Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Biorock in Pemuteran.

Bali
Indonesië
CSmetsers

Biorock in Pemuteran.

Tijdens mijn verblijf in Pemuteran ben ik op een middag gaan snorkelen bij het koraal dat daar een paar meter van het strand in zee ligt, recht voor Taman Sari Bungalows. In een heel korte tijd is het de plaatselijke bevolking gelukt om in het ondiepe water van de baai een koraalrif te laten groeien waar een grote diversiteit van vissen, zeesterren en andere levende organismen een plek hebben gevonden. Er zijn hier metalen constructies in zee gebracht waarop nu nieuw koraal groeit dat mooie kleuren heeft.
Toen ik weer uit het water kwam besloot ik om te proberen er achter te komen hoe dit project tot stand is gekomen. Ik ging wat eten in het restaurant bij het strand en vroeg de serveerster of zij iets wist van het project. Ze zei “anda harus pergi ke Ibu di sana, Ibu itu tahu semua”. Ze stuurde me naar een blanke vrouw die met een Balinese man zat te praten. Het is niet te geloven, maar de juiste persoon was weer op mijn pad gestuurd ! De (Australische) vrouw bleek namelijk één van de hoofdpersonen achter het project te zijn. Ik stelde mij voor en toen verzocht ze mij bij haar te komen zitten en vertelde zij mij het volgende verhaal.

“Een jaar of twaalf geleden zag ik op het strand van Pemuteran een Duitser bezig met een bamboe constructie die hij in zee wilde plaatsen om er koraal op te laten groeien. Om een lang verhaal kort te maken, dat was het begin van dit project. De bamboe hebben we vervangen door metalen en we zijn constructies gaan maken om die in zee te plaatsen en er daarna zwakstroom naar toe te leiden.
Deze zwakstroom zorgt ervoor dat er tussen de min en de plus een chemische reactie ontstaat waardoor er op de metalen constructies zich mineralen vestigen die het koraal heel snel laten groeien.
Als u gaat snorkelen dan kunt u zien dat er in twaalf jaar tijd al grote formaties koraal zijn ontstaan waartussen de vissen hun plek hebben gevonden. In het begin steunden mijn ex-man en ik het project financieel, maar op een gegeven moment hebben we besloten dat de gemeenschap van Pemuteran zelf dit project moest gaan dragen. We hebben een stichting opgericht met de naam “BIOROCK” . Deze stichting zoekt sponsorgelden en onderhoudt de constructies en bewaakt ze ook zodat toeristen op een verantwoorde manier kunnen genieten van dit nieuwe stukje natuur. Agung Prana sponsort het project door middel van het verstrekken van zwakstroom. Hij is dit jaar naar de Verenigde Naties geweest om de “Aquator Award” in ontvangst te nemen als erkenning van dit project. Daarnaast heeft hij namens de gemeenschap van Pemuteran een Award in ontvangst genomen als beloning voor hun inzet. De aan de prijs verbonden gelden worden door de stichting gebruikt voor het in stand houden van de stichting. Mensen kunnen de stichting sponseren door babykoraal te adopteren en op deze manier mee te werken aan het in stand houden van de stichting en het project. Op de website biorock.bali.webs.com is meer informatie te vinden.”

Ik denk dat ik niets hoef toe te voegen aan deze woorden. Uit het verhaal spreekt de liefde van de inwoners van Pemuteran voor hun natuurlijke omgeving. Het is heel mooi dat hier op deze manier gestalte aan wordt gegeven.