Iran image

Iran


Reviews

Iran
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
9
Iran Shiraz
Gillian was hier 24 Oct 2018
Aan het thuisfront werd er nogal kritisch gereageerd op onze beslissing naar Iran af te reizen, want wat moesten we toch in zo'n land doen dat in het westen vaak zo negatief in het nieuws komt. Maar na al zoveel culturen bezocht te hebben wilden we beslist ook deze cultuur ontdekken. En het werd een bijzondere reis waarbij we verwonderd werden door de prachtige cultuur en architectuur en bovenal de ontzettende gastvrijheid van de vriendelijke bevolking, die je vooral beleeft in Shiraz, mede doordat dit een studentenstad is. Maak een bezoek aan de Eram tuin, een typische Perzische tuin met in het midden het Qavamhuis. Het zal geen enkele moeite kosten om contact te leggen met de Iraniërs in de tuin, waar hoofddoeken veelal als ongewenst beschouwd worden, en je duidelijk in geanimeerde gesprekken een idee krijgt hoe de Iraniërs over hun bewind denken. Hetzelfde in de tuin bij de Tombe van Hafez, de grootste dichter van Iran en daar een ware volksheld. Wees niet verbaasd als je daar uitgenodigd wordt voor een drankje aan een tafeltje, En aan het plein vlakbij de Vakil Bazaar met zijn terrasjes vergeet je haast dat je in Iran bent. Daarnaast heeft Shiraz talloze mooie bezienswaardigheden met als een van de hoogtepunten de Nasir-al-Mosk moskee. Vroeg in de ochtend als de zon fel schijnt geeft het gals in lood een haast magische lichtinval in de Moskee. Ook het Sjah Tsjeragh mausoleum is verbazingwekkend al je naar binnen gaat Kortom, zet je vooroordeel opzij, ga en beleef Shiraz!
Stad
 • historische plekken
 • prachtige oude Vakil bazaar
 • contact met bevolking
 • cultuur
 • gastvrijheid
Review geplaatst op 2022-02-11
8
Iran Yazd
Gillian was hier 12 Oct 2018
Zo'n 75 km. onder de woestijnstad Yazd ligt de Zein o-Din karavanserai. Karavanserais maakten vroeger deel uit van een netwerk van overnachtingsplekken voor karavanen langs handelsroutes om een veilige overnachtingsplek te bieden voor reizigers en hun dieren. Vrijwel alle karavanserais in Iran verkeren in vervallen staat. De Zein o-Din karavanserai echter is in zijn oude functie hersteld en het is mogelijk om daar de nacht door te brengen. Wij keken hier naar uit, temeer daar de karavanserai afgelegen in de woestijn zou liggen. Dat afgelegen viel wel mee, er was inderdaad in mijlen ver niets te vinden, maar de weg tussen Yazd en Kerman lag slecht op 200 meter afstand. Het is overigens wel leuk om daar te overnachten om een beetje een idee te krijgen van zo'n vroegere overnachtingsplek aan een handelsroute. Te beleven valt er niet veel, je kunt vanaf het dak genieten van een prachtige zonsopkomst of zonsondergang en 's nachts genieten van een heldere sterrenhemel. De slaapplaatsen liggen aan de open binnenplaats of in nissen aan de rondgang rond de binnenplaats. Je slaapt op dunne matrasjes op de grond, dus weinig comfortabel en de nissen zijn open, dus je hoort 's nachts alles als je een slechte slaper bent. De badgelegenheid is gemeenschappelijk en eenvoudig, maar goed schoon. Het eten was prima, ruim voldoende. Als je genoegen neemt met een harde slaapplaats en een nacht wat minder slapen is dit een heel leuke ervaring om te overnachten.
Stad
 • bijzondere overnachtingsplek
Review geplaatst op 2021-03-16
8
Iran Kerman
Henk-Jan was hier 15 Mar 2018
Waar de meeste mensen die naar Iran gaan alleen de bekende steden (Isfahan, Shiraz, etc) bezoeken is Kerman wat mij betreft een pareltje. De stad bezit een oude bazaar die gezellig druk is, maar ook tijdstippen heeft dat het lekker rustig is. Verder liggen er meerdere rotsbergen in de stad waardoor je met een korte klim naar boven een prachtig stadspanorama hebt. Ten oosten van de stad ligt een prachtige stenen vallei in de woestijn genaamd de Kalouts, een variant op Monument Valley, maar dan gratis.
Stad
 • Rustig
 • Geweldig theehuis
 • Oude prachtige bazaar
 • Weinig toeristen
 • Trein- en busstation liggen uit centrum
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Iran
Fietser was hier 30 Apr 2017
Nu gaan. De mensen zijn nog ongelooflijk vriendelijk en gastvrij. Waar dan ook. Stan en platteland. Ik heb gefietst van Trabiz naar Isfahan. De mensen waren overweldigend. Warm en gastvrij. Nooit opdringerig. Heb de mensen in mijn hart gesloten.Meer dan eens wordt een beeld van een land bepaald door de media.
Land
 • Gastvrij
 • gemeend vriendelijk
 • absoluut veilig waar dan ook. Dag en nacht
 • geen enkel probleem met overheid.
 • landschappelijk was het iets minder.
Review geplaatst op 2017-07-31
9
Iran
Li-anne was hier 31 Mar 2017
Zonsondergang in de Dasht-e-Kalouts, de stad van steen. Een van de heetste plekken op aarde, de nasa heeft hier ooit een temperatuur op de grond gemeten van 70 graden celcius! Toen wij er waren was het slechts 35 graden, dus een meevallertje.
Land
 • Zeer apart landschap
 • Bloedheet
Review geplaatst op 2017-11-23
9
Iran
Toen ik afreisde naar Iran vroeg iedereen heb je geen schrik en iedereen zei dat ik voorzichtig moest zijn. Maar mijn beeld over Iran is veranderd. Er zijn voorschriften die wij ons niet kunnen voorstellen en die zij ook anders zouden willen. Maar het is er zeker niet zo streng dan ik dacht. In de grote steden lopen de meeste jonge vrouwen met de hoofddoek zover mogelijk naar achter op het hoofd en hebben heel veel make-up op. Je ziet veel vrouwen in de straten en op de pleinen. Ze mogen ook een auto besturen. Ondanks het verbod zie je vele stelletjes in de theehuizen en parken. Ik heb geen oproepen gehoord tot gebed en op vrijdag lopen de moskeeën ook leeg. Het verkeer in de steden is chaotisch maar de wegen tussen de steden zijn in zeer goede staat. In vele steden zijn er prachtige pleinen en mooie tuinen verder is het landschap dor met rotswoestijn en verschillende bergketens. Wat mij het meeste is opgevallen is de vriendelijkheid, openheid van de bevolking en we werden met open armen ontvangen.
Land
 • vriendelijkheid
 • mooie architectuur
 • fiere bevolking
 • oude cultuur
 • goede hotels en lekker eten
 • vrouwen met sluier
Review geplaatst op 2017-02-15
10
Iran
Meer dan eens dachten we, "zullen we nu gaan of wachten we nog". Dan komt Thomas Erdbrink met zijn reportages en zijn verhalen voorbij. Hij trekt ons over de streep.Iedereen vraagt meteen: Naar Iran? Wat moet je daar? Is het niet gevaarlijk? En de vrijheid daar? Maar toch, dit jaar in april/mei naar Iran. We reisden met tweeën, de verplaatsingen en de onderkomens waren geregeld. Maar waar moet je beginnen om de loftrompet te steken over dat wat we in Iran zijn tegengekomen, er is geen beginnen aan. De overnachtingen waren in intieme kleine B&B's. Het voordeel is dat je veel contact hebt met het bijzondere vriendelijke en behulpzame personeel. Een receptioniste nam ons mee in haar eigen auto op excursie naar de bezienswaardigheden van Yazd. Wandelen door steegjes, om 5 uur s`nachts, zonder ook maar een fractie van een idee van onveiligheid te hebben. Je kijkt bij een bakker binnen en voor je het weet heb je een gratis brood in je handen.We lopen door een steegje en achter ons, psst, we kijken om en een oude vrouw bied ons dadels aan. In restaurants is er altijd wel iemand die je met de kaart helpt.De mensen zijn ontwapenend vriendelijk, overal.De bezienswaardigheden zijn fabuleus mooi, het landschap dito. Skiën op 3700m, wandelen door de woestijn, bergdorpen bezoeken, het houdt niet op om het mooie te benoemen. Na 3 weken kwamen we terug met een tas vol positieve ervaringen en een grote glimlach op de mond. Alles, maar dan ook echt alles was anders dan verwacht, super.
Land
 • super vriendelijke mensen
 • prachtige historische gebouwen
 • je onderdompelen in een bazaar is heerlijk
 • prachtige afwisselende natuur
 • echt veilig
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Iran
We hebben lang met het idee over een Iranreis rondgelopen, maar Thomas Erdbrink trok ons over de streep met zijn reportage en verhalen. Anderen vroegen, waar gaan jullie heen? Maar vooral, is dat wel veilig? Het land van de superlatieven. Niets is wat het lijkt, een land vol tegenstellingen, zoals Thomas liet zien. Skiën op 3700m, wandelen in de woestijn, struinen door een bazaar, bezoeken van heilige plekken.Prachtige steden als, Yazd, Shiraz, Kashan, Esfahan en meer. Maar vooral met volle teugen genieten van de onvergetelijke ontmoetingen met de mensen,mooi, open, vriendelijk, behulpzaam en nieuwsgierig, heerlijk. De glimlach komt weer terug om onze monden als we het er over hebben, nu bij het schrijven van deze review en het kijken naar al die mooie foto`s.
Land
 • super vriendelijke behulpzame mensen
 • fantastisch mooie gebouwen
 • Perzische historie in overvloed
 • prachtige afwisselende natuur
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Iran
De ene na de andere verrassing valt je ten deel in deze miljoenenstad. In het begin denk je, hoe ga ik me hier doorheen worstelen, hoe kan ik iets te zien krijgen. Punt 1, ben er van overtuigd dat je nooit alles kunt zien en punt 2 een goede voorbereiding doet wonderen, ook al reis je alleen. De stad heeft heel bijzondere plekken die je makkelijk kunt gaan bekijken of te voet (afhankelijk waar je slaapt)of met de prachtige metro. Voor de dames onder de reizigers, ga eens in de dameswagons zitten, een absolute openbaring. Binnen afzienbare tijd ben je omringt door vriendelijke dames die alles van je willen weten. De coupé is vrij snel omgetoverd tot bazaar, een unieke happening. Ga naar het skigebied van Tonchal, ga naar de bazaar, ook op de vrijdag als alles gesloten is, is het een unieke om doorheen te lopen. Vlakbij is het prachtige Golestan paleis. Plannen in deze stad is essentieel, nogmaals je kunt niet alles zien, maar wel heel veel beleven en je verwonderen.
Land
 • goede transportmogelijkheden
 • vriendelijke, behulpzame bewoners
 • de bazaar
 • de paleizen en musea
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Iran
HenkJanKlaver was hier 31 Mar 2016
In Kerman komen is geen avontuurlijke onderneming. Gewoon met het openbaar vervoer (bus en trein) is zeer makkelijk. Het leukste is echter om te liften (Dit geldt voor heel Iran). Tijdens mijn lift ben ik afgezet voor de bazaar, één van de oudste van Iran. En dat zegt wat. Kerman laten veel toeristen liggen, vanwege de locatie. Juist dit maakt het extra interessant (zoals zo vaak). De mensen staren je aan omdat ze niet echt gewend zijn aan witte gezichten, en vaak spreken ze je ook aan uit nieuwsgierigheid. De stad ligt midden in de woestijn en wordt omringd door prachtige gebergten. Vlakbij heb je de tuinen van Mahan, maar vooral de Kaluts, rotsvormingen in de woestijn, zijn een bezoekje waard. De stad zelf bezit ook een aantal juweeltjes, waaronder het theehuis in de bazaar. Één van de meest authentieke plekjes van Iran wat mij betreft. Ook dat zegt wat, want die heeft Iran nogal veel. Op het eerste gezicht is Kerman misschien een doorsnee stad die je makkelijk kan laten liggen op je trip, maar overdenk dit, want het kan zomaar je grootste verrassing worden.
Land
 • Weinig toeristen
 • Trekpleisters in de omgeving
 • Oude bazaar
 • Goed te bereiken
 • Uit 'de route' als je weinig tijd hebt
Review geplaatst op 2017-01-04
9
Iran
HenkJanKlaver was hier 31 Mar 2016
De prachtige woestijnstad Yazd is het bezoeken meer dan waard. Sterker nog; het mag niet ontbreken als je naar Iran gaat. Marco Polo schreef al over deze stad en het oude centrum is één van de trekpleisters voor toeristen. Laat dat je niet afschrikken, want dat betekent alsnog dat je bijna de enige buitenlander bent, vooral als je van de 'hoofdstraat' afwijkt. De oude stad is helemaal opgebouwd uit leem en dit geeft Yazd het karakter wat het heeft. Stoffige straatjes, theehuisjes (bezoek vooral Ahkskhuneh)en oude koopmanshuizen met een vijver als patio, die nu omgebouwd zijn tot hotels (Hotel Kohan en Silk Road zijn hier voorbeelden van. Kun je ook bezoeken als je geen gast bent). Ook de windtorens, de 'badgirs', zijn een bekend beeld in de skyline van Yazd (vanaf de bibliotheek heb je een mooi dakterras en een prachtig uitzicht). Deze torens zorgen voor verkoeling en is dus de ouderwetse airconditioning. Ik heb er onder gestaan: doe mij de badgirs maar! Ook in de omgeving van Yazd is genoeg te doen. Verschillende forten en excursies naar de woestijn zijn te boeken of zelf te ondernemen. Yazd heeft een stoffig karakter, maar dat maakt het juist zo mooi en beslist niet saai!
Land
 • Prachtig centrum
 • Woestijnstad
 • Architectuur
 • Historie
 • Verdwalen in gangetjes
 • Paar dagen zoet
 • Je kan verdwalen... niet dat dat erg is.
Review geplaatst op 2017-01-04
10
Iran Teheran
De ene na de andere verrassing valt je ten deel in deze miljoenenstad. In het begin denk je, hoe ga ik me hier doorheen worstelen, hoe kan ik iets te zien krijgen. Punt 1, ben er van overtuigd dat je nooit alles kunt zien en punt 2 een goede voorbereiding doet wonderen, ook al reis je alleen. De stad heeft heel bijzondere plekken die je makkelijk kunt gaan bekijken of te voet (afhankelijk waar je slaapt)of met de prachtige metro. Voor de dames onder de reizigers, ga eens in de dameswagons zitten, een absolute openbaring. Binnen afzienbare tijd ben je omringt door vriendelijke dames die alles van je willen weten. De coupé is vrij snel omgetoverd tot bazaar, een unieke happening. Ga naar het skigebied van Tonchal, ga naar de bazaar, ook op de vrijdag als alles gesloten is, is het een unieke om doorheen te lopen. Vlakbij is het prachtige Golestan paleis. Plannen in deze stad is essentieel, nogmaals je kunt niet alles zien, maar wel heel veel beleven en je verwonderen.
Stad
 • goede transportmogelijkheden
 • vriendelijke, behulpzame bewoners
 • de bazaar
 • de paleizen en musea
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Iran Kerman
HenkJanKlaver was hier 31 Mar 2016
In Kerman komen is geen avontuurlijke onderneming. Gewoon met het openbaar vervoer (bus en trein) is zeer makkelijk. Het leukste is echter om te liften (Dit geldt voor heel Iran). Tijdens mijn lift ben ik afgezet voor de bazaar, één van de oudste van Iran. En dat zegt wat. Kerman laten veel toeristen liggen, vanwege de locatie. Juist dit maakt het extra interessant (zoals zo vaak). De mensen staren je aan omdat ze niet echt gewend zijn aan witte gezichten, en vaak spreken ze je ook aan uit nieuwsgierigheid. De stad ligt midden in de woestijn en wordt omringd door prachtige gebergten. Vlakbij heb je de tuinen van Mahan, maar vooral de Kaluts, rotsvormingen in de woestijn, zijn een bezoekje waard. De stad zelf bezit ook een aantal juweeltjes, waaronder het theehuis in de bazaar. Één van de meest authentieke plekjes van Iran wat mij betreft. Ook dat zegt wat, want die heeft Iran nogal veel. Op het eerste gezicht is Kerman misschien een doorsnee stad die je makkelijk kan laten liggen op je trip, maar overdenk dit, want het kan zomaar je grootste verrassing worden.
Stad
 • Weinig toeristen
 • Trekpleisters in de omgeving
 • Oude bazaar
 • Goed te bereiken
 • Uit 'de route' als je weinig tijd hebt
Review geplaatst op 2017-01-04
8
Iran
Waar de meeste mensen die naar Iran gaan alleen de bekende steden (Isfahan, Shiraz, etc) bezoeken is Kerman wat mij betreft een pareltje. De stad bezit een oude bazaar die gezellig druk is, maar ook tijdstippen heeft dat het lekker rustig is. Verder liggen er meerdere rotsbergen in de stad waardoor je met een korte klim naar boven een prachtig stadspanorama hebt. Ten oosten van de stad ligt een prachtige stenen vallei in de woestijn genaamd de Kalouts, een variant op Monument Valley, maar dan gratis.
Land
 • Rustig
 • Geweldig theehuis
 • Oude prachtige bazaar
 • Weinig toeristen
 • Trein- en busstation liggen uit centrum
Review geplaatst op 2016-11-06
10
Iran
HenkJanKlaver was hier 29 Feb 2016
Iran. Misschien niet het meest aantrekkelijk klinkende land. En dat is zonde, want waar het regime en de mensenrechten je doen huiveren, zullen de mensen je hart doen smelten. Iran is een land van gastvrijheid met niet alleen een hoofdletter G, maar het hele woord in hoofdletters. Zo gastvrij, dat je je er ongemakkelijk bij gaat voelen. Samen met mijn vrouw heb ik twee maanden kris kras door Iran gelift en gecouchsurft. Wat een ervaring. De architectuur, de natuur, het eten, de muziek en... met name, de mensen. Van zweten in de woestijn waar het 70 graden Celsius kan worden tot gratis paragliden in een groene vallei tot skiën in het Alborz gebergte. Dit land heeft zo veel te bieden en vraagt erom om ontdekt te worden. Je verwacht het misschien niet, maar ik ben nog geen land tegengekomen waar reizen zo makkelijk en veilig is als Iran. Het mooiste is nog dat het niet overspoeld wordt door toeristen en de inwoners je als gast zien en niet als zak geld.
Land
 • Gastvrij
 • Goedkoop
 • Interessant
 • Cultuur
 • Architectuur
 • Natuur
 • Soms te gastvrij (kan dat?)
Review geplaatst op 2016-12-24