Duitsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Duitsland image

Op de fiets door Berlijn

Duitsland
Europa
MarleenvM

Op de fiets door Berlijn

Wat begon als een noodzakelijk kwaad bleek achteraf een geweldig idee. Berlijn verkennen op de fiets, het was zo gek nog niet. Drie dagen voordat we naar Berlijn zouden gaan doen loop ik een zweepslag op. (een scheurtje in de kuitspier) Dit heeft als resultaat dat ik bijna niet meer kan lopen. 

Strompelend ga ik naar de fysio en die wil de boel wel verstevigen met tape maar veel meer kan die beste man er ook niet aan doen. Wat masseren helpt ook en nu maar duimen dat het snel overgaat. De ‘good old fashion’ steunkous helpt ook volgens hem. Niet charmant maar wel effectief. Ik overweeg nog om de stedentrip te cancellen totdat ik er achter kom dat fietsen wel heel goed gaat, zonder een centje pijn zelfs. Bij ons hotel kunnen we fietsen huren dus op naar de Duitse hoofdstad. 

We hebben deze keer niet voor het vliegtuig gekozen maar voor de trein. We hebben alleen een overstap in Deventer dus ik kan veel zitten en dat is redelijk te combineren met kleine stukjes lopen. Aangekomen in Berlijn lijkt het me verstandig om een taxi te nemen. Het hotel is maar een kwartiertje lopen maar met een rugzak en een kuit dat niet mee wil werken is dat geen optie meer. De taxichauffeur wil echter voor zo’n klein stukje niet gaan rijden. Ook een charmeoffensief helpt in dit geval niet. Gelukkig bied een collega die het van een afstandje gevolgd heeft wel een ritje aan. 

De kunst van fietsen huren is altijd de goede eruit weten te pikken. In dit geval viel het nog niet mee want een of andere grapjas had de sloten verwisseld. Fiets 1485 had het slot van fiets 6533 en die was nergens te bekennen. En ja dan wordt het lastig. Mijn reisgenoot moet zelfs naar de parkeerkelder om met een doosje vol met sleutels de juiste en beste fietsen er uit te pikken. Na een keertje of 5 bij de receptie zijn geweest hebben we eindelijk goede fietsen en bijbehorende sloten. 

We zetten de zadels op hoogte en we kunnen van start. Het zonnetje schijnt volop dus uitstekend fietsweer. We stippelen elke keer de route uit naar de eerstvolgende bestemming, one step at the time. Berlijn beschikt over 650 kilometer aan fietspad maar natuurlijk niet op de routes die wij fietsen. We manoeuvreren toch vrij gemakkelijk door het verkeer en soms fietsen we op een fietspad maar net zo vaak op de weg of het trottoir. Het is maar net was het beste uitkomt. 

We doen de standaard highlights aan zoals de Brandenburger Tor, Reichstag, Holocaust Monument, Potzdammer Platz, Topografhie des Terror en eindigen bij Checkpoint Charlie of beter gezegd het een terrasje iets verderop. We hebben het idee dat deze route fietsend zeker sneller is dan de overvolle hop on hop off bussen die we voorbij zien komen. Het grootste voordeel is nu voor mij dat de fiets overal dichtbij geparkeerd kan worden en dat ik dus maar korte stukjes hoef te strompelen. Het verbaasd me trouwens wel dat er bijna geen speciale fietsenstallingen zijn, of ik heb ze niet gezien. Dat kan natuurlijk ook. 

’s Avonds fietsen we naar de andere kant van de stad dwars door het Berlin-Tiergarten park en dit is ineens wel lekker rustig fietsen op een heus fietspad. We rusten wat uit op een terras in de buurt en genieten van een zwoele warme zomeravond in Berlijn. We fietsen in het donker terug naar ons hotel. We nemen nog even wat bekende punten zoals de Brandenburger Tor in het donker mee. Kijkt toch weer heel anders. 

De volgende dag is het weer is een stuk minder, het zonnetje laat zich niet zien en het regent een beetje. De stoelendans of beter gezegd de fietsendans begint weer op de vroege ochtend want we hadden wel gevraagd om dezelfde fietsen maar helaas ging dat feest niet op. Dus weer met het bakje met sleutels naar de fietsen om een match van fiets en slot te zoeken. Gelukkig regent het niet meer als we vertrekken en gaan zo richting Museumsinsel en het DDR museum. 

Hierna gaan we wat verder de stad uit voor een tour onder grond bij Berliner Unterwelten. Er ligt een goed fietspad alleen het is constant heuvel op, niet steil maar net genoeg om het te merken. De kuit begint nu toch een beetje op te spelen dus moet ik het rustig aan doen en in de lichtste versnelling. Na dit bezoekje springen we weer op de fiets en gaan we lekker op ons gemakje terug naar het centrum en dat kost weinig moeite gezien het heuvel af gaat nu. 

Het zonnetje is inmiddels een klein beetje doorgebroken dus wordt het weer tijd voor een terrasje. Pas laat fietsen we weer in donker terug naar het hotel. Dat fietsen blijkt dus toch nog niet zo slecht zijn. Ik vind het zelfs een perfecte manier om Berlijn te verkennen. Ik moet daarbij wel zeggen dat het wel een hele prettige bijkomstigheid is dat het dan droog is en bij voorkeur een zonnetje. De prijzen van een fiets huren variëren van ongeveer 10 tot 20 euro per dag.