Dat is nog eens ochtendgymnastiek. Zo je bed uit en dan flink wat traptreden en 60 meter omhoog om bij de Jan van Genten te komen. De ” fahrstuhl” gaat pas om 07:00 uur Natuurlijk zijn de Jannnen er weer en we kunnen ze in mooi ochtendlicht fotograferen. Het ontbijt is heerlijk en ruim voldoende na een paar uurtjes in de buitenlucht. Na het ontbijt gaan we weer op pad. Nu naar Dune voor de zeehonden. Op het moment dat wij er zijn ligt een groep van plusminus 50 grijze zeehonden op het strand. Veel liggen er te liggen, maar er is ook veel interactie tussen de beesten. Even een grom, bijt of een andere vriendelijkheid. Spelen in de branding. Sommige zeehonden laten zich van dichtbij benaderen. Zo dichtbij dat we ze zelfs met een 50mm lens full frame in beeld krijgen. Dat is nog eens close!

Na het diner merk ik dat een aantal mensen inmiddels flink moe zijn. ik weet uit ervaring dat zo’n fotografie workshop behoorlijk intensief kan zijn. We gaan met een afgeslankte groep nogmaals naar het klif om te fotograferen. Anderen trekken zich even op hun kamer terug of gaan iets anders doen. Niets moet! Naast een fotografieworkshop is het voor de deelnemers natuurlijk ook een beetje vakantie; ontspannen. Aan het eind van de avond komen we allemaal nog even bij elkaar in mijn appartement om de ervaringen van de dag te delen en natuurlijk nog even foto’s kijken. Ook geef ik nog een korte presentatie over techniek, belichting en compositie.

De volgende ochtend regent het. Geen fotografie weer. Rustig opstaan en daarna lekker ontbijten. Daar weten ze wel raad me in het hotel. Heerlijke broodjes, scrambled eggs, vis, heerlijke jam, jus d’orange, etc. etc. (O ja en zelfs naar NL begrippen uitstekende koffie). Zo’ n regendagje is eigenlijk perfect. We hebben nu alle tijd om rustig foto’s te bekijken en hoeven geen stress te hebben dat we er zo nodig uit moeten om foto’s te maken. Iedereen selecteert een aantal beelden en aan de hand van Lightroom neem ik de cursisten mee door de digitale workflow en geef tips en trucs over beeldbewerking. Lightroom is perfect om ook het histogram te beoordelen. In de praktijk geef ik al aan waar op te letten tijdens het fotograferen. Belichting en compositie zijn natuurlijk belangrijk. En zeker op zo’n eiland – omgeven door een grote spiegel – is belichting lastig. Dit betekent dat de camera regelmatig gecompenseerd moet worden. plussen en minnen; over- en onderbelichten……… De workshop digitale workflow is niet allen nuttig, maar ook erg gezellig. We hebben erg veel gelachen. Wat een een heerlijke sfeer. Thanks cluppie!

Zaterdag was het weer droog en we gaan na het ochtend programma op het klif op weg naar Dune. Nu langs het Zuidstrand. Hier zien we Eidereenden. Mannetjes en vrouwtjes met jongen. Prachtig!. Even verderop veel grote sterns. Het kost even wat moeite, maar na een half uur tijgeren over het strand leggen we het balts gedrag prachtig vast. vliegen, dansen, visje aanbieden, paren, etc. alles komt voorbij! Op de punt van het zuidstrand treffen we nog een grote groep grijze zeehonden aan. Een aantal van hen willen wel even als fotomodel voor de camera verschijnen. Ze zijn zo nieuwsgierig! Lekker laag bij de grond fotograferen voor een intiem beeld levert wel een paar natte billen op, maar dat hebben we er graag voor over.

Terug in het hotel. Onze spulletjes gepakt, die veilig lagen opgeslagen. Ieder doet nog even zijn boodschapjes en daarna op naar de boot voor vertrek weer terug naar Cuxhaven. Uit gewoonte liep ik naar de verkeerde haven. Na een relaxte trip dus toch nog stress om de goede boot te halen. Gelukkig op tijd! Iedereen aan boord en de goede kant op!

Foto's

25310.jpg
25310.jpg
Hillebrand
b7532.jpg
b7532.jpg
Hillebrand
1da90.jpg
1da90.jpg
Hillebrand