Qazvin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Incognito in Qazvin

Qazvin,
Iran


Qazvin is een kleine, minder bezochte stad in het noordwesten van Iran. De stad beleefde zijn hoogtepunt in de 16de eeuw, toen het 50 jaar de hoofdstad van het Perzisch Rijk was. Tijdens deze periode kwam het volledig tot bloei en veel van deze oude glorie is hier nog steeds te bewonderen.

Eén van de toppers is de de Shahzadeh Hossein moskee, die al sinds de 9de eeuw dienst doet als mausoleum. Het complex, dat wordt beschouwd als bedevaartsoord, is voorzien van blauwe en roomkleurige tegeldecoraties en het mausoleum zelf heeft prachtige spiegelmozaïeken. Binnen vind je de heilige schrijn van de 2 jarige zoon van Imam Reza (816 AD), die hier zijn laatste rustplaats heeft.

Als vrouw mag je het complex alleen betreden als je volledig bedekt bent. Het was mijn eerste ervaring met een chador, de vormeloze zwarte ‘tent’ die je veel in Iran ziet. Niet echt mijn favoriete 'klederdracht', maar het voordeel is wel dat je als toerist totaal niet opvalt. We konden zonder enige moeite als niet-moslims doordringen tot het heilige der heiligen.

Bekijk ook