Leipzig

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Leipzig image

Leipzig, Berlijn in het klein?

Leipzig
Duitsland
Geenhagelslag

Leipzig, Berlijn in het klein?

We hebben tijdens onze voorbereiding op ons dagje Leipzig een aantal boeken gelezen en 3 op reis gekeken. Bij beide bronnen werd gezegd, 'Leipzig is Berlijn in het klein'. Dat vind ik nogal moeilijk om te controleren want ik ben nog niet in Berlijn geweest. Maar gelukkig gaat dit veranderen want dit najaar gaan we met onze goede vrienden Barbara en Robert nog een weekendje die kant op. Dit dagtochtje is dus het ideale moment om te starten met ons onderzoek naar deze statement. Op naar Leipzig. Berlijn in het klein?

Het centrum is klein en overzichtelijk. Via een mooie wandeling kun je eenvoudig de bekendste bouwwerken bezoeken zoals het Gewandhaus, de Nikolai- en Thomaskirche en het oude Raadhuis. Maar buiten het centrum is nog meer moois te zien wanneer je de fiets pakt! En dat hebben we gedaan. Het is eenvoudig om via Nextbike een fiets te huren. Je belt eenvoudig met Nextbike via het nummer op de fiets of je registreert jezelf via de app. De fietsen staan met een cijferslot overal door de stad. Na registratie geef je het fietsnummer door en ontvang je de cijfercode voor de fiets. Kosten: 9 euro per dag. Daarmee hebben we een dag heerlijk rond gereden in Leipzig en de volgende gebouwen en monumenten mogen bewonderen:

Nikolaikirche
De plek waar in 1982 de maandagavondgebeden begonnen en in 1989 de demonstraties die uiteindelijk leidde tot de ondergang van de DDR en het begin van de Duitse éénwording. Rondom de kerk staan 4 monumenten die deze gebeurtenissen eren. Helaas hebben wij er maar één gezien omdat het pas laat was toen we hier waren en stromende regen voorkwam dat we echt op zoek gingen naar de andere 3. Het monument dat we hebben gezien is een zuil met palmtakken. Deze staat symbool voor de naar buiten kerende kerk. Op deze kerk is de Leipziger trots! En dat kunnen wij ons goed voorstellen.

Thomaskirche
Liefhebbers van klassieke muziek en Bach moeten naar de Thomaskirche. Zijn graf ligt onder het koor in de kerk en buiten de kerk staat een groot standbeeld ter ere van hem. Deze kerk is namelijk de plek waar hij componeerde, dirigeerde en speelde.

Oude Raadhuis
Prachtig oud gebouw in renaissancestijl dat de gehele lengte van de markt beslaat. In het gebouw zit het historisch stadsmuseum met o.a. het enige authentieke portret van Bach.

Runde Ecke
De plek als je meer wilt weten over de Stasi (Ministerium für Staatssicherheit tijdens de DDR), dan moet je hier zijn. In het museum zie je veel oude gebruiksvoorwerpen die ze gebruikten om de inwoners te controleren. Denk hier aan oude camera’s waarmee je om een hoek kunt kijken of machines waar enveloppen onzichtbaar mee open gemaakt kunnen worden. Aan het interieur is zo weinig mogelijk verandert waardoor het allemaal heel authentiek overkomt.

Volkerenslagmonument
Een groot bombastisch gebouw doemt op aan het eind van een lange straat met aan weerszijden plataanbomen. Naarmate je dichterbij komt stijgt het bouwwerk hoog boven je uit en je vraagt af welke godsdienst hier vereerd wordt. Het gebouw lijkt rechtstreeks uit een Indiana Jones film te komen. De Volkerenslag (1813) was het begin van het einde van Napoleon. Voor het eerst streden bijna alle Duitsers gezamenlijk tegen een overheerser. Ter ere hiervan werd dit monument opgericht en het mocht er niet uit zien als een standaard monument. Dit is zeker gelukt. Helaas konden we er niet in omdat we na openingstijden aankwamen maar het uitzicht boven aan de trap over Leipzig is prachtig.

Bayerischer Bahnhof
Het gebouw is tijdens de aanleg van een metrohalte verwijdert en later terug geplaatst. Niet alles is terug geplaatst. Vooral de voorgevel staat er nog. In één van de oude bijgebouwen zit een restaurant die goed vol zat toen wij erlangs reden. Dus we denken dat het zeker goed eten hier is. Natuurlijk is er ook een Biergarten.

Spinnerei
Begin twintigste eeuw de grootste katoenspinnerij van het Europese vasteland. Tegenwoordig een terrein vol ateliers en creativiteit. Het is prachtig opgeknapt en zeker jouw bezoek waard. Het is erg rustig maar de oude weefgebouwen ademen een ambachtelijk sfeer uit die gefotografeerd moet worden.

Haubtbahnhof
Qua oppervlakte het grootste kopstation van Europa en dit merk je meteen als je de centrale hal binnen loopt. Onder het station is een grote winkelcentrum van meerdere verdiepingen aangelegd. Loop de platforms op en de boogconstructie met al haar ijzerwerk komt je tegemoet. Misschien niet het mooiste station maar zeker jou bezoek waard.

Leipzig heeft nog veel meer te bieden. Veel meer dan dat wij op één dag konden zien. Ook de innerlijke mens komt niet te kort. Legio restaurantjes en kroegjes verwelkomen jou graag. Er wordt een goede prijs gevraagd die lager ligt dan in Nederland. Wij hebben bijvoorbeeld erg goed gegeten in Café Puschkin aan de Karl-Liebknecht-Straße 74.

Leipzig heeft ons absoluut gegrepen en het verdient eigenlijk een lang weekend onze aandacht. De vibe en atmosfeer is heerlijk in de stad en veel beter dan de grote buur Dresden. Dat zat er alleen deze keer niet in. In het najaar gaan we zoals gezegd naar Berlijn. We zullen dan het vergelijkingsonderzoek afsluiten en echt kunnen zeggen of de bewering klopt.

Foto's

45830.jpg
45830.jpg
Geenhagelslag
fc129.jpg
fc129.jpg
Geenhagelslag
b0bc9.jpg
b0bc9.jpg
Geenhagelslag
87757.jpg
87757.jpg
Geenhagelslag
3eae0.jpg
3eae0.jpg
Geenhagelslag
de46e.jpg
de46e.jpg
Geenhagelslag