Bohemen Zuid reisblogs

Een enerverede week in 'Ons' Tsjechië

KHeijlaerts was er (tot 04 mei 2012) Gepost op 05 mei 126 reacties

De laatste jaren zijn we telkens in de meivakantie in Tsjechië. Het is altijd erg leuk om deze week in Tsjechië te zijn omdat er verschillende feesten zijn in die week. Dit jaar was het wel een extra leuke week, en daar wil ik wel een poging voor een blog voor wagen. Ik vind mezelf niet zo'n schrijver, meer een verteller. Ik schrijf in spreektaal hoor ik weleens. Als mensen iets van mij lezen dan zeggen ze dat ze mij het horen vertellen. Het zal wel...

Hier komt ie dan!

Omdat zaterdag de ouders van mijn vriend een feestje gaven zijn we zondag pas laat vertrokken. Meestal als we naar Tsjechië gaan, vertrekken we juist heel vroeg (uur of 6) dan zijn we ook lekker op tijd op ons kavel want er moet natuurlijk van alles gedaan worden, stroom weer aansluiten, water aansluiten, bed opmaken, buren gedag zeggen en mee bijkletsen, enz.
Maar dit keer dus niet. Nu zijn we pas om een uur of 11 gaan rijden en rond een uur of 4 besloten we de A3 af te gaan, net voor Wurzburg. We kwamen uit in het plaatsje Wertheim am Main, wat verrassend leuk was. Daar heb ik ook al een foto van geplaatst met wat info, wat een aantal van jullie al heeft gezien.

Maandag zijn we verder gereden naar ons huis. We hebben gedaan wat ik zojuist al omschreef plus dat we ook nog heerlijk op de veranda in de zon hebben gezeten tot we gingen eten. Heel verrassend was het prachtig zonnig weer, maar vielen er ineens toch wat druppels. Wij vonden het niet zo erg, want zo konden meteen alle dode beesten op de voorruit van de auto een beetje losweken. En bovendien zaten wij heerlijk droog en in de zon op onze veranda, met een wijntje in de hand...

Maandag was het ook 30 April en dat betekend dat het in Tsjechië feest is. Het is dan Palení Carodejnice. De hele dag is het in alle dorpen druk met de voorbereidingen voor dit feest. De meiboom wordt uit het bos gehaald en naar het dorp gesleept, hout voor het kampvuur wordt gezaagd en opgestapeld, drank wordt koud gezet, worsten gekocht, en de heksen worden geschminkt. Paleni Carodejnice is een oude traditie waarbij een heks (pop uiteraard...) op het kampvuur wordt verbrand, en de meiboom wordt gezet. Het afsluiten van de winter en het verwelkomen van de zomer wordt hiermee gevierd. Die meiboom moet goed bewaakt worden want de buurdorpen kunnen de boom komen stelen. Eigenlijk is het wel een goede reden om eens lekker veel te kunnen zuipen (alhoewel de Tsjechen dat sowieso wel goed kunnen...) Dit jaar hebben we bij Martinský Mlýn gegeten en het feest voor een deel meegemaakt. De kinderen waren allemaal verkleed als heks en er liepen ook 'echte' heksen rond die iedereen vermaakte. Helaas voelde ik een flinke verkoudheid opkomen dus de hele nacht mee doen bij het kampvuur leek me dit jaar even niet zo verstandig. Dus dit jaar hebben we een andere (volgens mij echt regionale) traditie beleefd. En dat is op de dag van de arbeid in Mohurice.

Voor het eerst hebben we die traditie mee gevierd. Het komt eigenlijk neer op een soort carnavalsoptocht door het dorp, ook weer veel bier en worsten van de grill. Uit verschillende dorpjes uit de omgeving deden mensen mee. Er waren agrarische voertuigen, legervoertuigen, oude trucks enzo. Allemaal versierd met lintjes en vlaggen, die kwamen één voor één door het dorp gereden met een uitleg erbij. Op sommige wagens was iedereen verkleed of werd een soort voorstelling weergegeven. Ik vond het heel bijzonder om te zien. Het is leuk want in Mohurice hangen het hele jaar door van die communisten-luidsprekers. Die komen bij dit feest goed van pas, dat is de omroepinstallatie en muziekinstallatie! Te horen in de wijde omgeving...

Dan heb ik nog de belevenis van het dakraam... In ons huis willen we drie dakramen zetten. Hierdoor krijgen we wat meer licht in huis. Die dakramen hebben we al sinds afgelopen zomer liggen. En al een aantal keer met de timmerman besproken waar we ze willen hebben. Tot nu toe was er nog niks mee gedaan. Nu zijn we dat wel gewend hoor, als je er bent is alles geen probleem, maar zodra je weg bent gebeurd er niks meer. Maar tot onze grote verbazing was er nu wel wat gebeurd! 1 dakraam zat er in, We waren stomverbaasd! Toen we iets beter keken was het alleen niet mooi..... Het dakraam ligt nu 'op het dak' ipv dat hij gelijk valt met de dakpannen. Dus we hebben ook nog met de timmerman besproken hoe we het anders willen hebben. Gelukkig was het ook nog niet afgewerkt en hadden ze er nog maar 1 van de 3 gedaan. Een geluk bij een ongeluk.

Woensdagmiddag, donderdag en vrijdagochtend zijn we in Tábor geweest. En dat is eigenlijk nog het meest enerverende geweest van de hele week!
We hebben namelijk wat dingen geregeld voor onze trouwerij volgend jaar!! Tábor is een stad wat iets meer dan een uur rijden van ons huis vandaan ligt, Het is een heel mooi plaatsje en het heeft een geweldig restaurant en een geweldig hotel. Daar hebben we nu 2 nachten geslapen en dus van alles besproken voor de trouwerij. Die willen we daar houden namelijk. De ceremonie willen we graag houden in kasteel Zvichov, we hopen dat dat ook lukt. We zijn daar nu wezen kijken, en er zijn zo veel mooie plekjes voor de ceremonie en voor de champagne die we daarna natuurlijk gaan drinken! En natuurlijk voor de foto's...

Al met al dus een week vol romantiek, vol zonneschijn, vol activiteiten, vol met heerlijk eten en vol festiviteiten!

KHeijlaerts Positie 82 (18455 p.) Lid sinds 09-02-2012 Foto's en tips: 775 Blogs: 10 Fans: 6
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Zelf rijden naar de uithoek van Georgie
6 14
Gepost op 01 augustus
Georgië
Een citytrip als één grote verrassing!
4 10
Gepost op 25 augustus
Zwitserland Geneve
Reiskeuzestress
0 10
Gepost op 23 juli
Nederland Den Bosch

Reacties bij deze blog

meeko

Door: meeko • Geplaatst op

Leuk beschreven en wat leuk dat jullie in 'jullie' land gaan trouwen!

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Tsjechie blijft prachtig en zo beschrijf je het ook.

ISchuurman

Door: ISchuurman • Geplaatst op

Erg leuk beschreven hoe je je meivakantie gehouden hebt.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Leuk om jullie week mee te beleven. Je hebt dus nog een spannende tijd voor je. Wordt vervolgd?

Wanderlust

Door: Wanderlust • Geplaatst op

Wat een leuke 'keek op de week'! Klinkt (en oogt) goed dat festival, en wat een unieke trouwlocatie! Hebben jullie ondertussen vrienden /kennissen in Tsjechie waardoor je makkelijker 'tussen de mensen' komt, of gaat dat daar sowieso makkelijk?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.