Khao Yai NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Khao Yai NP image

Op de camping in de wildernis... toch?

Khao Yai NP
Thailand
Jeanique

Op de camping in de wildernis... toch?

4-12-2013

Het zit niet echt mee. Op moment van schrijven liggen we in een krap tweepersoons tentje, met al onze bagage (de tent is prima geschikt voor twee personen, maar níet met twee grote backpacks) midden in het Khao Yai National Park. Gerald en ik zijn allebei fervente buitenmensen, houden van afgelegen natuur, wilde dieren, hiken, bushcraften en van kamperen zijn we ook zeker niet vies. Slapend in een tent, midden in een UNESCO werelderfgoed-natuurpark met prachtige unieke flora en fauna zou ons wel blij moeten maken, dachten we vanmorgen. Dat we met half Thailand op een soort parkeerterrein zouden staan (je weet wel, die we in Nederland langs de snelweg hebben, naast de grote benzinestations), hadden wij niet verwacht.

Na een uitgebreid ontbijt net buiten het Khao Yai National Park hebben we besloten om de (te) commerciële tours te laten voor wat ze zijn, en te kijken wat we in het park zelf kunnen regelen. (We waren al een dag eerder aangekomen, maar toen zat de camping vol dus moesten we 5km terug lopen naar de dichtsbijzijnde betaalbare guesthouse buiten het park) Vanaf de poort hebben we een lift gekregen van een pick-up naar het 14 km verderop gelegen bezoekerscentrum. Vanuit de laadbak hadden we prima zicht op de enorme bomen, lianen en op de weg zittende makaken. Onze chauffeur trapte stevig door, maar de eigenwijze apen lieten zich niet door hem wegjagen en bleven op de rijbaan spelen met hun takjes en steentjes. Prachtig! Bij het bezoekerscentrum kregen we de route naar het kampeerterrein, waar we onze tent, eten en andere kampeerspullen konden regelen. Volgens de dame achter de balie was het ongeveer een kilometer lopen, maar wij zijn er heilig van overtuigend dat het minstens drie tot vier keer zo ver moet zijn aangezien we toch wel een uur of twee zoet geweest zijn om daar lopend te komen. Onderweg hebben we wel enorme herten (Sambar herten) van heel dichtbij kunnen aanschouwen, net als de Thaise monniken die hen probeerden te aaien. De weg naar de camping deed ons sterk denken aan safaripark de Beekse Bergen, maar dan een heel lange versie. We werden vaak ingehaald door hard rijdende pick-ups en motoren, die zich niet van de wijs laten brengen door overstekende herten en stug doorrazen. Echte wildernis hebben we tijdens deze wandeling in elk geval niet gezien.

Op het kampeerterrein aangekomen kwam de volgende klap. Al ver vóór de receptie staan rijen – lees: honderden – tenten opgesteld met militaire precisie. Weg illusie van een rustige natuurkampeerplaats tussen de wilde dieren. Volgens onze reisgids kost het overnachten in een tweepersoons tent slechts 150 baht, dus zouden we in elk geval een goedkope avond hebben. De meerprijs van kussen en slaapmat, en de toeristenbelasting staan alleen nergens beschreven; alsnog zijn we bijna net zoveel kwijt als in een gemiddeld guesthouse. Na het opzetten van onze tent zijn we op zoek gegaan naar eten, het bordje 'restaurant' is één van de weinige dingen op de camping die we kunnen lezen. Helaas blijkt het restaurant meer een kleine shop te zijn, en bovendien gesloten te zijn vanwege een verbouwing. Een oud echtpaar bij de ingang was onze redding: ze verkopen noodle soep en schenken daar warm water bij, zodat het huren van een brander ons in elk geval bespaard kan blijven.

Het is nu avond en nog steeds druppelen de auto’s binnen. Bij licht maakten we de schatting van zeker 500 auto’s, nu is dat ongeveer het dubbele en het eind is nog niet in zicht. Dit betekent dat we momenteel omringd moeten zijn door bijna 3000 Thaise vakantiegangers, want een Thai komt nooit alleen. We liggen nu in onze tent en hopen vroeg te kunnen slapen na dit alles, terwijl om ons heen het terrein met 4 tenten – en aangrenzende auto – per kwartier wordt volgebouwd. Nog even genieten van ons dieet van noodle soep en chips, nog even wachten totdat de Thaise luidspreker die af en toe iets over de camping bulkt ermee ophoudt. Nog even, en dan welterusten allemaal. We hoeven in elk geval niet te vrezen voor slangen vannacht.

Foto's

d7c6e.jpg
d7c6e.jpg
Jeanique
22a67.jpg
22a67.jpg
Jeanique
22a67.jpg
22a67.jpg
Jeanique
34927.jpg
34927.jpg
Jeanique
34927.jpg
34927.jpg
Jeanique
61975.jpg
61975.jpg
Jeanique
61975.jpg
61975.jpg
Jeanique