Spanje

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Spanje image

Weer eens wat Santanders

Spanje
Europa
Dennisenroel

Weer eens wat Santanders

Waarom kiezen tussen de stad, het strand en de bergen, als je deze uitersten in één bestemming kunt combineren? De Noord-Spaanse stad Santander heeft ons in veel opzichten verrast: het is met recht wat (Sant)anders!

Tijdens een zoektocht naar voordelige tickets voor een lang weekend weg stuitten we op bestemming Santander. Er ging niet meteen een belletje rinkelen, maar Google Maps leerde ons deze stad in Noord-Spanje ligt. In de autonome provincie Cantabrië om precies te zijn, aan een ruige kust en omringd door prachtige natuur. We besloten de gok te wagen.

Mondaine badplaats
De stad Santander (spreek uit: Santandér) was ooit een mondaine badplaats waar het gewone volk niets te zoeken had. In de tweede helft van de 19e eeuw raakte het fenomeen ‘kuuroord’ in de mode, en daar profiteerde de kuststad behoorlijk van mee. Door de bouw van vele luxe hotels werd Santander dé nieuwe zomerbestemming voor de Spaanse adel, hetgeen werd versterkt door de bouw van het Palacio de la Magdalena: het ultraluxe zomerverblijf van de Spaanse koninklijke familie. Een grote brand in 1941 deed het grootste deel van het historische stadscentrum in rook opgaan, en daarmee was Santanders glorietijd meteen ten einde. Nog altijd weten Spaanse vakantiegangers de stad goed te vinden, maar andere Europeanen zie je er nauwelijks. Je zit er dus echt een paar dagen tussen de Spanjaarden.

Verwacht er geen highlights zoals in Barcelona, Londen of Parijs. Verwacht er ook geen zongarantie, zoals in Blanes of Lloret de Mar. Wat dan wel? Een charmante, middelgrote stad waar je je prima één of twee dagen kunt vermaken. Maar vooral is Santander een uitstekende uitvalsbasis om haar prachtige omgeving te verkennen. Bezoek in ieder geval de kathedraal, enkele oude kerken en het moderne maar gezellige centrum. Loop over de kilometerslange strandboulevard en verwonder je over de diversiteit van de verschillende stranden, zoals El Camello of El Sardinero. Bezoek het schiereiland met het koninklijk paleis (de uitzichten zijn de moeite waard!) of maak een boottocht in de baai van Santander. En ga vooral mee in het ritme van de Cantabriërs: drink rode wijn voor een habbekrats en proef van de vele soorten pincho’s (soort tapas) die er te vinden zijn. Hoewel er door de brand weinig over is van het historische stadscentrum, hangt er nog steeds een mondaine sfeer.

Pieken van Europa
Op ongeveer anderhalf uur rijden liggen de Picos de Europa. Wij bezochten dit prachtige gebergte twee dagen achtereen. De eerste dag het Cantabrische deel, en de tweede dag reden we door tot in de provincie Asturië. De Picos de Europa (pieken van Europa) hebben hun naam te danken aan oude zeevaarders die vanuit het Noorden de Spaanse kust naderden. De horizon afspeurend naar Europa kregen zij als eerste de hoogste toppen van de Cantabrische berggordel in zicht.

De mooiste plek om de Picos in Cantabrië te bezoeken, is bij Fuente Dé. Een kabelbaan hijst je hier naar duizelingwekkende hoogte en je kunt daar dan een prachtige bergwandeling maken. Met een beetje geluk spot je een gems. Dé hotspot in het Asturische deel van het gebergte is bij de meren van Covadogna: Lago Enol en Lago Ercina, fraaie gletsjermeren die elke reisreporter het hart sneller zullen doen kloppen. De eerste aanblik van het gebergte deed ons aan Chili of Argentinië denken. Zo ruig verwacht je het niet in Europa!

Verborgen baaitjes
Een tocht langs de rotsachtige kustlijn is ook de moeite waard. Hoge kliffen en verborgen baaitjes zijn er talrijk en Cantabrië doet in dit opzicht zeker niet onder voor de Portugese Algarve. Wij waren er in mei en dan heb je er helemaal het rijk alleen...

Onderweg zul je verschillende historische dorpjes tegenkomen. Zoals bijvoorbeeld Comillas, waar Gaudi zich helemaal heeft uitgeleefd en menig gebouw in de Efteling niet zou misstaan. Of San Vicente de la Barquera, dat alleen al vanwege zijn prachtige ligging een UNESCO-notering waard is.

Wat is bestemming kortom een verrassing gebleken. Ga er vooral heen, voordat de rest van Europa de stad (her)ontdekt!

Enkele handige tips:
- Vanaf Santander Airport gaan er overdag elk half uur shuttlebussen van en naar het stadscentrum.
- Huur een auto om de prachtige omgeving te verkennen. Als het in Santander pijpenstelen regent, is het in de nabijgelegen Picos de Europa vaak stralend weer!
- Neem niet de trein, maar de bus naar Bilbao. Dat is sneller (1,5 uur) en goedkoper (ongeveer 12,50 Euro).
- Houd rekening met wisselvallig weer: het is hier niet voor niets zo groen!

Foto's

a522e.jpg
a522e.jpg
Dennisenroel
84b9a.jpg
84b9a.jpg
Dennisenroel
a7f56.jpg
a7f56.jpg
Dennisenroel