Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

De bruiloft van Putu in Sidemen.

Bali
Indonesië
CSmetsers

De bruiloft van Putu in Sidemen.

Tijdens mijn verblijf in Sidemen ben ik op bezoek geweest bij Putu en Wayan die de week daarvoor een zoon hadden gekregen. De baby lag te slapen en daarom had Putu alle tijd om met mij te kletsen. Ze gaf mij een stick met daarop de foto’s van haar bruiloft die op de zelfde dag was geweest als de bruiloft van Ketut (mijn chauffeur). Om die reden kon ik niet bij haar bruiloft zijn en dat vond ik toen heel jammer.

Dat Wayan en Putu op dezelfde dag zijn getrouwd als Ketut met Erni is geen toeval. Die kans is op Bali altijd groot want elk bruidspaar kiest een dag uit waarop de kans op een gelukkige toekomst voor het bruidspaar het grootst is. Men raadpleegt daarvoor een priester en die stelt dan een dag vast die gunstig is om te trouwen. Daaraan wordt op Bali heel veel waarde gehecht. Het kan dus gebeuren dat je op een reis door Bali op één dag meerdere bruiloften tegenkomt.

Putu kwam mij met een brede glimlach tegemoet. Toen ik haar jaren geleden ontmoette was zij nog een heel verlegen meisje maar nu is zij een volwassen jonge vrouw geworden die veel meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Zij heeft in Wayan een fijne levenspartner gevonden en het is mooi om te zien dat deze twee jonge mensen er voor elkaar willen zijn. In de afgelopen jaren heb ik vaak met Putu gepraat over haar toekomst en haar op het hart gedrukt om bij haar partnerkeuze vooral te letten op het respect dat zij van haar toekomstige partner krijgt. Putu is een intelligente vrouw en ze was zich terdege bewust van het feit dat er op Bali nogal wat mannen zijn die geen goede mentaliteit hebben. Toen ze mij twee jaar geleden met tranen in de ogen vertelde dat zij een partner had gevonden die wel respect voor haar had was ik heel blij voor haar. Nog verrassender was het dat de partner een van haar collega’s bij Uma Agung bleek te zijn. Putu en Wayan zijn allebei nog erg jong en ze zullen nog heel veel levenslessen krijgen maar ze hebben vertrouwen in elkaar en ze willen samen hard werken aan een betere toekomst.
Putu vertelde mij hoe haar bruiloft was geweest. Op de dag van haar bruiloft was haar oom overleden en dat had een schaduw over deze mooie dag gelegd. Gelukkig was de oom die dag op een tijdstip overleden dat dit volgens de priester uit hun dorp geen invloed zou hebben op het toekomstgeluk van Putu en Wayan.

Putu vroeg aan mij of ik haar familie wilde helpen. Er was namelijk in haar familie een kind van zes jaar dat gehandicapt was en niet kon lopen. Ze stelde de vraag of het niet mogelijk was dat het betreffende kind geholpen zou worden op het project van High5rehab in Lovina.
Ik besloot om samen met de vader van Putu naar de familie van het betreffende kind te rijden en daar te kijken hoe het kind er uit zag en wat de handicap van het kind precies inhield. Via een wirwar van straatjes en steegjes belandde ik uiteindelijk bij de ouders van het betreffende kind. Ik stelde mij voor en vroeg of ik hun kind kon zien, maar dat kon niet wat het kind was niet thuis. Ik heb toen beloofd dat ik contact op zou nemen met Marieke en Marjanne van High5Rehab in Lovina en hen zou vragen of de ouders een keer met het kind naar Lovina konden komen. De ouders zagen wel op tegen de lange rit naar Lovina en de kosten daarvan maar ze waren wel overtuigd van de noodzaak van het bezoek om hun kind een kans op een betere toekomst te geven. Ik nam afscheid van de familie en ging weer terug naar mijn logeeradres waar ik tijdens een diner met Mahi-mahi mijn verblijf op dit mooie plekje in Sidemen afsloot. Het waren dagen geweest waar ik intens van heb genoten, in alle opzichten.

Foto's

8f36a.jpg
8f36a.jpg
CSmetsers